عوامل مخرب درونی در پارک چیتگر

عوامل مخرب درونی در پارک چیتگر  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
● عوامل محیطی و خاکی 
شرایط نامساعد جوی مثل سرمای ناگهانی، گرمای شدید، کمی بارندگی و رطوبت هوا، کمبود آب و غیره تاثیرات سویی بر رشد و نمو درختان گذاشته و باعث نقصان رشد آنها می شود. بافت نامناسب خاک، کمبود مواد غذایی آلی، عمق کم خاک که بر روی لایه های رسوبی یا سیلابی مرکب از سنگ و سنگریزه قرار گفته اند، شیب نسبتاً تند منطقه و نفوذ پذیری زیاد لایه های رسوبی خاک و از دست رفتن سریع رطوبت، توسعه ریشه درختان و در نتیجه رشد درختان را در پارک محدود می کند. 
● عوامل مخرب زنده 
این عوامل عبارتند از ویروسها، باکتریها، قارچها، حشرات، نماتدها، کرمها، پرندگان، پستانداران و انسان. 
خطر عوامل مخرب زنده به اندازه سایر عوال در صدمه زدن به درختان اهمیت دارد که در این میان به برخی از آنها اشاره می شود : 
زبان گنجشک در معرض ابتلا به شانکر حاد می باشد که توسی باکتری سودوموناس بوجود می آید. 
اقاقیا به پوسیدگی ساقه در اثر حمله قاچ کلاهدار و پوسیدگی ریشه حساس است و ممکن است در اثر حمله لارو پروانه های مختلف در بهار برگها ریزش کنند که در تیرماه مجدداً می رویند. 
چنار به بیماری آنتراکنوز حساسیت دارد که موجب مرگ شاخه های نازک در حال نمو یا ترکه ها و خزان زودرس برگها در اول تابستان می شود. قارچ کلاهدار که از روی زخم های ناشی از هرس وارد می شود علت بیماری ساقه می باشد و حشرات نیز در روی تنه ظاهر می شوند. 
سروها نسبت به بیماری مرگ شاخه که در اثر قارچ سریدیوم کاردینال به وجود می اید حساس هستند که ممکن است درخت را به طور کامل از بین ببرد. روی سروهای نقره ای شپشک آرد آلو دیده شده است. 
افرا مشکل پژمردگی ناشی از قارچ خاکزی ورتیسلیوم در آنها پدید می اید. برگخواری افرای برگ چناری در پارک مشاهده گردیده است. 
کاج در برخی از سالها تغییر رنگ و ریزش سوزنهای دو ساله یا پیرتر ممکن است توسط تعداری از بیماریهای قارچی ایجاد شوند که اثر چندان مهمی در زنذدگی درخت ندارند. براساس مطالعاتی که بر روی درختان کاج تهران پارک جنگلی چیتگر به عمل آمده است عوامل زیر در وارد کردن آسیب به این گونه موثر بوده اند : 
سه گونه شته به نامهای Schizolachnus pinel , Fabnicus Eulachus tuberculostemmatas theobald , Eulachnus rileyi williams در این پارک و روی سوزنها وغنچه‌های کاج دیده شده است که با تغذیه از شیره گیاه، درخت را ضعیف می کنند. شته‌ها همچنین کرکهای سفیدی تولید می کنند که بر روی ساقه ها و ترکه ها دیده می شوند. 
شپشک سوزنهای کاج یا (Chonaspis pinifolia fitch Phenacapsis) است که با تغذیه از شیره گیاهی موجب ضعف درختان می شود و پوستخوار کاج یا (Orthotomicus eresus wallaston) است که در زیر پوست درختان دالانها به وجود می آورد و به آنها خسارت می زند .
بیماری پوسیدگی ریشه درختان کاج یا (Armillaria f۲ mellae vahelx) یکی از شایع ترین و مهمترین عامل بیماری درخت کاج است که بر اثر حمله آن به ریشه، درخت به تدریج دچار پوسیدگی و نابودی می شود و در نتیجه اندامهای هوایی نیز پژمرده می شوند که به خصوص در حاشیه اتوبان تعداد قابل ملاحظه ای از درختان دراثر حمله قارچی خشک شده اند. بیماری سیتوسپورا نیز دیده شده است. 
بر اساس این تحقیق، مشاهده شده است که علاوه بر آفات و بیماری های یاد شده تعدادی از جانوران مثل موش و خرگوش، پرندگان و برخی از پستانداران نیز به درختان پاک صدمه زنده اند که دارای اهمیت چندانی نیستند. عامل دیگری که باعث صدمه زدن به درختان می شود انسان است که با فشردگی خاک ( به وسیله رفت و‌آمد و یا اطراق ) و آسیب رساندن به شاخه و تنه درختان روشن کردن‌آتش و ازبین بردن نهالها موجب ضرر و زیان شده است. 
● آفات زیر نیز به طور پراکنده در پارک دیده شده اند :
▪ سوسک های پوستخوار و چوبخوار روی درختان نارون، تبریزی، افرا، اقاقیا و بلوط 
▪ شته گالی روی درختان تبریزی 
▪ بیماری مرگ نارون 
▪ کرم برگخوار نارون و زبان گنجشک 
▪ فتیله نارنجی در درختان تبریزی 
▪ پروانه جوانه خوار و پسیل زبان گنجشک 
▪ موریانه در انواع درختان از جمله زبان گنجشک و ارغوان
 
 
 
  کلوب