11 توصيه مهم براي زندگي زناشويي بهتر

توصيه به زوج هاي جوان اين است كه زياد سخت نگيريد. هيچ گاه به خود اجازه ندهيد كه فكر طلاق به ذهنتان خطور كند. حتي در بحراني ترين لحظات زندگي و در اوج كشمكش ها و اختلاف هاي زناشويي، طلاق تنها راه حل نيست. مطمئن باشيد كه پس از طلاق مشكلات و سختي هاي زيادي انتظارتان را مي كشد.

خودپسندي و خودخواهي، ازدواج را به ورطه نابودي مي كشاند.


هر يك از نكات زير مي تواند زندگي زناشويي را به بن بست بكشاند:

1- تعهد بيش از اندازه

تعهد بيش از اندازه و خستگي جسمي و روحي؛ اين مشكل در زوج هاي جواني كه در مدرسه يا دانشگاه تحصيل مي كنند يا تازه در جايي استخدام شده اند بيشتر به چشم مي خورد. حتي الامكان سعي كنيد اوايل ازدواج به دانشگاه برويد، كار تمام وقت داشته باشيد، صاحب فرزندي شويد، خانه بسازيد يا كار و كاسبي جديدي راه بيندازيد. اين كارها مشكلات و سختي هاي زيادي به همراه دارد و بسياري از زوج هاي جواني كه با اين مشكلات روبه رو مي شوند، پس از آن كه ازدواجشان با شكست مواجه مي شود با تعجب از خود مي پرسند:«چرا چنين اتفاقي افتاد؟» مسئوليت و مشغله ي زياد باعث مي شود كه زن و شوهر فرصت كمي براي همديگر داشته باشند و بنابراين فاصله ي آنها روز به روز افزايش مي يابد و زماني مي رسد كه براي هم مثل دو غريبه هستند، پس سعي كنيد در اوايل ازدواج، براي خود، كار و دردسر نتراشيد و وقت بيشتري را با هم بگذرانيد تا همديگر را بيشتر بشناسيد.


2- صورت حساب هاي بالا

صورت حساب هاي بالا و بحث بر سر نحوه ي خرج كردن پول؛ اجناس مصرفي خود را با پول نقد خريداري كنيد، در غير اين صورت آنها را به صورت قسطي نخريد. تمام پولتان را براي خريد خانه يا اتومبيل كه استطاعت خريد آن را داريد خرج نكنيد. هميشه مقداري از پولتان را براي روز مبادا پس انداز كنيد و با آن به سفرهاي كوتاه برويد و اگر صاحب فرزندي هستيد، آن را براي مواقع ضروري كنار بگذاريد. سعي كنيد درآمدتان را عاقلانه و درست خرج كنيد.


3- خودپسندي

در جهان دو گروه از مردم وجود دارند، افراد بخشنده و افراد گيرنده. ازدواج دو نفر بخشنده مي تواند يك مسئله ي رضايت بخش و خوشايند براي هر دو طرف باشد، بين دو نفر بخشنده و گيرنده هميشه اصطكاك وجود دارد، اما دو نفر گيرنده در عرض شش هفته زندگي مشترك، به جان هم مي افتند و دمار از زندگي هم درمي آورند. خودپسندي و خودخواهي، ازدواج را به ورطه نابودي مي كشاند.


4- دخالت والدين

اگر زن يا شوهر به طور كامل از والدينشان جدا نشوند، احتمال بروز مشكل در زندگي زناشويي آنها وجود خواهد داشت. بعضي از والدين دوست ندارند فرزندشان پس از ازدواج از آنها دور شود و ترجيح مي دهند كه در كنارشان زندگي كند. آنها به اين مسئله توجه ندارند كه در اين صورت ممكن است باعث به وجود آوردن مشكل در زندگي مشترك فرزندشان شوند.


5- توقعات زياد و بي جا

بسياري از زوجين انتظار دارند كه پس از ازدواج وارد يك سرزمين پر از شادي و خوشبختي شوند. آنها هميشه روياي قصر پريان را در سر مي پرورانند، غافل از اين كه گاهي اوقات در زندگي زناشويي مشكلاتي پيش مي آيد كه عرصه زندگي آنها را تنگ مي كند.


6- بحث و جدل

سخن ما با كساني است كه فضاي خانه را با بحث و دعواهاي خود مسموم مي كنند و باعث رنجش و نگراني طرف مقابل خود مي شوند و او را از ادامه ي زندگي مشترك دلسرد مي كنند. بدبيني و حسادت، يكي از علل ايجاد جر و بحث زوجين است و خودبيني عامل ديگري است كه باعث آزار رساندن به طرف مقابل مي شود.

 

7- اعتياد

اعتياد نه تنها باعث از هم پاشيدن زندگي مشترك مي شود بلكه فرد را نيز از بين مي برد. هميشه از مواد مخدر و مشروبات الكلي دوري كنيد.


8- خيانت و بي وفايي نسبت به همسر

ازدواج، پيمان و تعهد بين دو نفر است و آنها را متعهد مي سازد كه تا آخر عمر به هم وفادار بمانند و در غم و شادي هاي زندگي، شريك يكديگر باشند. متأسفانه بعضي از همسران به اين تعهد پايدار نمي مانند و پس از مدتي از جاده درستي منحرف مي شوند و به همسرشان خيانت مي كنند و با اين كار كتاب زندگي مشتركشان را براي هميشه مي بندند.


9- شكست در كار و تجارت

اين مسئله به خصوص در مردان بسيار به چشم مي خورد. اضطراب و نگراني كه به دنبال اين شكست ايجاد مي شود، باعث آشفته كردن كانون خانواده مي شود.


10- موفقيت در تجارت و كسب و كار

شايد خطر موفق شدن در تجارت يا به اصطلاح يك شبه پولدارشدن بيشتر از شكست در تجارت باشد. گاهي اوقات، ثروت يكباره اي كه به طرف خانواده ها سرازير مي شود باعث دور شدن آنها از يكديگر و منجر به مرگ زندگي مشترك مي شود.


11- ازدواج در سنين پايين

آمار طلاق در بين دختراني كه در سنين 17- 14 سالگي ازدواج مي كنند دو برابر بيشتر از دختراني است كه در سنين 19-18 سالگي ازدواج مي كنند و نيز كساني كه در سنين 19- 18 سالگي ازدواج مي كنند، 75 برابر بيشتر از كساني كه در سنين 20 سالگي پيمان زناشويي مي بندند به دادگاه هاي طلاق قدم مي گذارند. اين آمار نشان مي دهد كه فشار ناشي از اضطراب و هيجان هاي دوران نوجواني با مشكلات زندگي مشترك در هم مي آميزد و خيلي زود زن و شوهر را به پاي ميز طلاق مي كشاند.

تقليد و چشم و هم چشمي عليه خانواده ها

اصلا نمي‌شود گفت كه كلا خوبند يا بد، بايد باشند يا نبايد باشند، درستند يا غلط. قضاوت درباره آنها بستگي به شرايط و موقعيت دارد. يكي از اين موارد تقليد كردن است.
تقليد كوركورانه از عملكرد ديگران بدون اينكه بدانيم كارشان واقعا درست است يا نه، جز گرفتاري و دردسر سودي نخواهد داشت. نمونه بارز آن را مي‌توان در تقليد و بعضي چشم و هم‌چشمي‌هاي خانوادگي زنان مشاهده كرد. چشم و هم‌چشمي‌ها و تقليد‌هايي كه نتيجه‌اش سردي كانون خانواده، قطع شدن روابط خانوادگي و متشنج شدن روابط اجتماعي است.
***
همسران شاكي
اميري كارمند 38 ساله بانك دل پر دردي از تقليد همسرش از روش زندگي خواهرش دارد. او مي‌گويد: «باجناقم وضع مالي خوبي دارد و مدام خانواده‌اش را به سفرهاي خارجي مي‌برد. همسر من هم اصرار مي‌كند كه ما هم بايد مثل آنها زندگي كنيم. در حالي كه حقوق من كفاف چنين خرج‌هايي را نمي‌دهد. اما او بدون رضايت من مي‌رود و بليت مي‌گيرد و هتل رزرو مي‌كند و آن وقت من مجبورم از اين طرف و آن طرف وام بگيرم تا بتوانم اين هزينه‌ها را پرداخت كنم.»
اميري ادامه مي‌دهد: «وقتي به همسرم اعتراض مي‌كنم او عصباني مي‌شود و مي‌گويد مگر من چه چيزي كمتر از خواهرم دارم كه بايد زندگي‌ام اين طوري باشد؟ من هم مي‌خواهم مثل او زندگي كنم و تو وظيفه داري رفاه مرا فراهم كني. به همين خاطر هر بار كه از خانه باجناقم برمي‌گرديم تا يك هفته در خانه‌مان جنگ و دعواست و آرامش نداريم.»
همه جامعه‌شناسان، روانشناسان و مشاوران خانوادگي همواره از اهميت آرامش در محيط خانوادگي و نقش آن در تربيت فرزندان صحبت مي‌كنند و تمام تلاششان را به كار مي‌گيرند تا راهكارهاي ايجاد و حفظ آرامش در محيط خانوادگي را آموزش دهند. آن وقت كمي عجيب به نظر مي‌رسد كه كسي تنها به خاطر تقليد از زندگي ديگران اين آرامش را از خود و خانواده‌اش دريغ كند.ميرزايي هم مغازه‌داري است كه به قول خودش از چشم و هم‌چشمي‌هاي همسرش به روز سياه نشسته است.
او تعريف مي‌كند: «من از بچگي ياد گرفته بودم كه صله رحم و ديدار دوستان و اقوام واجب است و هر هفته ساعتي را به اين كار اختصاص مي‌دادم اما از وقتي كه ازدواج كرده‌ام، روابطم روز به روز كمتر شده است. چون همسرم مدام به رفتارهاي ديگران نگاه مي‌كند و مي‌خواهد مثل آنها باشد. مثل آنها لباس بپوشد، حرف بزند، كار كند و خلاصه همه زندگي‌اش را بر مبناي عملكرد آنها تنظيم كند. او اصلاً به شخصيت و شرايط زندگي خودش توجهي ندارد و تنها نگاه مي‌كند كه چه چيزي مد شده يا ديگران اين روزها دنبال چه كاري هستند و بعد از چند روز آن را رها مي‌كند و سراغ كار ديگري مي‌رود.»
ميرزايي توضيح مي‌دهد: مثلا يك روز در مهماني حرف از چاقي مي‌شود، همسرم به فكر رفتن به سالن لاغري مي‌افتد. بعد سراغ متخصص تغذيه مي‌رود و هفته بعد كه صحبت از موضوع ديگري مي‌شود، كار ديگري را از سر مي‌گيرد. اين رفتار او باعث بي‌ثباتي رفتار بچه‌هايمان هم شده است و دخترم كه اكنون سال سوم دبيرستان است تا به حال دو بار تغيير رشته داده است.
دكتر دماوندي، متخصص روانشناسي ريشه تقليد را در عدم اعتماد به نفس مي‌داند و مي‌گويد: كساني كه اعتماد به نفس ندارند و از آنچه هستند احساس رضايت نمي‌كنند، سعي مي‌كنند با تقليد و دنباله‌روي از ديگران ضعف‌هاي خود را بپوشانند و به اصطلاح با همرنگ جماعت شدن، از آنچه خودشان واقعا هستند، فرار كنند.
اين متخصص روانشناسي اضافه مي‌كند: علاوه بر اين، بسياري از نوجوانان در دوران بلوغ به علت مواجهه با بحران‌هاي نوجواني، به تقليد روي مي‌آورند و سعي مي‌كنند 
بدين وسيله به شخصيت خود شكل دهند كه البته اين وضع موقتي است و بعد از گذشتن از بحران‌هاي بلوغ برطرف مي‌شود. در اين دوره نوجوانان تحت تاثير دوستانشان قرار مي‌گيرند و از لباس پوشيدن، حرف زدن و ديگر رفتارهاي دوستانشان پيروي مي‌كنند.
به هر حال تقليد در دوره نوجواني موقتي و گذرا، خطري براي نوجوانان ايجاد نمي‌كند اما تقليد در بزرگسالي اگر بدون حساب و كتاب باشد مشكل‌آفرين است و روابط فرد را با ديگران دچار مشكل مي‌كند. چون چنين فردي مدام از اين شاخه به آن شاخه مي‌پرد و هر روز به شكلي درمي‌آيد و رفتار جديدي در پيش مي‌گيرد.
تقليد خوب، تقليد بد
محبوبه خانمي 45 ساله و خانه‌دار است. او درباره تقليد مي‌گويد: به نظر من تقليد اگر از رفتارهاي خوب ديگران باشد، بسيار خوب است و باعث رشد و كمال فرد مي‌شود و كسي از آن خرده نمي‌گيرد كه هيچ بلكه خيلي هم باعث خوشحالي است كه كسي رفتار خوبي را ببيند و آن را سرمشق خود قرار دهد. اما اگر تقليد در چيزهاي بي‌اهميت و روزمره باشد، باعث عذاب و ناراحتي خود مقلد مي‌شود». او ادامه مي‌دهد: «من همسايه‌اي دارم كه مرتب در زندگي ديگران سرك مي‌كشد و هر كاري كه آنها بكنند او هم انجام مي‌دهد، بدون اينكه به درستي و يا غلطي آن فكر كند. مثلاً چند وقت پيش يكي از همسايه‌ها از حج برگشته بود و ما به استقبالش رفتيم. يكي از دوستان آن خانم يك ظرف كريستال گرانقيمت به عنوان چشم‌روشني آورده بود. فرداي آن روز اين خانم همسايه يك ظرف كريستال گران‌تر را براي حاج‌خانم برد و بعد از آن تا يك هفته صداي داد و فرياد او و شوهرش بلند بود چون شهريه دانشگاه پسرش را براي خريدن آن ظرف خرج كرده بود».
محبوبه اضافه مي‌كند: «البته تقليد فقط در اين چيزها نيست و اگرچه بيشتر در وسايل خانه و لباس و جواهرات و خلاصه چيزهاي مادي ديده مي‌شود اما تنها در ماديات خلاصه نمي‌شود. بلكه خيلي از افراد بدون توجه به درستي يا نادرستي از رفتارهاي ديگران نيز تقليد مي‌كنند كه به‌نظر من ضرر اين كار خيلي بيشتر از تقليد در امور مادي است و دوام و ماندگاري‌اش بيشتر است».
تقليد از رفتارهاي ديگران به اين علت اشتباه است كه هر كسي شرايط زندگي خودش را دارد و رفتارهايش ممكن است در چارچوب مسائل خانوادگي خودش صحيح و مناسب باشد اما وقتي كس ديگري همان رفتار را در پيش مي‌گيرد با مشكل مواجه مي‌شود و نتيجه دلخواه را نمي‌گيرد. آن وقت هم خودش لطمه مي‌بيند و دچار ناراحتي مي‌شود و هم اعضاي خانواده‌اش و كساني كه با او در ارتباطند ناراحتي‌هاي زيادي را تحمل مي‌كنند. 

زورت به بچه رسيده

56 درصد از كودكان آزار ديده دختر و 44 درصد پسرهستند. 44 درصد از موارد كودك آزاري توسط پدران و 12 درصد توسط مادران صورت مي گيرد.

 بيش از 78 درصد از موارد كودك آزاري به شكل جسماني است. 5 درصد از موارد آزارها ،سوءاستفاده ي جنسي از كودكان است. كارشناسان حقوق كودك در ايران مي گويند :«علت اصلي بروز كودك آزاري ، غفلت و كم توجهي والدين و جامعه به كودك است. » عواملي مانند ناآگاهي والدين از رفتار درست با فرزندان، بيكاري ، اعتياد و مشكلات خانوادگي از مهمترين عوامل بروزو شيوع گسترده ي اين معضل اجتماعي در ايران عنوان شده اند.

 

براساس آمار، در سال 84، 8000 خشونت خانگي ثبت شده كه 1000  مورد آن كودك آزاري بوده است.

2سال پيش ، مديركل امور اجتماعي وزارت ارشاد اعلام كرد كودك آزاري به مرحله «اضطرار» رسيده است

از سوي ديگر، پژوهشي كه بر روي 585 «كودك كار» خياباني در گروه سني 6 تا 18 سال و به منظور اطلاع از وضعيت زندگي اين كودكان صورت گرفته، بيانگر اين واقعيت است كه بيش از 50 درصد اين كودكان توسط اعضاي خانواده و يا صاحبان كار خود، در محل كار مورد سوءاستفاده جنسي قرار مي گيرند. 

خشونت قابل پيشگيري است.

خشونت غيرقابل اجتناب نيست بلكه تقريباً هميشه قابل پيش بيني و پيشگيري است. بسياري از اين عوامل را مي توان محدود كرد. دولت ها، سازمان هاي غيردولتي و مردم مي توانند با پيگيري حقوق كودكان، خشونت عليه آنها را به ميزان قابل ملاحظه اي كاهش دهند.

بسياري از كودكان و نوجوانان در جلسات مشاوره گفته اند كه از درد دل با بزرگترها واهمه دارند و بر اين باورند كه آشكار كردن مشكلاتشان با بزرگترها وضع را بدتر خواهد كرد. رفتار رسمي مشاوران و مسئولان در برخورد با كودكان و نوجوانان آسيب ديده همه آنها را وحشت زده مي كند. آنها همچنين از بدقولي برخي بزرگترها در رسيدگي به نگراني آنها به شدت احساس سرخوردگي و ياس مي كنند.

 

عوامل مختلف بروز خشونت

تحقيقات علمي نشان داده است كه عوامل مختلفي باعث بروز خشونت مي شود. مسائل اقتصادي، عرف فرهنگي، تقسيم بندي جنيستي جامعه، بد سرپرستي خانواده، سن، ناهنجاري رواني و شخصيتي، اعتياد، گذشته اي خشونت آميز از جمله اين عوامل هستند. فرسودگي نسل جوان و رشد فزاينده ي كودكان، جوانان و نوجوانان جامعه ايراني يك پديده محض نيست كه براي درمان آن بايد به كارشناسان اجتماعي و روانشناسي متوسل شد بلكه بايد آن را از ريشه تبديل نمود به عبارت ديگر بايد ابتدا والدين را آموزش داد تا در اثر عملكرد صحيح بتوان فرزنداني را به جامعه تحويل داد كه پرخاشگر و متهاجم، بي احساس و بي تفاوت، خود آزار، ديگر آزار، متنفر از خود، و افسرده نباشند.

 

امروز نقش شما به عنوان يك فرد در ساختن آينده اي روشن چيست؟ اگر پدر و يا مادر هستيد چگونه با فرزندان خود رفتار مي كنيد؟ اگر مجرد هستيد و در فكر ازدواج چقدر در اين مورد تفكر كرده ايد و آموزش ديده ايد؟ اگر نوجوان هستيد چگونه با اين مسائل روبرو مي گرديد و به آن پاسخ مي دهيد؟

 

بياد داشته باشيد زندگي يك اتفاق محض و باطني دوراني از پيش تعيين شده نيست كه هر كس در آن بدون حق انتخاب زيست كند بلكه اين انتخاب هاي ماست كه امروز و فرداي ما را مي سازد.

نكات طلائي خانه داري 2

پخت برنج براي خانم هاي كارمند:  

خانم هايي كه بيرون ازخانه كار مي كنند و وقتي ظهر به خانه مي آيند، فرصت پختن برنج را ندارند، و يا اين كه دوست ندارند از شب قبل برنج آماده كنند ،مي توانند از اين روش كمك بگيرند: صبح يا شب قبل برنج را آبكش كنيد، البته كمي آن را خشك برداريد، سپس ته ديگ برنج را آماده كرده و برنج را داخل قابلمه بريزيد و قابلمه را داخل يخچال قرار دهيد، ظهر برنج را كمي آب و روغن دهيد و آن را دم كنيد حالا تا سالاد را آماده كنيد، برنج هم دم كشيده است. 

 

 براي از بين بردن بوي سوختگي برنج  

1- يك تكه نان روي برنج قرار دهيد و موقع كشيدن، نان را برداريد.

2- يك عدد پياز را پوست كنده و در داخل برنج فرو كنيد پياز بوي سوختگي را بخود مي گيرد. 

 

آب برنج براي بچه ها  

 وقتي مي خواهيد برنج را آبكش كنيد يك ليوان از آب آن را برداريد و با يكي دو قاشق ماست مخلوط كنيد. اين آب برنج درصورتي كه شور نباشد براي بچه ها خيلي مفيد است. 

   

اگر برنج شما شور شد  

 اگر قبل از آب كش كردن برنج متوجه شديد، كه برنج شما شور شده است موقع آب كش كردن برنج آب بيشتر روي برنج داخل آبكش بريزيد . اما اگر بعد از آب كش كردن برنج متوجه شوري آن شديد ديگرچاره اي براي برطرف كردن شوري آن نداريد. مگر اينكه خورش را بي نمك درست كنيد. 

 

اگر برنج شما بي نمك شد  

اگربراثر فراموشي برنجتان بي نمك شد اصلاً نگران نباشيد، موقع كشيدن برنج مقدار مورد نياز نمك را با مقدار بسيار كمي آب و روغن مخلوط كنيد و روي برنج بريزيد. با اين كار بي نمكي برنج شما رفع مي شود هرگز نمك را مستقيم در روغن نريزيد، زيرا نمك در روغن حل نمي شود. 

 

براي خوشمزه تر شدن شير برنج  

اگرمي خواهيد شير برنج شما خوشمزه تر شود، برنج را با شير خيس كنيد. اين كار باعث مي شود كه شير برنج شما خوشمزه تر شود. 

 

براي خوشمزه تر شدن شويد پلو  

براي اينكه شويد پلوي شما خوشمزه تر شود مي توانيد از ادويه ي مخصوص پلو كه سبزرنگ است و ( در عطاري ها موجود مي باشد) استفاده كنيد بعد از آبكش كردن برنج كمي ادويه لابه لاي برنج بپاشيد. 

 

 از بين بردن بوي نامطبوع برنج  

اگر به هر دليلي برنج خشك شما بو گرفت برنج را روي يك سطح پهن كنيد. البته بايد حتماً در سايه باشد تا بوي نامطبوع برنج از بين برود. زيرا اگر برنج را جلوي نورآفتاب قرار دهيد باعث خرد شدن برنج مي شود و برنج حالت خود را از دست مي دهد و وقتي آن را داخل آب جوش مي ريزيد از هم پاشيده مي شود. 

 

بر طرف كردن بوي پياز از كارد  

اگر كارد شما بوي پياز مي دهد ، با كارد هويج را حلقه حلقه ببريد . با اين كار بوي پياز از بين مي رود. 

 

آيا ميدانيد كه آمونياك معجزه مي كند  

 هرگاه هنگام شستن ظروف ، چند قطره آمونياك درون آن بريزيد هر چربي از ظرف بلوري ، چيني ، فلزي و غيره پاك مي شود در ضمن آمونياك به پوست دست نيز در مقايسه با مواد پاككننده و شيميايي قوي ، آسيبي نمي رساند

 

 تميز كردن ظرفي كه در آن غذا سوخته است  

 اگرغذا به ته قابلمه چسبيده ، هرگز كارد، قاشق يا كفگير فلزي براي پاك كردن آن به كار نبريد. كافي است آن را از آب گرم پر كنيد و مقداري نمك نيز به آن اضافه كنيد. اگرغذا خيلي محكم به قابلمه چسبيده است ، مقداري سركه در آن بريزيد و بجوشانيد تا كاملاً پاك شود. 

 

  چند نكته در مورد ظروفي از جنس روي:  

 1- بعد از خريدن ظروف رويي ، قبل از استفاده ، مي توانيد داخل ظرف را آب بريزيد ، چند قاشق سركه اضافه كنيد و آن را چند دقيقه روي اجاق قرار دهيد تا بجوشد و بعد آب آن را خالي كرده و از ظرف استفاده كنيد، هرگز سياه نمي شود. 

 

2- اگر اين ظروف سياه شده ، براي تميز كردن آن از سيم ظرف شويي و صابون استفاده كنيد .

 

3- اگر اين ظروف بر اثر سرخ شدن يا پختن غذا سياه شده ، ظرف خالي را روي اجاق قرار دهيد و شعله را روشن كنيد . با اين كار تمام قسمت هاي سياه ظرف به صورت دود از ظرف خارج مي شود و ظرف شما كاملاً سفيد مي شود . به شرط اينكه بعد از خاموش كردن اجاق ، تا قبل از سرد شدن ظرف آب به آن نپاشيد. چون اين كار باعث سوراخ شدن ظرف مي شود. 

 

براي پاك كردن سس  

 براي پاك كردن لكه ي سس با پارچه ي تميزي كه درون آب سرد فرو ببريد، پاك كنيد و در صورت لزوم مقدار كمي از محلول آب و كف پودررختشويي را به وسيله ي يك اسفنج به آرامي روي آن بماليد و سپس با يك پارچه ي تميز و نم دار آن را پاك كنيد. 

 

تميز كردن كتري براي از بين بردن املاح آهكي  

 كتري را بامقدار مساوي آب و سركه پر كنيد و بگذاريد جوش بيايد. سپس آتش را خاموش كرده وبگذاريد تمام شب به همان حال بماند، كتري شماتميز خواهد شد. 

 

شستن ظروف  

هنگام شستن ظروف، چند قاشق غذاخوري سركه داخل آب بريزيد، سركه چربي ها را از بين برده، ظرفها را شفاف و درخشان خواهد كرد. 

 

دستگاه بخار پز درخانه:  

 براي ساختن اين دستگاه ، يك قابلمه را آب كرده و آبكشي روي آن قرار دهيد . سپس مقداري آب در قابلمه بريزيد(به ميزاني كه آبكش با آب برخورد نكند) حالا هر ماده اي را كه مي خواهيد بخار پز كنيد، روي آبكش قرار دهيد. اجاق گاز را روشن كنيد تا مواد غذايي شما بخارپز شود. 

 

 راهي براي بهتر رنگ دادن زعفران  

 براي اينكه زعفران شما بهتر رنگ بدهد مي توانيد از روش زير كمك بگيريد:درون يك استكان كوچك به مقدار مورد نياز زعفران ساييده بريزيد و دو قاشق غذا خوري آب جوش به آن اضافه كنيد. بعد از اينكه برنج را آبكش كرديد و داخل قابلمه ريختيد استكان حاوي آب و زعفران را در برنج فرو ببريد و دم كني را روي قابلمه بگذاريد. با دم كشيدن برنج ، زعفران هم دم مي كشد و بهتر رنگ مي دهد. 

نان و ضايعات 

 در ايجاد ضايعات نان، مردم 20 درصد، نانوايان 30 درصد و آرد مصرفي 50 درصد تأثير گذارند.خريد نان مازاد بر نياز روزانه، يكي از علل افزايش ضايعات نان است. از خريد نان اضافي خودداري كنيد؛ 

 

نان خوب  

نان خوب مستلزم داشتن آرد با كيفيت، نانواي خوب و نگهداري صحيح است؛نان خوب ناني است كه آرد آن خوب، خمير آن تخمير شده، نانوايش ماهر و مصرف كننده ي آن واقف به اصول نگهداري صحيح باشد.همان گونه كه بعضي از برنج ها پخت خوبي ندارند، آرد نامرغوب نيز پخت خوبي نخواهد داشت؛(آرد حاصل از گندم تازه و نارس، باعث توليد نان هاي سفت و بدهضم خواهد شد)

 

نگهداري مطلوب از نان  

 قبل از سرد شدن كامل نانها، آنها را دسته نكنيد زيرا حرارت نان باعث كپك زدگي زودرس آن مي گردد. انباشته شدن نان داغ قبل از سرد شدن، باعث تغيير حالت ظاهري، بيات شدن زودرس، تسريع در كپك زدگي، تشديد ضايعات و ايجاد بيماري گوارشي مي گردد؛ نان سرد شده را نيز در پلاستيك دربسته بگذاريد. قرار دادن نان در يخچال، بيات شدن نان را تسريع مي‌نمايد، قبل از سرد شدن كامل، نان را دسته نكنيد. نان سرد شده را نيز در سفره در بسته نگهداري نماييد،ناني كه پس از سرد شدن با سفره حمل و نگهداري شود، مطبوع تر و ماندگارتر خواهد بود. 

 

كپك زدگي نان  

چيدن نان هاي داغ بر روي هم، كپك زدگي را تسريع، فساد زدگي را تسهيل و ضايعات نان را تشديد مي كند. 

 

خيار  

 خيار مرغوب داراي رنگ سبز تيره است و فاقد هر گونه صدمه ديدگي، لِـهيدگي و گودافتادگي است. چروكيده شدن و رنگ زرد نشانه ي نامطلوب بودن آن است. خيار را براي نگهداري بايد در لفافه هاي پلاستيكي (سلوفان) محكم پوشاند و در قسمت انتهايي يخچال قرار داد. مدت نگهداري اين خيارها به صورت تازه حدود يك هفته است. 

 

تربچه  

تربچه هاي مرغوب داراي برگ سبز پررنگ هستند. برگ هاي آن ها آبدار و تميزند و همچنين بايد از صدمه ديدگي، لهيدگي يا لكه دار بودن عاري باشند. براي نگهداري بايد تربچه ها را در كيسه هاي پلي اتيلني (نايلكس يا كيسه ي فريزر) در قسمت انتهايي يخچال قرار داد. در اين حالت تربچه ها به مدت يك هفته تازه مي مانند. 

 

بادمجان  

 بادمجان بايد مرغوب، يكنواخت، صاف، درخشنده (چنانچه دو بادمجان را به هم مالش دهيم صداي تيزي به گوش مي رسد) و داراي رنگ بنفش تيره باشد. چروكيدگي علامت پيري محصول است. بادمجان را براي نگهداري در كيسه هاي پلي اتيلني (نايلكس يا كيسه ي فريزر) در قسمت انتهايي يخچال قرار دهيد كه در اين حالت بادمجان به مدت دو هفته تازه خواهد ماند. 


لوبيا سبز  

 لويبا سبز مرغوب داراي رنگ سبز است؛ رنگ زرد علامت پيري محصول است. پژمردگي نيز از مرغوبيت محصول مي كاهد. براي نگهداري لويبا سبز، آن را در كيسه هاي پلي اتيلني (نايلكس يا كيسه ي فريزر) قرار دهيد و سپس در طبقات پايين يخچال نگهداري كنيد؛ در اين حالت لويبا سبز حدود يك هفته تازه مي ماند. در صورت بالا بودن كيفيت لويباي خريداري شده، مي توان آن ها را در سبدهاي سوراخ دار به مدت 3 تا 4 روز در آشپزخانه نگهداري كرد. 

 

قارچ  

 قارچ بايد سفيد ، يكنواخت، سالم و پايه ي آن به كلاهك به طور كامل چسبيده باشد؛ قارچ هاي آسيب ديده لكه دار، ترك خورده، پلاسيده و تغيير رنگ داده مرغوب نيستند. تا حد امكان سعي كنيد از قاچ هاي تازه استفاده كنيد، زيرا قارچ بعد از چيدن بلافاصله عطر و طعم خود را از دست مي دهد، ليكن چنانچه مجبوريد آن را نگهداري كنيد، قارچ ها را در پاكت كاغذي در يخچال قرار دهيد و به مدت حدود 3 روز نگهداري كنيد. 

 

نگهداري پيازها  

براي نگهداري پيازها نبايد از يخچال استفاده كرد. پيازها را در كيسه ي پلي اتيلن (نايلكس يا كيسه فريزر) كه داراي تعدادي سوراخ باشد قرار دهيد و در محل خنك تا زماني كه نياز داريد، نگهداري كنيد. 

 

پياز  

پيازها به رنگ هاي مختلف از جمله سفيد، زرد، صورتي و قرمز در بازار مشاهده مي شوند. در بين انواع پياز با رنگ هاي مذكور، پيازهاي صورتي (نسبتاً) و قرمز (بيشتر) به دليل رطوبت كم، عطر و طعم بالا براي نگهداري مناسب هستند؛ و پيازهاي سفيد و زرد به دليل رطوبت بالا و احتمال كپك زدگي، همچنين عطر و طعم كم و به دليل فرّار بودن تركيبات معطر، براي نگهداري مناسب نيستند. براي نگهداري بايد از محل خشك و خنك استفاده شود تا پياز شروع به رويش و سبز شدن نكند. 

 

زنده كردن كاهو و كرفس پلاسيده  

كمي آبليمو در آب سرد ريخته سپس كاهو و كرفس را در آن خيس كرده و چند ساعت درون يخچال قرار دهيد، تا تازگي خود را به دست آورد. 

 

تلخي سير  

سيررا هرگز زياد سرخ نكنيد ؛ زيرا طعم تلخي پيدا مي كند. كافي است فقط كمي تفت بدهيد 

   

طعم تازه سبزي فريز شده!  

سبزي را داخل كيسه فريزر گذاشته و فريزر كنيد و موقع استفاده،آنرا از فريزر خارج كرده و قبل از آب شدن يخ آن، سبزي را رنده كنيد، هم ريز مي شود و هم طعم سبزي تازه را مي دهد. 

 

نگهداري طولاني مدت گوجه فرنگي  

براي نگهداري، پس از انتخاب گوجه فرنگي مناسب و رسيده، آن ها را در كيسه‌هاي نايلكس يا كيسه ي فريزر بگذاريد؛ سپس آن را در قسمت زيرين يخچال جاي دهيد. گوجه فرنگي در شرايط مطلوب تا يك هفته تازه خواهد بود. 

   

رفع پوسيدگي سيب زميني  

اگر سيب زميني خام شما بر اثر گذشت زمان يا هر علت ديگر نرم و پلاسيده است ، آنها را به مدت نيم ساعت درون آب سرد بريزيد . دوباره سفت شده و تازگي خود را باز مي يابند. 

   

رسيده شدن هلوي نارس  

اگر مي خواهيد هلوي كال به سرعت رسيده شود ، هلوها را در جعبه اي كه با روزنامه آن را پوشانده ايد ، قرار دهيد . به اين ترتيب گازهاي متصاعد خارج نشده و باعث رسيدن سريع هلو مي شود . 

 

آب ميوه منجمد  

اگر مي خواهيد از آب ميوه اي استفاده كنيد كه در آن فصل وجود ندارد، مي توانيد در فصلي كه آن ميوه وجود دارد، آن را ذخيره كنيد. به اين صورت كه آب ميوه مورد نظر مانند ليمو ترش يا شربت نعناع و يا آب نارنج را درون قالب يخ ريخته تا ببندد. سپس آن را از قالب جدا كرد و درون كيسه پلاستيكي قرار دهيد و داخل فريزر نگهداريد تا در زمان مورد نظر يكي از اين قالب ها را درون ليوان شربت بيندازيد و از آن استفاده كنيد. 

 

آب كردن يخ خوراكي منجمد شده  

 براي آب كردن يخ خوراكي منجمد شده، آنها را در يخچال بگذاريد. اين كار علاوه بر اينكه باعث مي شود مواد غذايي با سرعت كمتري از حالت انجماد خارج شده و سلامت مواد غذايي بيشتر شود، در انرژي مصرفي توسط يخچال نيز صرفه جويي خواهد كرد. 

   

كپك زدن مربا  

   بكي از دلايل كپك زدن مربا آن است كه كاملاً پخته نشده است. اگر مرباي شما كپك زده يك لايه از روي آن را با قاشق برداريد. و بقيه مربارا دوباره بپزيد. هنگام تهيه مربا، از قاشق چوبي استفاده كنيد.

اطلاعاتي مفيد درباره غذاساز

غذاساز يك وسيله چندكاره آشپزخانه است كه ميتواند تقريبا تمام انواع مواد غذايي را سريع و آسان خرد ، ورقه، رنده، آسياب و پوره كند. بعضي از مدلها حتي ميتوانند آب ليمو و سبزيجات را گرفته، مايه كيك را هم زده، خمير نان را ورز داده و گوشت و سبزيجات را چرخ كنند. 

اين دستگاه در سال 1973 توسط كارل سونتهايمر (1998-1914 مهندس و مخترع آمريكايي) به بازار آمريكا معرفي شد. او يك سال تمام بر روي همزن برقي صنعتي فرانسوي كار كرد تا بتواند آنرا با مصرف خانگي سازگار كند. هرچند مدتي طول كشيد تا مصرف كنندگان به سدمندي اين وسيله پي ببرند، اما پس از آن مخلوط كن برقي در سراسر جهان از جمله پرفروشترين وسايل خانگي شد. 

قطعات اصلي
غذاسازهاي مدرن در سه اندازه اصلي ارايه ميشوند: بزرگ يا full، متوسط يا compact و كوچك يا mini. اما اندازه غذاساز هرچه باشد، در هر صورت داراي يك سري قطعات اصلي است كه در تمام غذاسازها وجود دارد: موتور، كاسه يا پارچ با يك درب و يك محل تغذيه (ريختن مواد در داخل دستگاه) و مجموعه اي از قطعات جانبي. 

محل قرارگيري موتور در پايه دستگاه است و سنگين ترين بخش آن محسوب ميشود. طبعا هرچه دستگاه بزرگتر باشد، موتور سنگين تري نيز دارد كه گاهي تا 9 كيلو وزن دارد.اين سنگيني دليل مهمي دارد. در واقع اين پايه سنگين موجب ميشود كه دستگاه در هنگام كار و چرخش سريع پره هاي آن، از جاي خود حركت نكند. اولين غذاسازها تنها به رنگ سفيد و از جنس پلاستيك محكم ساخته ميشدند و امروزه در انواع رنگهاي زيبا و با بدنه فلزي و پلاستيكي عرضه ميشوند. 

از قسمت موتور ميله اي به سمت بالا درآمده كه كاسه يا پارچ دستگاه بر روي آن قرار گرفته و قفل ميشود. اين ظرف معمولا از جنس پلاستيك يا شيشه شفاف است. درب اين ظرف نيز بر روي دهانه محكم شده و بر جاي خود قفل ميشود. در بسياري از مدلهاي قديمي، پيچاندن يا محكم كردن درب، موتور را به راه مي انداخت اما مدلهاي جديد مجهز به دگمه روشن و خاموش هستند. 

درب ظرف داراي يك قسمت تغذيه است كه براي وارد كردن مواد مانند سبزيجات يا گوشت به داخل دستگاه است و اندازه دهانه آن بسته به اندازه دستگاه و مورد استفاده آن متفاوت است. گنجايش ظرف غذا ساز به اين ترتيب است: اندازه بزرگ داراي گنجايش 9 تا 13 پيمانه ماده غذايي هستند، اندازه متوسط از 5 تا 7 پيمانه و اندازه كوچك از 2 تا 5 پيمانه گنجايش دارند. بعضي مدلها داراي دو ظرف بزرگ و كوچك هستند كه هردو با يك پايه مشترك كار ميكنند. 

قطعات جانبي
در يك غذاساز معمولي، قطعات جانبي بر روي ميله داخل ظرف محكم ميشوند. قطعات استاندارد درنظر گرفته شده براي غذاسازها عبارتند از يك تيغه به شكل S و صفحه هاي مخصوص رنده و خرد كردن. تيغه S شكل در ته ظرف قرار ميگيرد. اين قطعه از دو تيغه كوچك قوس دار و بسيار تيز ساخته شده است كه در دو جهت مخالف به روي يك ستون كوچك و محكم پلاستيكي نصب شده اند و بر روي ميله مخصوص داخل ظرف محكم ميشوند. اين تيغه معمولا از فلز ساخته ميشود و در بعضي موارد از جنس پلاستيك سخت است. تيغه هاي فلزي به خاطر تيزتر بودن و طول عمر مفيد بيشتر، به انواع پلاستيكي رجحان دارند. 

صفحه هاي رنده كننده و خرد كننده از جنس فلز هستند و در بالاي ظرف بسته ميشوند. به اين ترتيب ماده غذايي كه از طريق دهانه درب وارد دستگاه ميشود، بلافاصله با تيغه تماس پيدا كرده خرد ميشود و در داخل ظرف ميريزد. سوراخها و شكافهاي موجود بر روي اين صفحات، اندازه هاي مختلفي دارند و مواد را در اندازه هاي ريز، متوسط، درشت و فانتزي رنده و خرد ميكنند. اين صفحات به صورت جداگانه نيز به فروش ميرسند و ميتوان با تهيه چند مدل ديگر، مجموعه موجود را كاملتر كرد. 

*توجه كنيد كه به خصوص براي استفاده از اين تيغه ها، حتما مواد را با دسته يا كاردك مخصوص به داخل دستگاه بريزيد و هرگز آنها را با دست به داخل فشار ندهيد. 

قطعات جانبي ديگر
علاوه بر ضمائم استاندارد شما ميتوانيد قطعات ديگري را هم به غذاساز خود اضافه كنيد و دستگاه خود را كارآمدتر نماييد. از جمله اين قطعات ميتوان به موارد زير اشاره كرد: • تيغه خمير نان: اين تيغه از پلاستيك و گاهي از جنس فلز ساخته ميشود، نسبت به تيغه S خميدگي كمتري داشته و براي تهيه خمير نان يا پيتزا مورد استفاده قرار ميگيرد. 

• تخم مرغ زن: اين قطعه از دو بازوي بلند متصل به همزنهاي گلابي شكل ساخته شده است و براي هم زدن تخم مرغ، مايه كيك و خامه به كار ميرود و مايه اي پف دار و سبك توليد ميكند. 

• صفحه خلال كننده: اين قطعه داراي رديفي از دندانه هاي بيرون زده كوتاه و تيز است و هرنوع ماده غذايي را به شكل رشته هايي باريك خرد ميكند. 

• صفحه سيب زميني خرد كن: اين صفحه مانند مدل قبلي است با اين تفاوت كه دندانه ها بزرگترند و براي خرد كردن سيب زميني در اندازه مناسب براي سرخ كردن به كار ميروند. 

• آب پرتقال گير: صفحه اي با يك برآمدگي گنبد شكل دندانه دار براي گرفتن آب مركبات. 

• آب ميوه گيري: اين قطعه ميوه ها و سبزيجات را به پوره اي نرم تبديل ميكند، آب آنرا در پايين ظرف جمع كرده و تفاله را بر روي صافي از يكديگر جدا ميكند. 

انتخاب غذاساز مناسب
در اينجا به چند نكته مفيد درباره انتخاب و خريد غذاساز مناسب اشاره ميكنيم: 
گنجايش
همانطور كه اشاره شد، مدلهاي مختلف غذاساز داراي ظرفيتي از 1.4 تا 3 ليتر هستند. يكي از مهمترين نكات در انتخاب غذاساز، توجه به مقدار استفاده شما از آن است. اگر حجم استفاده شما و تعداد افراد خانواده شما زياد است يا معمولا مهمان داريد، حتما نوع بزرگتر آن را انتخاب كنيد. 

نيروي دستگاه
غذاساز موردنظرتان بايد براي انجام دادن تمام اموري كه از آن انتظار داريد، داراي نيروي كافي باشد. نيروي اين دستگاهها از 400 تا 1100 وات و بيشتر متفاوت است. هرچه ميزان نيروي موتور بيشتر باشد، كارهاي محوله به دستگاه سريعتر انجام شده و غذاساز براي كارهاي سنگينتر مناسبتر خواهد بود. سعي كنيد كه با توجه به بودجه خود، قويترين مدل ممكن را تهيه كنيد و در كل هدف خود را بر روي خريد مدلي با ميزان وات 750 به بالا قرار دهيد. 

تيغه ها
بهتر است كه تيغه هاي غذاساز از جنس فلز ضد زنگ باشند زيرا جنسهاي ديگر نميتوانند تا اين حد مقاوم و بادوام باشند. بسته به بودجه اي كه درنظر گرفته ايد، بهتر است از بين دو دستگاه با كيفيت مشابه، آن را كه داراي تيغه ها و صفحات بيشتري باشد انتخاب كنيد. 

امروزه بسياري از قطعات غذاسازها را ميتوان در ماشين ظرفشويي شست. توجه كنيد كه اگر از ماشين ظرفشويي استفاده ميكنيد، اين امكان در دستگاهي كه ميخريد موجود باشد. 

ايمني
بسياري از مدلهاي غذاساز مجهز به ويژگيهاي ايمني مختلفي هستند. از جمله دربهاي قفل شونده، فاصله زياد بين ورودي مواد و تيغه ها و خاموش ماندن دستگاه در صورت درسته نشدن درب ظرف. اين نكات ايمني شما و اهالي خانه را تضمين كرده و اگر موجب بالا رفتن قيمت دستگاه هم شوند، ويژگيهايي بسيار با ارزش محسوب ميشوند و بهتر است با مبلغ بيشتر، دستگاهي با ايمني بالا تهيه كنيد.