روابط زوجها در روزهاي تعطيل

روزهاي تعطيل، مناسبت هاي شاد و فرصت هاي مغتنم دور هم بودن، هميشه يادآور خوشي و شادماني است. به ويژه تعطيلات نوروز، كه در آغازين روزهاي بهار زيبا، با آداب و رسوم دلپسند ايراني تا بوده، رنگ و بوي دلپذيري به خاطرات همه ما داده است. 
 


امروزه به دليل زياد شدن گزينه ها، دگرگون شدن شكل و تركيب جمعيتي خانواده ها، و بروز تفاوت هاي كلي در ميزان و نوع توقعات افراد، تعطيلات نوروز هم شكل ديگري به خودش گرفته. مثلا در گذشته خانه تكاني، خريد عيد و بعد هم ديد و بازديدها بود كه ذهن مردم را مشغول مي كرد و تمام افراد خانواده هم در اين مراحل فعالانه شركت داشتند و از آن لذت مي بردند و مي شود گفت همگان كمابيش تجربه اي يكسان از اين موارد داشتند.

اما امروزه، هر خانواده اي ممكن است اين دوران را به يك شكل تجربه كند و هر زوجي با توجه به شرايط ويژه خود، با دشواريهايي هم دست و پنجه نرم كنند.

مثلا در گذشته اين همه گزينه براي مسافرت نبود و يا فراهم كردن وسائل پذيرايي به شكل تشريفاتي و پرهزينه امروز نبود و از آن ساده تر: بحث اينكه نوجوان خانواده بخواهد وقتش را پاي اينترنت بگذراند تا اينكه به ديدن"عمه خانم" يا "خاله جان" برود وجود نداشت يا اينكه دخترخانم يا آقاپسري كه در آستانه شركت در "كنكور" بود معمولا كمي هم وقت داشت كه با خانواده اش بگذراند. اما در حال حاضر قضيه فرق كرده و هر كدام از افراد خانواده استقلال راي خودشان را دارند و به قول معروف هركسي ساز خودش را مي زند كه اين موضوع باعث اختلافاتي (هر چند كوتاه مدت) در خانواده ها مي شود. 

اينها تنها شمه اي از تنش هايي است كه ممكن است در دوران تعطيلات پيش بيايد. مسائل ديگري كه به بحث گذاشته مي شوند معمولا شامل چنين مواردي مي شوند مثلا : " چه مخلفاتي براي پذيرايي از ميهمانان لازم است، از كجا بايد تهيه بشود و چه كسي بايد آنها را تهيه كند، اول ديدن چه كسي بروند و آيا اصلا امسال مي خواهند ديدن فلان خانواده يا شخص خاص بروند يا خير،.. 

  
 

مسئله ديگر، برنامه ريزي براي تفريح و مسافرت است كه گاهي يكي از طرفين فكر مي كند اعضاي خانواده مي توانند در سال پيش رو مقدمات يك سفر خانوادگي را فراهم كنند اما طرف مقابل فكر مي كند بهتر است اين پول را به مصرف ديگري برسانند. يا اينكه در يك سناريوي ديگر زوج ها راهي سفر مي شوند اما شرايط آن طوري نيست كه پيش بيني كرده اند و تقصيرها بر گردن كسي مي افتد كه سفر را هماهنگ كرده (بيشتر مرد خانواده) و ديگر مشكل نه چندان جديد بسياري از خانواده ها در دوران تعطيلات، وضع محدوديت يا برقراري آزادي استفاده از تلويزيون و برنامه هاي متنوع ماهواره اي است. يعني هر كدام از اعضاي خانواده مايل است برنامه خاصي را تماشا كند كه ديگري نمي پسندد حال خود بخوانيد حديث مفصل ازين مجمل..!

همچنين بحث داغ " تقسيم كار" و اينكه چرا در حالي كه همه افراد خانواده در منزل هستند و به نظر مي رسد وقت كافي هم در اختيار دارند اما هنوز اين خانم خانه است كه بايد همه كارها را انجام بدهد. 

از طرف ديگر گاهي اگر كسي بخواهد در انجام امور منزل شركت كند ممكن است به دل خانم خانه ننشيند و حتي به عنوان دخالت در كارهاي "زنانه " تلقي بشود. 

هر خانواده يك سيستم براي خودش دارد مثل يك ماشين كه قطعات خاصي دارد كه هر كدام كار خودشان را انجام مي دهند. مثلا پدر خانواده و بعضا مادر خانواده در خارج از منزل كار مي كنند. بچه ها به مدرسه شايد كلاس هاي فوق برنامه مي روند و غيره. هر كسي ياد گرفته كه فضاي خصوصي خودش را چطوري ايجاد كند. اما در دوران تعطيلات كه همه دور هم هستند يا حداقل معمولا همه دور هم هستند اين روزمرگي بهم مي خورد و فضاها با هم تداخل پيدا مي كنند. مثلا زمان خوابيدن بچه ها بهم مي خورد. معاشرت ها و ديد و بازديد ها به صورت فشرده و متراكم اتفاق مي افتد، ممكن است افراد به مسافرت بروند و غيره كه تك تك اينها اثراتي را بر روي سيستم خانواده وارد مي آورد. تنش بالا مي رود و ممكن است اختلاف نظرها و بعضا جرو بحث هايي هم پيش بيايد. 

  
 


پس مي بينيم كه دوران تعطيلات مي تواند" تنش زا" باشد اما راههاي پيشگيري و حتي مقابله هم وجود دارند. اگر زوج/خانواده از پيش با هم برنامه ريزي كنند، مي توانند بر بيشتر اين مشكلات غلبه كنند. مثلا لازم نيست كه حتما مسافرت آنچناني ترتيب بدهيد همينكه كاري خلاق و نو بكنيد مي تواند روحيه تعطيلات را به منزل شما بياورد. در اين راستا مي توانيد اين پيشنهادها را در نظر بگيريد: 

• فصل بهار فصل زيبايي و نشاط است، همينكه در پاركي( بوستان) قدم بزنيد، از آرزوها و اهدافتان براي سال جديد گفتگو كنيد و آنها را با هم در ميان بگذاريد مي تواند به صميميت رابطه تان اضافه كند.

• در بين ديد و بازديدها، حتما وقتي را براي خودتان هم در نظر بگيريد. نگذاريد تمامي تعطيلاتتان صرفا در كنار افراد ديگر (هرچند عزيز) بگذرد. تعطيلات تنها زماني است كه زوج ها/ خانواده ها مي توانند كنار هم باشند و به عنوان يك" عضو" واحد دست به كارهاي مشتركي بزنند. 

• بسته به سن اعضاي خانواده، مي شود بازي هاي دست جمعي ترتيب داد كه حتي سالمند ترين و ناتوان ترين افراد هم از شركت در آنها لذت ببرند و نيازي به فضاي بسيار هم ندارند بازي هايي مثل گل يا پوچ، مسابقه هاي هوش، حدس زدن واكنش طرف مقابل در شرايط خاص، مشاعره و بسياري نمونه ها كه در فرهنگ جامعه ما كم نيستند.

• غذاهايي را با هم بپزيد كه تا به حال امتحان نكرده ايد. به آقايان هم فرصت بدهيد كه هنرهاي خانه داري شان را رو كنند و در ضمن ببينند نسوزاندن و خوب درآوردن يك كته ساده چقدر كار مي برد!

• همراه هم، موفقيتهاي سال پيش و درسهايي را كه در رابطه تان و به طور كلي در زندگيتان فرا گرفته ايد مرور كنيد و براي سال جديدتان برنامه ريزي كنيد. اهميت اين كار در اين است كه مي توانيد به فرد مقابلتان و يا اگر فرزند داريد، به فرزندانتان بگوييد كه چه توقعي از زندگي تان داريد و فراموش نكنيد كه تا آرزوها و خواسته تان را نگوييد كسي آنها را نمي شناسد و طبيعتا برآورده نخواهند شد بخصوص اگر خواسته و توقعي در ارتباط با همسرتان داريد حتما آن را به زبان بياوريد. اما قبل از آن پيش خودتان مطمئن شويد كه به روشني مي دانيد چه مي خواهيد و بعد آن را با شريك زندگي تان در ميان بگذاريد و يادتان نرود كه واقع گرا باشيد. 

توقع مي رود كه افراد پس از تعطيلات پر از انرژي و شاد و شاداب به سر كارهاي خود بازگردند اما اگر در طول تعطيلات زماني را براي ارزيابي زندگي خود و رابطه تان نگذاريد، در واقع سال جديدي را شروع نكرده ايد و همان انسان سابق هستيد. افراد در چنين خانواده هايي بعد از تعطيلات كذايي آنقدر خسته هستند كه نياز به تعطيلاتي دارند كه خستگي اين مدت را از تنشان بيرون بياورد! در تعطيلات بعدي تلاش كنيم معناي واقعي با هم بودن را بياموزيم چرا كه تنها حضور جسماني افراد در جوار هم به معناي با هم بودن آنها نيست.

هديه مناسب براي آقايان

خريدن هديه براي آقايان از كارهاي مشكلي است كه اگر آن را درست انجام دهيم ميتوانيم بگوييم كاري كرديم كارستان! خوشبختانه آقايان مانند خانمها مدام هديه نميخواهند، اما با نزديك شدن عيد و رسيدن جنون خريد، ديگر نميشود كاري كرد، حالا موقع مناسبي براي پرسيدن اين سوال است: "برايش چه چيزي بخرم كه واقعا دوست داشته باشد و خوشحال شود؟" 
اصولاً بهتر است به جاي غافلگير كردن مردها از آنها بپرسيد كه چه مي خواهند و همانچيز را براي او بخريد.
اين مرد چه شوهرتان باشد كه غير از يك خودرو يكصد ميليون توماني همه چيز دارد، چه برادرتان كه هر روز به يك چيز تازه علاقمند ميشود و چه پدرتان كه ميگويد برايش هديه نخريد، به هر حال مرد زندگي شماست و ميدانيد كه تهيه هديه مناسب براي او چقدر مشكل و در عين حال ضروري است. 

با وجود اينكه يك هديه بي نقص كه بتواند هر مردي را خوشحال كند، وجود ندارد اما فوت و فنهاي روانشناسانه اي كه براي انتخاب هديه براي آقايان وجود دارند به شما در رسيدن به هدف كمك خواهند كرد. 

1. به كاربرد هديه فكر كنيد نه جنبه احساسي آن
به گفته پروفسور مارگرت روكر (Margaret Rucker) داراي دكتراي تخصصي روانشناسي مصرف كننده : "مردان در مقايسه با زنان، هديه دادن را بيشتر نوعي تبادل مقتصدانه كالا ميدانند." 

به اين ترتيب در حالي كه زنان با اتاقي پر از گل به شدت تحت تاثير قرار ميگيرند، مردان به احتمال زياد ترجيح ميدهند كه هديه شان چيزي باشد كه بتوانند نگه داشته و از آن استفاده كنند. لوازم مربوط به ورزش مورد علاقه اش - مثلا يك راكت خوب تنيس - يا يك جفت دمپايي راحت، او را بسيار بيشتر از يك مجسمه يا هر نوع خرت و پرت تزئيني ديگر خوشحال خواهد كرد. 

2. به آنچه ميخواهد توجه كنيد
زنان معمولا ترجيح ميدهند براي اينكه هديه مورد علاقه خود را مشخص كنند، از اشاره و كنايه استفاده كنند. مردان كمتر به اين روش علاقه دارند و اگر از آنها بپرسيد چه ميخواهند، به سادگي پاسخي مستقيم و واضح خواهيد شنيد. به جاي غافلگير كردنشان، همان چيزي را تهيه كنيد كه خواسته اند. 

كليد موفقيت توجه به آنچه "او" ميخواهد است نه آنچه "شما" ميخواهيد يا تصور ميكنيد انتخاب بهتري است. 

3. بر علايق او متمركز شويد
هنگامي كه به دنبال هديه اي كاربردي براي او هستيد، توجه كنيد كه اين هديه به علايق او مربوط باشد. اگر قصد خريد كتاب داريد، كتاب را در زمينه مورد علاقه او انتخاب كنيد حتي اگر درباره تاريخ جنگ جهاني اول باشد. مرداني كه به باغباني علاقه دارند از دريافت يك گياه زيبا يا ابزار باغباني نو خوشحال خواهند شد. بيشتر آقايان به تماشاي فيلم هم بسيار علاقه دارند، بسته به بودجه خود ميتوانيد از يك دستگاه پخش DVD گرفته تا مجموعه نفيس فيلمهاي مورد علاقه اش يا حتي يكي دو DVD از فيلمهاي روز برايش تهيه كنيد. 

4. از هداياي عمومي و وبسته به جنسيت بپرهيزيد
اين قانون در مورد خانمها هم صدق ميكند، بيشتر افراد به خصوص مردان، براي چنين هدايايي چندان ارزش قائل نميشوند. 

اين هدايا مانند جوراب و لباس زير، كه خودش بهتر ميتواند انتخاب كند و معمولا شما هرسال برايش ميخريد، به نظر "ارزان و فكر نشده" هستند، حتي اگر از بهترين نوع و با صرف بيشترين زمان تهيه شده باشند. هداياي عمومي كه ميتواند براي همه مناسب باشد و معمولا هر كسي يكي دو تا از آنها در كمدش دارد - مانند تي شرت، قاب عكس و شال گردن - هم به هيچ وجه براي مرد زندگيتان مناسب نيست و خوشحالش نخواهد كرد. 

5. به جنبه مفرح هديه هم توجه داشته باشيد
با وجود اينكه بسياري از آقايان از دريافت هديه اي عملي و مفيد - مانند يك لباس كار نو، لوازم باغباني و.. - بسيار خوشحال خواهند شد، اما در كل دوست دارند هديه شان سرگرم كننده و جالب هم باشد. 

براي اين منظور به دنبال چيزي باشيد كه قابل استفاده باشد، اما استفاده از آن با تفريح همراه بوده و در ارتباط مستقيم با كارش نباشد. براي مثال خريدن يك جعبه ابزار براي مرد مانند اين است كه براي زني جارو برقي هديه بگيريم. مگر اينكه مردي واقعا عاشق كارهاي فني بوده و اين كار سرگرمي او محسوب شود. 

6. هديه اي كه ميخريد "فكر شده" باشد
مردان هم، دوست دارند احساس كنند خاص هستند. يك هديه "فكر شده" آنها را سرشار از حس دوست داشته شدن خواهد كرد. تهيه چنين هديه اي بسيار ساده است، مافي است چيزي كه او ميخواهد و برايش جالب است را برايش پيدا كنيد. 

فروشگاههاي اينترنتي جاي خوبي براي يافتن هديه است، شايد علاقه يا امكان خريد اينترنتي نداشته باشيد، اما با توجه به شلوغي خيابانها و تعدد فروشگاهها، بد نيست همينطور كه روي صندلي نشسته ايد، كمي ايده بگيريد و بعد عازم خريد شويد. 

در نهايت، اگر از دسته افراد هنرمندي هستيد كه ميدانيد مرد زندگيتان عاشق نوع خاصي شيريني دست پخت شما است، از پلوورهاي بافتني شما بسيار استقبال كرده يا سالهاست منتظر مانده تا تصوير چهره اش را طراحي كنيد، دست به كار شده و هديه اي واقعا استثنايي برايش آماده كنيد

شريك زندگي كيست؟

با ازدواج كردن ما تنها صاحب يك همسر نمي شويم، بلكه صاحب دنيايي جديد مي شويم ! از اين زمان ، او يار، هم صحبت و بهترين دوست ما خواهد بود.

او شريك لحظه ها، روزها و سال هاي ما است و در خوشي و ناخوشي ، شكست و پيروزي در كنار ما مي ماند. همچنين او در روياها و ترس هاي مان با ما شريك است . وقتي بيمار هستيم ، از ما مراقبت مي كند . وقتي به كمك نياز داريم ، تمام تلاش خود را به كار مي برد و هر كاري كه بتواند انجام مي دهد . وقتي رازي داشته باشيم ، آن را نگاه خواهد داشت . صبح كه چشم هاي مان را باز مي كنيم ، اولين كسي كه مي بينيم اوست . حتي اگر در كنارمان نباشد ، به ما مي انديشد و با تمام قلب و روح و ذهنش براي ما دعا خواهد كرد. خلاصه او تمام دنياي ما و ما تمام دنياي او خواهيم شد.

شريك زندگي ما با حمايت هاي بي دريغش ، احتياچات مان را برطرف مي كند و احساس امنيت ، راحتي و آسودگي را براي ما به ارمغان مي آورد.

رابطه ميان زن و شوهر ، شگفت انگيز ترين رابطه بشري است . اين مقدار عشق ، محبت ، نزديكي ، فداكاري و آرامشي كه قلب ها را لبريز مي كند ، توصيف ناپذير است . تنها خداوند بخشنده ، با قدرت و رحمت بيكران خود و دانايي بي انتهايش مي تواند چنين احساس لطيف و چنين رابطه مباركي را ميان همسران به وجود آورد و آن را ريشه دار كند .

همسر همان فردي است كه از جانب خداوند مامور شده تا در كنار ما باشد. كسي كه عيب هاي مان را از نزديك مي بيند و آن ها را به ما گوشزد مي كند . كسي كه به ما عشق ، حمايت ، فرزند و اميد مي دهد . كسي كه در برابر ديگران پشتوانه ما است.

براي اينكه شريك خوبي براي زندگي يكديگر باشيد بايد ابتدا به تمرين زندگي بپردازيد 

تمرين زندگي 

1 -همه ما درزندگي شخصي مشكلاتي با همسرمان داريم. مشكل شما چيست ؟ فرزند؟ پول؟ خانواده .... مشكل شما هر چيزي كه هست قهر نكنيد . بدترين و بچه گانه ترين كار ، قهر كردن است . البته منظور من اين نيست كه ناراحتي خود را نشان ندهيد ، اما قهر نكيد.

2 – به راحتي از كنار احتلافات اساسي خود نگذريد . مردي را مي شناختم كه بر سر رفت و آمد با والدين همسرش مشكل داست . بعد از هر رفت يا آمدي مدتي با همسرش قهر مي كرد، و يعد از مدتي آشتي مي كردند و دوباره اين چرخه ادامه پيدا مي كرد.

3 – با يكديگر بر سر مسائل ايجاد شده صحبت كنيد. حتي اگر شده شب را تا نيمه هاي شب بيدار بمانيد با همسرتان حرف بزنيد، راه حل هاي مختلف ارائه بدهيد و نظر او را جويا شويد . مانند دوست من ، كه بالاخره متقاعد شد به جاي قهر كردن با همسرش صحبت كند . آن ها پس از دو روز بحث و گفتگو عامل اصلي ناراحتي را پيدا كردند .

4 – نخواهيد كه يكديگر را محكوم كنيد و مقصر را پيدا كنيد. به دنبال راه حل اختلاف باشيد نه ضربه زدن به شخصيت يكديگر. او همسر شماست . حتي اگر مقصر هم جلوه كند باز گوشه اي از اين ناراحتي دامن شما را مي گيرد.

5 – در زندگي مشترك ، غرور بي معني ترين واژه است. عذرخواهي كردن از ابهت شما كم نمي كند. بدون اين كه خود را كوچك جلوه دهيد يا با عجز و لابه درخواست بخشش كنيد ، با منطق قاطعيت عذرخواهي كنيد.

6 – سعي كنيد هيچ لحظه اي را براي ابراز احساسات صميمانه از دست ندهيد. اجازه دهيد نزديك ترين كسان شما بدانند كه برايتان مهم هستند.

7 – قبل از ازدواج به شغل همسر خود توجه كنيد و بدانيد حرفه او همان كاري است كه او هر روز انجام مي دهد و شخصيتش بر مبناي آن شغل ساخته شده است.

8 – به شما خانم هاي عزيز توصيه مي كنم با كلماتي واضح ، بدون كنايه زدن صحبت كنيد. يادتان باشد كه يك ازدواج موفق هيچ گاه به سرعت صورت نمي گيرد و تنها بستگي به شانس يا پيدا كردن فردي خاص ندارد ، بلكه نيازمند گذشت و سختكوشي است.

9 – نيروي شتاب دهنده به موتور هر ازدواجي بايد از عشق و احساس باشد وگرنه در نيمه هاي راه باز مي ماند . آن چه باعث پذيرفتن اشتباهات ، گذشت ، همدردي و همدلي مي شود ، علاقه و احساس است . در غير اين صورت ، محيط خانواده گرم و رضايت بخش نخواهد بود.

10 – ازدواجي موفق است كه بر پايه عقل و عاطفه بنا شود . عقل مواردي را كه بايد در نظر گرفته شوند بدون دخالت عشق يررسي كند و سپس به عشق اجازه دهد تا آن ها را رنگ آميزي كرده و تابلوي زيباي خوشبختي را تكميل نمايد . عشق ، احساس و دورانديشي در ازدواج را تواما با هم درنظر يگيريد . هيچ گاه از روي اجبار ، هيجان يا حسابگري ازدواج نكنيد.

و در آخر 

11 – اگر مي خواهيد عشق و علاقه خود و همسرتان را مادام العمر كنيد . اول بايد زمان كافي براي با هم بودن و ابراز محبت كردن داشته باشيد . هر از گاهي رابطه صميمانه اول ازدواج را تجديد كنيد . به انگيزه عشق و ازدواج تان بينديشيد. خاطرات گذشته را مرور كنيد . با يكديگر صادق باشيد . صداقت و اظهار پشيماني از اشتباهات باعث مي شود تا شما بيش از حد به يكديگر نزديك شويد.

طوري زندگي كنيد كه منتظر خوشبختي در آينده نباشيد . قدر همين لحظات ساده زندگي را بدانيد و هم اكنون خوشبخت باشيد.

توصیه های علم برای شاد زیستن

در سالهای اخیر روانشناسان و محققان تلاش بسیاری برای پاسخ به این سوال دانشمندان کرده اند که چه چیز ما را شاد و خوشبخت می کند؟ مطالعاتی بر روی افراد زیادی در سراسر دنیا که چطور عواملی ماننده پول، رفتار، فرهنگ، حافظه، سلامت، نوع دوستی و عادت های روزمره بر بهتر زیستن ما تاثیر می گذارد. 

1-هر لحظه از زندگی را دوست بدار 
 گاهی فعالیت خود را متوقف کنید و بازی کودکان را تماشا کنید و گل رزی را ببویید. نمونه هایی از مردم که برای لذت بردن از اتفاقات عادی زندگی که معمولاً با عجله از آن می گذرند، وقت می گذرانند یا به لحظات خوبی که در طی روز داشته اند فکر می کنند، شادی در آنها بیشتر و افسردگی در آنها کاهش می یافته است. 

2-از مقایسه کردن پرهیز کنید 
با اینکه چشم و هم چشمی با همسایه و آشنایان جزو فرهنگ خیلی از ملت هاست، اما مقایسه کردن خودمان با دیگران می تواند به شادی و ارزشی که برای خود قایلیم لطمه بزند. بجای مقایسه کردن خود با دیگران، بر موفقیت های شخصی تمرکز کنید که شما را بسوی رضایت از خودتان سوق دهد. 

3-پول را از اولویت های خود پایین بیاورید 
 افرادی که پول را در بالاترین اولویت های خود قرار می دهند، در معرض افسردگی و اضطراب بیشتر و عزت نفس کمتری هستند. هر چقدر رضایت و آرزوهای خود را در امور مادی قرار دهیم، کمتر آن را می یابیم. در واقع شادی بدست آمده عمر بسیار کوتاهی خواهد داشت. در ضمن افرادی که به دنبال پول هستند، سرزندگی و شکوفایی کمتری در زندگی خواهند داشت. 

4-اهداف با معنایی داشته باشید 
 افرادی که برای رسیدن به چیز مشخصی تلاش می کنند، چه یاد گرفتن هنر دستی باشد یا بزرگ کردن فرزندانی خوب، بسیار بیشتر از کسانی که رویا و آرزوی قوی ندارند، شاد خواهند بود. به عنوان یک انسان ما به نیرویی برای کامیابی نیازمندیم. شادی نقطه برخورد لذت بردن و معناگرایی است. چه در محل کار و چه در خانه، هدف این است که مشغول به فعالیتهایی باشید که برای شما مشخص و لذت زاست. 

5-ابتکار عمل در کار 
اینکه چقدر در محیط کار شاد هستیم، بستگی به میزان ابتکار ما دارد. وقتی ما بتوانیم خلاقیتی را اعمال کنیم، به دیگران کمک کنیم، روشهایی برای پیشرفت پیشنهاد دهیم یا وظایف جدیدی اضافه برکار به عهده بگیریم، مثل این است که پاداش خوبی دریافت کرده باشیم و همه چیز را در کنترل بگیریم. 

6-دوستان و خانواده خوب 
افراد خوشبخت، خانواده و دوستان خوبی دارند و در روابطشان حمایت می شوند. در نتیجه دوستی های سطحی فایده ای نخواهد داشت و ما به روابط عمیق نیازمندیم که شامل درک و توجه باشد. 

7-لبخند بزنید حتی وقتی احساس خوبی ندارید 
 ساده به نظر می رسد اما روش مفیدی است. افراد شاد راه های ممکن، فرصتها و موفقیت را می بینند. وقتی به آینده فکر می کنند خوش بین هستند و وقتی به گذشته می نگرند، نقاط قوت را به یاد می آورند. حتی اگر هرگز قادر به دیدن نیمه پر نیستید، با تمرین می توانید مثبت اندیشی را برای خود عادت کنید.

استراتژی موفقیت در بحران اقتصادی


پذیرای تغییر باشید 
 یک عکس العمل معمول در زمانی که بسیاری از جنبه های زندگی شما در حال تغییر است، می تواند چسبیدن به راه های همیشگی انجام کارها باشد. اما در شرایط متزلزل کسانی موفق ترند که بتوانند کار خود را با راه های جدید انطباق دهند. بنابرین این ذهن خود را باز کنید و همیشه مشتاق بمانید حتی در زمانی که در ساختار سازمانی، روشها و حجم کار تغییر رخ می دهد. 

به دنبال فرصت های جدید باشید 
 به یاد داشته باشید که تغییرات سازمانی یا نقشها چیزهایی نیستند که به سادگی بتوان با آن کنار آمد. اما می توانند برای شما فرصتهای جدیدی ایجاد کنند. اگر نیروی انسانی بخش شما کاهش یافته است، برای مثال، ممکن است از شما خواسته شود تا وظایف بیشتری را بر عهده بگیرید که در آینده می تواند به پیشرفت شما کمک کند. 

در به عهده گرفتن وظایف افراط نکنید 
 حتی در دشوارترین زمان ها نیز باید محدودیتهایی را در نظر داشت. این به هیج وجه ایده بدی نیست که برای انجام پروژه هایی که به تجربه و مهارت شما کمک می کنند، داوطلب شوید بخصوص اگر گروهتان نیروی کمی دارد. اما به عهده گرفتن وظایف زیاد باعث خستگی و نا امیدی شما از کار می شود. اگر لیست وظایفتان طاقت فرساست، از مدیر خود بخواهید تا در اولویت بندی به شما کمک کند و راه حلی بیابد. مثل آوردن نیروی کمکی یا محول کردن آن به همکار دیگر. 

خونسرد باشید 
در زمان کسری بودجه یا بیکاری موقتی این عادی است که بدلیل نگرانی از موقعیتتان تمرکز خود را از دست بدهید. اما از ابراز ناراحتی و شکایت از اینکه چه خواهد شد خودداری کنید. بهتر است در دوره آشفتگی کار، ثابت قدم باشید. به شرکت خود توجه کنید و برخورد درست را انجام دهید. آرامش خود را حفظ کنید و از انجام کاری که بر شیوه کاری شما تاثیر منفی بگذارد خودداری کنید. 

سیستم کاری خود را به روز نگه دارید 
 شایستگی خود را با همراهی با تکنولوژی روز و نرم افزار و سیستم هایی که مربوط به کارتان است ثابت کنید و مهارتهای خدمات به مشتریان را در خود تقویت کنید. این امر برای کارهایی که در آینده به عهده می گیرید بسیار مهم است و علاوه بر آن توانایی های ارتباطی شما را بهبود می بخشد، جدای از کار، توسعه دانش شخصی خود را هیچ گاه از یاد نبرید. 

به اطراف خود توجه کنید 
 مهم نیست شرایط اقتصادی چگونه است، هیچوقت فرصت های اقتصادی جدید را از دست ندهید. قرار نیست که شما مدام شغل خود را عوض کنید اما همواره برای بررسی های جدید آماده باشید. برای اینکار رزومه خود را به روز نگه دارید و با افرادی که کارشان مانند شماست ارتباط برقرار کنید