کلم بروگسل

کلم بروگسل  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
کلم بروگسل ، در انتهای ساقه بلند این گیاه دسته ای از برگ های پهن دور ساقه تشکیل می شود که مانند گلوله ، کلم پیچ ، باز شده می باشد .
روی ساقه در نقاطی که برگ ها می رویند ، از پائین به بالا یک دسته جوانه های گرد بهم پیچیده آشکار می شود که شبیه به گلوله کلم پیچ بوده ولی بسیار کوچک می باشد و درشتی آن از اندازه یک گردو بیشتر نمی شود .
این گلوله ها همان قسمت خوراکی این گیاه را تشکیل می دهد و تا زمستان روی ساقه باقی می ماند .
سه نوع این گیاه قابل کشت و مصرف می باشد و از آن میان نوعی که قسمت خوراکی آن کوچکتر و پیچیده تر باشد مطبوع تر و لذیذ تر می باشد .
● روش کاشت :
احتیاجات کلم دگمه ، مانند سایر اقسام کلم است . ولی باید توجه داشت که این گیاه در زمین های خیلی قوی رشد زیاد نموده و گلوله های آن بزرگ میشود و از مرغوبیت آن می کاهد .زمین هایی برای کشت این گیاه مناسب است که قوت خاک آن متوسط باشد . 
در اواسط اسفندماه تخم کلم دگمه ای را در خزانه می کارند ( برای هر ۱۰۰ متر مربع خزانه ۱۰۰ گرم بذر کافیست ) و حدود یک ماه پس از سبز شدن گیاه بوته ها را از خزانه خارج ساخته و در زمین اصلی نشاء می کنند .
فاصله بین بوته ها باید ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر از هر سمت باشد .بعضی از سبزیکاران برگهای انتهای ساقه را می کنند برای این که در نمو دگمه های روی ساقه تسریع شود .
برداشت محصول کلم دگمه ای ، از اواخر مهرماه شروع و تمام زمستان از آن می توان بتدریج استفاده کرد .
مقاومت کلم دگمه ای در مقابل یخبندان از سایر کلم ها بیشتر است و بطور متوسط از هر ۱۰۰ متر مربع زمین ۳۰۰ تا ۳۵۰ کیلوگرم دگمه کلم بدست می آید .
● بذر گیری :
برای تهیه بذر خوب باید بوته های سالم و راست کلم دگمه را بدون آنکه دگمه های آن کنده باشند انتخاب کرده بگذارند تمام زمستان در مزرعه باقی بماند ، سپس در فروردین و اردیبهشت ماه آن را جابجا کنند .
برای کمک بشاخه هائی که گل می دهد باید جوانه های سرشاخه و دگمه های پای ساقه را که خوب نیستند قطع نمود تا پس از آنکه شاخه ها بیرون آمدند گل کرده و تخم کنند .
برای جلوگیری از ریختن بذر روی زمین و هدر رفتن آن باید غلاف های بذر را تا زیاد خشک نشده چیده و در محل محفوظی خشک نمود .
 
 
 
  گل و گیاه