ايمني در تست تجهيزات برقدار - 6


استفاده از کلید RCD با حداكثر جریان قطع نامی 30 میلی آمپر همراه با وسايلي مانند منابع تغذیه دستگاه های کلاس I، هویه هاي مورد استفاده و يا ساير تجهیزات برقی مي تواند اقدام مناسبي باشد. برخي اوقات ترانسفورماتورهای ایزوله به عنوان بخشی از سیستم توزیع و تأمين كننده برق سوکت های ثابتي به كار مي روند كه اين سوكت ها در واقع منابع تغذيه جهت تست تجهيزات مي باشند. در اين صورت سوکت هاي فوق بایستی متفاوت از سوكت هاي معمولي و نيز استاندارد بوده و یا از نوع پولاریزه شده باشند تا اطمینان حاصل شود که فقط به منظور تست در نظر گرفته شده اند.

سیستم های ایمنی کار
چنانچه از لحاظ منطقی امكان پذير باشد، بايد جزئیات سیستم های ایمنی کار برای فعالیت هاي مربوط به تست تجهيزات به تفصيل نوشته شوند. برای ایجاد یک سیستم کاری مناسب، تمامی پرسنل باید در فرآيند ايمن سازي محيط كار درگیر باشند. اسناد تکمیلی که گهگاهی نیاز به مرور نيز دارند، باید در دسترس کارگران قرار گيرند.
در جایی که فرآيند تست کردن محدود به تست تشخیص سیستم های توزیع برق و تجهیزاتي مانند سوئيچ گیر بوده و اين كار توسط اشخاص متخصص صورت گيرد، محتویات اسناد مکتوب بایستی عملیات ضروری و کاری مربوط به ایمني را در بر گيرد. البته اسناد فوق ممکن است حاوي مطالبي نباشد كه افراد در اثر تجربه و دانش ذاتی خود كسب مي كنند زيرا دانش هر فرد ذيصلاح بستگي به تجربه وي دارد و اسناد مكتوب ياد شده، بيانگر موضوعات عمومي هستند. پرسنلي كه كار تست را مطابق تعهد سازمان خود براي مشتریان به انجام مي رسانند، باید مطابق قوانیني متفاوت از دستورالعمل هاي مربوط به تست تجهيزات در كارخانه ها رفتار کنند. این بدین معنی است که ممکن است نياز به دو مجموعه قانون و دستورالعمل باشد كه اين موضوع بایستی در ايجاد سیستم ایمن کاری در نظر گرفته شود. محتویات سیستم های مكتوب جهت كار ایمن، حداقل بايد شامل جزئیات زیر باشند:
1. افراد مجاز به انجام تست، مكان مناسب براي تست، و نيز چگونگي دسترسي به منطقه تست و همچنين شناسايي افرادي كه نبايد به اين مناطق وارد شوند.
2. مکانی كه مي توان در آن جا اقدام به ساخت مناطق موقت تست نمود و نيز چگونگي ساخت مناطق مزبور.
3. قوانین مربوط به عايق كاري تجهیزات و نحوه ایمن نگهداشتن عايق اين تجهيزات.
44. ساير اقدامات مناسب براي حفاظت، براي مثال چگونگي استفاده از عایق هاي قابل انعطاف براي برداشتن پوشش تجهيزات قبل از اقدام جهت تست آنها. ضمناً توجه داشته باشيد كه چنانچه استفاده از عایق هاي مذكور براي برداشتن پوشش تجهيزات در زمان برقدار بودن دستگاه ضروری باشد، خطر برق گرفتگی ناشی از این کار بایستی مورد ارزیابی قرار گیرد.
5. منبع تغذیه مناسب برای تأمین انرژی تجهیزات زیر تست و مخصوصاً بررسي مكان هايي كه در آنها استفاده از منبع تغذيه نامناسب به بحث ايمني لطمه نمي زند.
6. نحوه كنترل و بازرسی دستگاه هاي تست كننده قبل از استفاده از آنها براي فرآيند تست و نيز چگونگي گزارش نقايص موجود در دستگاه هاي مذكور.
7. نحوه درست استفاده از تمامي تجهیزات هشدار دهنده که بخشی از سیستم ایمنی را در مناطق مورد نظر براي تست تشکیل می دهند.
8. دستورالعمل هاي مربوط به اقدامات لازم در شرایط اضطراری.

آموزش
تمامی پرسنل درگیر در فرایند تست بایستی آموزش هاي خاص ایمنی را مطابق کاری که انجام می دهند، فرا گيرند. در مورد افرادي كه ممکن است مبادرت به ورود به مناطق تست نموده و يا به ميزهاي مخصوص تست دسترسي داشته باشند، بايد آموزش هاي لازم داده شده و نيز دستورالعمل هاي مربوطه به آگاهي ايشان رسانده شود. در هنگام رويارويي با موارد زير، احتمالاً نياز به آموزش های جدید خواهد بود:
1. تغییرات در طراحی محصول توليدي و نيز تغيير در جانمایی و نصب تجهيزات
2. تغییرات در روش های تولید یا متدهاي کاري
3. تغییرات در دستگاه های تست و روش هاي انجام تست
4. تغییرات در پرسنل تست كننده تجهيزات و سایر افرادی که ممکن است این تغییرات بر آنها اثرگذار باشد.

صلاحیت تست کنندگان
در شرکت های کوچک، برخی اوقات برق کاران و تکنسین های ماهر عملکرد سیستم های برقی را به طور روزانه کنترل می کنند. اگر این افراد درگير تنظيم كردن دستگاه هاي تست كننده به منظور آماده نمودن آنها جهت انجام فرآيند تست باشند، بايستي اطمینان حاصل شود كه اين افراد از تمامي جنبه های ایمنی مربوط به تست آگاهی دارند. در اين گونه موارد، توصیه افراد متخصص و ذیصلاح ممکن است ضروري باشد تا به ما اطمینان دهد که روش تست به صورت ایمن انجام می شود.
وقتی اقدام به ساخت منطقه تست مي شود، در امان نگهداشتن افراد غیرماهر یا بی تجربه از رويارويي با خطرات برقی، حائز اهميت فراوان است. همچنین اقدامات مناسبی باید به انجام رسد تا از صدمه زدن به افراد ماهر و دارای دانش فني برق جلوگیری شود. به یاد داشته باشید که در صورت عدم حفاظت، حتی ممكن است افراد ماهر نيز در تماس حادثه ساز با هادی های برقدار و خطرناک قرار گیرند. بنابراين بدون ايجاد محيطي ايمن و حفاظت شده نبايد تنها بر صلاحیت فني افراد براي انجام كارهاي برقي تكيه كرد.
اقدامات انجام شده را باید به طور منظم مرور کرد تا اطمينان حاصل شود که این اقدامات به خوبی انجام شده و نيز برای کار مورد نظر مناسب هستند. از جمله موضوعات مهم در مرور اقدامات ایمنی، اين است كه کارگران باید آموزش های کافی را فراگرفته و از نحوه اصلاح روش های کاری ایمن آگاهي يابند. این مورد مخصوصاً در زمان بروز تغيير در طراحي محصول توليدي و انجام تست هاي مربوطه و نيز لحاظ نمودن موارد مربوط به حفاظت، اهميت ويژه اي دارد. وظيفه مرور اقدامات مربوط به طراحی محصول توليدي و انجام تغییرات مورد نظر در باره روش های ایمنی را مي توان به فردي ذيصلاح محول كرد تا از طريق مذاكره با پرسنل تست كننده بتواند در زمينه مسايل ايمني اقدام مناسبي به انجام رساند. مرور اقدامات ایمنی را بایستی هنگامي به انجام رساند که تغییراتي به وقوع پیوسته و این تغییرات بر کار تست اثر گذار باشند، مانند تغییر در روش های تولید، تغيير در نحوه عرضه محصول، تغيير در دستگاه هاي تست كننده و روش هاي تست و یا تغییر در پرسنل تست كننده تجهيزات.
وقتی که کار تست توسط پیمانکاران دعوت شده به سایت انجام می شود، ترتیب کار ایمن بایستی مورد بحث و بررسی قرار گرفته و پیش از شروع کار ترجیحاً در مرحله مذاکره برای قرارداد مورد توافق قرار گیرد. این کار سبب می شود که هر فرد درگیر در فرآیند تست، بداند که چه کسی در حال انجام تست بوده و چه کسی مسئول انجام کار است و بدينسان کار با ایمنی و بدون بروز خطر برای کارگران پیمانکار، کارگران سایت و سایر افرادی که ممکن است به نحوي در معرض خطر باشند، انجام خواهد شد. در حالت خاص فردی که مسئول ایمن سازي محيط و تجهیزات مربوطه است، بایستی شناسایی شده و صلاحيت وي مورد توافق طرفين قرار گیرد.

نیازمندی های قانونی
دستور العمل های مربوط به کار با وسایل برقی مربوط به سال 1989، قوانین اصولی مربوط به فعالیت های تست برق را تشكيل مي دهند. به موجب دستورالعمل شماره (3)44 ضرورت دارد که: "کار در نزدیکی و یا بر روی سیستم برق باید به گونه ای انجام شود که حتي الامكان سبب برورز خطر نشود". دستورالعمل شماره 14 بیانگر ممنوعیت جدی کار در نزدیکی و یا بر روی هادی های برقدار بوده و تنها در حالت هاي زير مي توان به اين كار مبادرت نمود:
الف) قطع برق تجهیزات غیرمنطقی باشد.
ب) کار در نزدیکی و یا بر روی هادی برقدار منطقی باشد.
پ) اقدامات مناسبی برای جلوگیری از صدمات و ضايعات به انجام رسد.
افزون بر این، مطابق دستورالعمل شماره 3 مدیریت ایمنی و بهداشت کار مصوب سال 1999، کارفرمايان ضرورت دارد که خطرات مربوط به ایمنی و بهداشت کارگران را در حین کار ارزیابی کنند تا بدين وسيله اقدامات لازم برای ایمنی شناسايي شده و به كار بسته شود.

منابع
1. ایمنی در تست تجهیزات برقی: سرویس و تعمیر وسایل برقی خانگی، قسمت اطلاعات مهندسی EIS35 HSE Books 2002
2. ایمنی در تست تجهیزات برقی: سرویس و تعمیر تجهیزات صوتی، تلویزیون و کامپیوتر، بخش اطلاعات مهندسی EIS36 HSE Books 2002
3. ایمنی در تست تجهیزات برقی: سوئیچ گیر و كليدهاي کنترل، قسمت اطلاعات مهندسی EIS37 HSE Books 2002
4. ایمنی در تست تجهیزات برقی: محصولات نهايي خطوط تولید، بخش اطلاعات مهندسی EIS38 HSE Books 2002
5. استاندارد BS EN 50191: 2001 مربوط به نصب و بهره برداری از دستگاه هاي تست كننده تجهیزات برقی
6. استاندارد BS EN 61010-1: 1993 كه مربوط به نیازمندی های ایمنی برای تجهيزات برقي به منظور اندازه گیری، کنترل و استفاده هاي آزمایشگاهي بوده و کل سند در 11 قسمت ارايه شده است.
7. برق گرفتگی: روش های انجام کمک های اولیه از سری HSE Books 2002 با شابک ISBN 0 7176 2264 9
8. استاندارد BS EN 61558-1, -2-1, -2-2, -2-4, -2-6: 1998 كه مربوط به ایمنی ترانسفورماتورهای قدرت، منابع تغذیه و موارد مشابه بوده و نيز حاوي نیازمندی های خاص برای ایمنی ترانسفورماتورهای ایزوله و استفاده عمومی از آنها مي باشد.
9. استاندارد BS 415: 1990 كه مربوط به نیازمندی های ایمنی برای دستگاه های برقی الکترونیکی و تجهیزات مورد استفاده در وسايل خانگی و عمومی است.
10. استاندارد BS 921: 1976 كه مربوط به مشخصات فرش لاستیکی مورد نياز برای كارهاي برقی است.
11. استاندارد BS IEC 61340-5-1: 1998 كه مربوط به الکتريسيته ساكن بوده و شامل موارد كلي مربوط به حفاظت وسایل الکترونیکی در برابر پدیده الکترواستاتیک است.
12. استاندارد BS 7671: 2001 كه مربوط به نیازمندی های تأسیسات برقی (دستورالعمل های سیم كشي IEE، ویرایش شانزدهم) است.
13. استاندارد BS PD 6536: 1992 كه مربوط به محدوده افزایش ولتاژ فشار ضعیف (ELV) مي باشد.

منابع خواندني دیگر
الف) انتشارات HSE
ب) دستورالعمل های مربوط به کارهاي برقي مصوب سال 1989. راهنما و دستورالعمل های HSR25 از سری انتشارات HSE Books 1989 با شابک ISBN 0 7176 1602 9
پ) "استفاده ایمن از تجهیزات کاری" - تهيه دستورالعمل های مربوط به كار با تجهیزات، مصوب سال 1998 همراه با کد مجاز عملیات و راهنمای L22 (ویرایش دوم) از سری انتشارات HSE Books 1998 با شابک ISBN 0 7176 1626 6
ت) دستورالعمل مدیریت بهداشت و ایمنی در کار، مصوب سال 1999 همراه با کد مجاز عملیات و راهنمای L21 (ویرایش دوم) از سری انتشارات HSE Books 1999 با شابک ISBN 0 7176 2488 9
ث) "نگهداری تجهیزات برقی پرتابل" از سري انتشارات HSE107 1994 با شابک ISBN 0 7176 0715 1
ج) "تجهیزات تست برقی برای استفاده برقکاران" از سري انتشارات GS38 1995 با شابک ISBN 0 7176 0845 X
چ) كار با وسايل برقي: عملیات مربوط به کار ایمن از سري انتشارات HSG85 با شابک ISBN 0 7176 0442 X

سایر انتشارات
1. راهنمای طراحی برای ایمنی تجهیزات برقی، تابلوهای کنترل و فرمان و سیستم های کنترل (مرجع 178)، اتحادیه کاربران مواد و تجهیزات مهندسی (EEMUA). نشاني انتشارات: لندن – میدان بلگریو (Belgrave) ، کد پستی SW1X 8PSS ، تلفن: 02074968990 ، شابک ISBN 0 85931 080 9
2. معیارهای کیفیت DASA (بخش دوم "صلاحیت انجام كار" و بخش 1-3 "تست های ایمنی برق")، اتحادیه سرویس وسایل خانگی موسوم به DASA . آدرس انتشارات: هرتس (Herts) ، منطقه Stanstead Abbotts، مجتمع Maltings، شماره 9-66 ، كد پستي SG12 8HG، تلفن رایگان : 01920870173
3. "نگهداری تجهیزات برقی" - عملیات مصوب انستیتوی مهندسان برق (IEE) . نشاني انتشارات: لندن – ساوی (Savoy) ، کد پستی WC2 R0BL ، تلفن: 02072401871 شابک ISBN 0 8529 6769 1

استانداردهای بین المللی و استاندارد بریتانیا
الف) استاندارد بریتانیایی BS EN 61557-1:1997 و استاندارد بین المللی IEC 6155-1:1997 در خصوص ایمنی برقی در سیستم های توزیع فشار ضعیف تا حد 1000 ولت متناوب و 15000 ولت مستقیم شامل نيازمندي هاي كلي مربوط به دستگاه هاي تست كننده، دستگاه هاي اندازه گیری و یا مانیتورینگ اقدامات حفاظتی (کل سند در 9 بخش می باشد)
ب) استاندارد بریتانیایی BS 3535-2:1990 درباره ترانسفورماتورهای ايمن و ایزوله شامل مشخصات ترانسفورماتورهاي مورد استفاده براي کاهش ولتاژ سیستم.
پ) استاندارد بریتانیایی BS PD 6519 مربوط به راهنمای تأثیرات جریان بر روی انسان ها و حیوانات، شامل سه قسمت به شرح زير:
قسمت 1: جنبه های عمومی – راهنمای تأثیرات جریان متناوب (برای فرکانس های بین 15 و 100 هرتز) و نيز تأثيرات جریان مستقیم.
قسمت 2 : جنبه های خاص مربوط به انسان ها – راهنمای تأثیرات جریان متناوب و فرکانس های بالای 100 هرتز با شکل موج های خاص یا به صورت پالس های جداگانه در یک راستا و برای مدت کم.
قسمت 3: تأثیرات جریان عبوری از بدن حیوانات.

آدرس بنگاه ها و اتحاديه هاي تجاری و حرفه ای
1. اتحادیه فروشندگان رادیو، تلویزیون، و تجهیزات برقی (RETRA) ، آدرس: بدفورد (Bedford)، خیابان آمپثیل (Ampthill) 1 ، مجتمع سنت جونز، واحد RETRA ، کد پستی MK42 9EY، تلفن: 01234269110
2. اتحادیه کاربران مواد و تجهیزات مهندسی (EEMUA) ، لندن – خیابان بیچ (Beech) ، شماره 45 – کد پستی EC2Y 8AD – تلفن: 02074968990
3. اتحادیه سنديكاي سازندگان تجهيزات الکتروتکنیکی بریتانیا (BREMA) ، فدراسیون صنعت الکترونیک (FEI)، لندن – میدان راسل – مجتمع میدان راسل – کد پستی WC1B 5EE – شماره 12/10 - تلفن: 02073312000
4. اتحادیه سرویس كنندگان وسایل خانگی (DASA) ، هرتفوردشایر (Hertfordshire) - استنستد آبوتس (Stanstead Abbots) – مجتمع The Maltings– کد پستی SG12 8HC – شماره 69 - تلفن: 01920870173
5. اتحادیه سازندگان وسایل برقی خانگی (AMDEA) و تعميرگاه اين وسايل، لندن – خیابان Lambs Conduit – شماره 46/40 – کد پستی WC1N 3NW – تلفن: 02074050666
6. انستیتوی مهندسان برق (IEE) ، لندن – منطقه ساوی (Savoy) – کد پستی WC2 R0BL – تلفن : 02072401871

توجه: در حالی که تلاش زیادی شده که دقت مراجع لیست شده در این بخش محرز گردد، اما نمي توان تضمين كرد كه در آينده دسترسي به آنها به سهولت انجام پذيرد.

اطلاعات خواندنی ديگر
الف) انتشارات رايگان و غير رايگان HSE از طريق پست سفارشی طبق نشانی زير قابل دريافت می باشند :
سافولک (Suffolk) – سادبری (Sudbury) – کد پستی CO102WA – صندوق پستی 1999 – سری کتاب های HSE
تلفن : 01787881165
فاکس : 01787313995
وب سايت : www.hsebooks.co.uk
(انتشارات غير رايگان HSE را از فروشگاه های مربوطه نيز می توان تهيه نمود)

ب) جهت دستيابی به اطلاعات بيشتر در خصوص پروسه بهداشت و ايمنی، به آدرس زير مراجعه نماييد :
دانستنی هایي از HSE
تلفن : 08701545500
فاکس : 02920859260
پست الکترونيکی : این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
آدرس مکاتبه ای : کارفيلی (Caerphilly) – پارک Caerphilly Business – کد پستی CF833GG – خدمات اطلاعاتی HSE (همچنين مي توانيد به وب سايت www.hse.gov.uk مراجعه نماييد).

پ) استانداردهای بريتانيا از طريق خدمات مشترکين BSI به آدرس زير قابل دريافت می باشند :
لندن – بزرگراه Chiswick – کدپستی W4 4AL – شماره 389
تلفن : 02089969001
فاکس : 02089967001
وب سايت: www.bsi-global.com

سخن پاياني :
اين نوشتار دربردارنده يادداشت هايي پيرامون عمليات مناسبی است که اجباری نبوده بلکه حاوی توصيه های مفيدی هستند که بنا به نياز می توانيد از آنها استفاده نماييد. همچنين اين نوشتار در قالب کتب غير رايگان از سری کتاب های HSE با شابک 07176229677 قابل دريافت می باشند. همچنين کپی های رايگان از سری HSE نيز موجود می باشد. در ضمن اين نوشتار را می توانيد به طور رايگان تکثير نماييد به جز براي مواردی مانند درج آگهی، چاپ نوشتار به نام اشخاص حقيقی يا حقوقی، و يا مقاصد تجارتی. شايان ذکر است که نوشتار مزبور برای نخستين بار در فواصل سال های 2002 تا 2004 به چاپ رسيده است. لطفاً هنگام تکثير به ذکر منبع به عنوان HSE اشاره نماييد.
چاپ و نشر نوشتار مزبور از طريق HSE با علامت شناسايي INDG354 04/02 C400 صورت گرفته است.
منبع:ترجمه : تقی وحيدی
(ارديبهشت 1387خورشيدی)
منبع : انتشارات HSE يا Health & Safety Executive
www.hse.gov.uk/pubns/indg354.pdf

نظرات (0)

هیچ نظری در اینجا وجود ندارد

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر بعنوان یک مهمان
پیوست ها (0 / 3)
مکان خود را به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

insert_link

local_library آموزش فال قهوه - قسمت چهارم

insert_link

local_library آموزش فال قهوه - قسمت سوم

insert_link

local_library آموزش فال قهوه - قسمت دوم

insert_link

local_library آموزش فال قهوه - قسمت اول