قانون اساسي افغانستان - اصل 1 تا20

مقدمه

ما مردم افغانستان: با ايمان راسخ به ذات پاك خداوند (ج) و توكل به مشيت حق تعالي واعتقاد به دين مقدس اسلام ، با درك بي عدالتي ها و نابساماني هاى گذشته و مصايب بي شمارى كه بر كشورما وارد آمده است ، باتقدير از فداكارى ها، مبارزات تاريخي ، جهاد و مقاومت بر حق تمام مردم افغانستان و ارج گذارى به مقام والاى شهداى راه آزادى كشور، با درك اين كه افغانستان واحد و يكپارچه به همه اقوام و مردم اين سرزمين تعلق دارد، با رعايت منشور ملل متحد و با احترام به اعلاميه جهاني حقوق بشر، به منظور تحكيم وحدت ملي و حراست از استقلال، حاكميت ملي و تماميت ارضي كشور، به منظور تاسيس نظام متكي بر اراده مردم و دمكراسي ، به منظور ايجاد جامعه مدني عارى از ظلم ، استبداد، تبعيض و خشونت و مبتني بر قانونمندى ، عدالت اجتماعي ، حفظ كرامت و حقوق انساني و تامين آزادى ها و حقوق اساسي مردم ، به منظور تقويت بنيادهاى سياسي ، اجتماعي ، اقتصادى و دفاعي كشور، به منظور تامين زندگي مرفه و محيط زيست سالم براى همه ساكنان اين سرزمين ، و سرانجام ، به منظور تثبيت جايگاه شايسته افغانستان در خانواده بين المللي ، اين قانون اساسي را مطابق با واقعيت هاى تاريخي ، فرهنگي و اجتماعي كشورو مقتضيات عصر، از طريق نمايندگان منتخب خود در لويه جرگه مورخه چهاردهم جدى سال يك هزار و سيصد و هشتاد و دو هجرى شمسي در شهر كابل تصويب كرديم .

فصل اول _  دولت

ماده اول

افغانستان ، دولت جمهورى اسلامي ، مستقل، واحد و غيرقابل تجزيه مي باشد.

ماده دوم

دين دولت جمهورى اسلامي افغانستان ، دين مقدس اسلام است . پيروان ساير اديان در پيروى از دين و اجراى مراسم ديني شان در حدوداحكام قانون آزاد مي باشند.

ماده سوم

در افغانستان هيچ قانون نمي تواند مخالف معتقدات و احكام دين مقدس اسلام باشد.

ماده چهارم

حاكميت ملي در افغانستان به ملت تعلق دارد كه به طور مستقيم يا توسط نمايندگان خود آن را اعمال مي كند. ملت افغانستان عبارت است از تمام افرادى كه تابعيت افغانستان را داراباشند. ملت افغانستان متشكل از اقوام پشتون ، تاجيك ، هزاره ، ازبك ، تركمن ، بلوچ ، پشه يي ، نورستاني ، ايماق ، عرب، قرغيز، قزلباش ، گوجر، براهوى وساير اقوام مي باشد. بر هر فرد از افراد ملت افغانستان كلمه افغان اطلاق مي شود. هيچ فردى از افراد ملت از تابعيت افغانستان محروم نمي گردد.

امور مربوط به تابعيت و پناهندگي توسط قانون تنظيم مي گردد.

ماده پنجم

تطبيق احكام اين قانون اساسي و ساير قوانين ، دفاع از استقلال، حاكميت ملي و تماميت ارضي و تامين امنيت و قابليت دفاعي كشور از وظايف اساسي دولت مي باشد.

ماده ششم

دولت به ايجاد يك جامعه مرفه و مترقي بر اساس عدالت اجتماعي ، حفظ كرامت انساني ، حمايت حقوق بشر، تحقق دموكراسي ، تامين وحدت ملي ، برابرى بين همه اقوام و قبايل و انكشاف متوازن در همه مناطق كشور مكلف مي باشد.

ماده هفتم

دولت منشور ملل متحد، معاهدات بين الدول، ميثاق هاى بين المللي كه افغانستان به آن ملحق شده است و اعلاميه جهاني حقوق بشر را رعايت مي كند. دولت از هر نوع اعمال تروريستي ، زرع و قاچاق مواد مخدر و توليد واستعمال مسكرات جلوگيرى مي كند.

ماده هشتم

دولت سياست خارجي كشور را بر مبناى حفظ استقلال، منافع ملي و تماميت ارضي و عدم مداخله ، حسن همجوارى ، احترام متقابل و تساوى حقوق تنظيم مي نمايد.

ماده نهم

معادن و ساير منابع زيرزميني و آثار باستاني ملكيت دولت مي باشند. حفاظت و اداره املاك دولت و طرز استفاده درست از منابع طبيعي و ساير املاك عامه توسط قانون تنظيم مي گردد.

ماده دهم

دولت ، سرمايه سرمايه گذاريها و تشبثات خصوصي را مبتني بر نظام اقتصاد بازار، مطابق به احكام قانون ،تشويق ، حمايت و مصونيت آن ها را تضمين مي نمايد.

ماده يازدهم

امور مربوط به تجارت داخلي و خارجي ، مطابق به ايجابات اقتصادى كشور و مصالح مردم ، توسط قانون تنظيم مي گردد.

ماده دوازدهم

در افغانستان بانك ، بانك مركزى دولت و مستقل مي باشد. نشر پول و طرح و تطبيق سياست پولي كشور، مطابق به احكام قانون ، ازصلاحيت بانك مركزى مي باشد. بانك مركزى در مورد چاپ پول با كميسيون اقتصادى ولسي جرگه مشوره مي نمايد. تشكيل و طرز فعاليت اين بانك توسط قانون تنظيم مي شود.

ماده سيزدهم

دولت براى انكشاف صنايع ، رشد توليد، ارتقاى سطح زندگي مردم و حمايت از فعاليتهاى پيشه وران ، پروگرامهاى موثر طرح و تطبيق مي نمايد.

ماده چهاردهم

دولت براى انكشاف زراعت و مالدارى ، بهبود شرايط اقتصادى ،اجتماعي و معيشتي دهقانان و مالداران و اسكان و بهبود زندگي كوچيان ، درحدود بنيه مالي دولت ، پروگرامهاى موثر طرح و تطبيق مي نمايد. دولت به منظور تهيه مسكن و توزيع ملكيتهاى عامه براى اتباع مستحق ،مطابق به احكام قانون و در حدود امكانات مالي ، تدابير لازم اتخاذ مي نمايد.

ماده پانزدهم

دولت مكلف است در مورد حفظ و بهبود جنگلات و محيط زيست تدابير لازم اتخاذ نمايد.

ماده شانزدهم

از جمله زبان هاى پشتو، درى ، ازبكي ، تركمني ، بلوچي و پشه يي ، نورستاني ،پاميرى و ساير زبان هاى رايج در كشور، پشتو و درى زبانهاى رسمي دولت مي باشند. در مناطقي كه اكثريت مردم به يكي از زبان هاى ازبكي ، تركمني ، پشه يي ،نورستاني ، بلوچي و يا پاميرى تكلم مي نمايند، آن زبان علاوه بر پشتو و درى به حيث زبان سوم رسمي مي باشد و نحوه تطبيق آن توسط قانون تنظيم مي گردد. دولت براى تقويت و انكشاف همه زبانهاى افغانستان پروگرامهاى موثر طرح و تطبيق مي نمايد. نشر مطبوعات و رسانه هاى گروهي به تمام زبانهاى رايج در كشور آزادمي باشد. مصطلحات (اصطلاحات ) علمي و ادارى ملي موجود در كشور حفظ مي گردد.

ماده هفدهم

دولت براى ارتقاى معارف در همه سطوح ، انكشاف تعليمات ديني ، تنظيم و بهبود وضع مساجد، مدارس و مراكز ديني تدابير لازم اتخاذ مي نمايد.

ماده هجدهم

مبدا تقويم كشور بر هجرت پيامبر اكرم (ص ) استوار است . مبناى كار ادارات دولتي تقويم هجرى شمسي مي باشد. روزهاى جمعه ، ۲۸ اسد و۸ ثور تعطيل عمومي است . سايررخصتي ها توسط قانون تنظيم مي گردد.

ماده نوزدهم

بيرق افغانستان مركب است از : سه قطعه با رنگهاى سياه ، سرخ و سبز كه به صورت عمودى ، به اندازه هاى مساوى ، از چپ به راست ، در كنار هم واقع شده ،عرض هر رنگ برابر نصف طول آن است و در وسط آن نشان ملي افغانستان قرار دارد. نشان ملي افغانستان عبارت از محراب و منبر به رنگ سفيد مي باشد كه دردو گوشه آن دو بيرق و در وسط آن در قسمت فوقاني ، كلمه مبارك لااله الاالله محمد رسولالله و الله اكبر و اشعه خورشيد در حال طلوع و در قسمت تحتاني آن تاريخ ۱۲۹۸ هجرى شمسي و كلمه افغانستان ، جا داشته و از دو طرف باخوشه هاى گندم احاطه شده است . طرز استفاده از بيرق و نشان ملي توسط قانون تنظيم مي گردد.

ماده بيستم

سرود ملي افغانستان به زبان پشتو و با ذكر الله اكبر و نام اقوام افغانستان مي باشد.

نظرات (0)

هیچ نظری در اینجا وجود ندارد

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر بعنوان یک مهمان
پیوست ها (0 / 3)
مکان خود را به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

insert_link

local_library آموزش فال قهوه - قسمت چهارم

insert_link

local_library آموزش فال قهوه - قسمت سوم

insert_link

local_library آموزش فال قهوه - قسمت دوم

insert_link

local_library آموزش فال قهوه - قسمت اول