15روش در تصميم گيري منطقي

‌تصميم‌گيري بخش مهمّي از زندگي را تشكيل مي‌‌دهد، ما هر روزه خود بارها مجبور به تصميم‌گيري‌هاي كوچك و بزرگ هستيم. مانند: كجا برويم؟ چه بخوريم؟ چه لباسي را بخريم؟ با فلاني چگونه حرف بزنيم؟ به چه كسي راي بدهيم؟ هنگام عصبانيت چه بكنيم؟ چه شغلي، دوستي و يا همسري را انتخاب كنيم؟



تصميمات، زندگي ما را شكل مي‌دهد، ما از طريق انتخاب‌ها و تصميم‌هايمان قدرت مي‌گيريم.

تصميم‌گيري قضاوت و انتخاب بين دو يا چند چيز و يا راه حل است كه هركس در زندگي شخصي و محيط كار و اجتماع خود با هر مقام و مسووليتي كه باشد انجام مي‌دهد و گاه مي‌تواند بسيار مهم و حياتي باشد. تصميم‌گيري نشانه‌ي رشد و بلوغ و مسئوليت پذيري افراد است. تصميم‌گيري درست و سنجيده موجب شادي و احساس موفقيت در فرد شده و سازگاري و اعتماد به نفس او را افزايش مي‌دهد و اين حالت نه تنها در تصميم‌گيرنده، بلكه در اطرافيانش اثر مثبت گذاشته و بهداشت رواني فرد و اعضاي خانواده را تامين مي‌كند.تصميم‌گيري هنر و شاخص مهمي براي شناخت رشد عقلي، عاطفي، اجتماعي و رواني افراد مي‌باشد، كساني كه به چنين رشدي نرسيده باشند، احتمال بيشتري وجود دارد كه اجازه دهند ديگران براي آنان تصميم‌گيري كنند.

 از آن جايي كه تصميم‌گيري خود از مهارت‌هاي زندگي محسوب مي‌شود، در اين مقاله به 15 راهكاردر تصميم‌گيري درست و منطقي اشاره مي‌نماييم. 

 راهكارهاي تصميم‌گيري درست و منطقي:

1- در تصميم‌گيري بهتر است با افراد آگاه، متخصص و با تجربه مشورت نماييم.

2- در مورد تصميمات گروهي يا خانوادگي بهتر است نظر تمامي افراد گروه را نيز جويا شويم.

3- براي اين كه تصميم گيرنده‌ي خوبي باشيم، سعي كنيم خود آگاهي خود را افزايش دهيم.

4- در مورد مسائل شخصي با حفظ و تقويت اعتماد به نفس، اجازه ندهيم ديگران براي ما تصميم بگيرند.

5- مسئوليت پيامدهاي تصميم خود را شخصاً برعهده بگيريم.

6- با مديريت و كنترل هيجان‌هاي خود تصميمات منطقي‌تري بگيريم. همان طور كه حضرت علي‌(ع) فرمودند: «هنگام خشم، نه تصميم، نه تنبيه، نه دستور».

7- در تصميم‌گيري‌هاي خود به تمام جوانب موضوع توجّه كنيم.

8- سعي كنيم قبل از اجراي تصميم خود پيامدهاي مثبت و منفي آن را بررسي كنيم و امتياز بدهيم.

9- نگاه مثبت، توأم با تفكّر و شناخت باعث مي‌شود كه تصميم‌هاي درست‌تر و منطقي‌تر بگيريم.

10- فرصت تصميم‌گيري را از ديگران به ويژه فرزندانمان دريغ نكنيم و به آن‌ها اجازه دهيم در مسائل مربوط به خودشان تمرين تصميم‌گيري داشته باشند. 

11- شهامت تصميم‌گيري را در خود و ديگران تقويت كنيم.

12- به عوامل موثر در تصميم‌گيري مانند اطلاعات درست، تأثير فشار گروه‌ها و دوستان، هنجارهاي (جامعه، فرهنگ، مذهب)، رسانه‌هاي جمعي و ... توجّه نماييم.

13- به منظور جلب توجّه فرزندان به پيامدهاي هر تصميم‌گيري در مورد برخي از مخاطره آميزترين تصميم‌هاي دوره‌ي نوجواني با آن‌ها گفتگو كنيم.

14- هدف‌گذاري در زندگي، مقدّمه‌ي تصميم‌گيري است. به عبارت ديگر افرادي كه اهداف كوتاه و بلند مدّت خود را در كليه‌ي شئونات زندگي مشخص كرده باشند، راحت‌تر و مناسب‌تر تصميم‌ مي‌گيرند.

15- مطالعه‌ي زندگي‌نامه‌ي انسان‌هاي موفّق در عرصه‌ي علم و ادب و اقتصاد و ... مي‌تواند زمينه‌ي تصميم‌گيري‌هاي مناسب‌تر را در فرد مهيا سازد.

به مردان قدرت دهيد ، تا صميميت فوران كند

به مردان قدرت دهيد ، تا صميميت فوران كند . مرد موجودي عاشق قدرت است . مرد از اين كه قدرتمند باشد حظ ميكند . در آسمان اوج ميگيرد و شما را نيز همراه خود بالا مي برد.
از اينكه توانا باشد يا احساس توانايي كند لذت ميبرد. تا وقتي كه مشغول كشتن اين احساس در مردان هستيد بدانيد كه تنها ميتوانيد خواب خوشبختي را ببينيد. ا

گر قدرت مرد را ناديده بگيريد يا از آن انتقاذ كنيد بدانيد كه ديگر پري روياهايش نخواهيد بود.او دنبال كسي است كه به قدرتهايش ايمان داشته باشد. و حتي ضعفهايش را در جهت تقويت تواناييهايش مثبت جلوه دهد.پس بدانيد كه:

1- اگر خودتان داراي درآمد هستيد ،هرگز درآمد و پولتان را به رخ همسرتان نكشيد.حتي اگر درامد بيشتري داريدهرگز به روي خودتان هم نياوريد.بگذاريد همسرتان فكر كند كه همه چيز در دست اوست.و اداره امور خانه به دست قدرتنمد او اداره ميشود.

2- مطلقا او را با كسي مقايسه نكنيد.شوهر خواهرم دو تا خانه داردفلاني اينقدر درامد دارد و تو مثل گداها هستي.اگر واقعا به بهبود اوضاع مالي فكر ميكنيد او را براي تلاش بيشتر تشويق كنيد.انتقاد دشمن صميميت است.

3- تو بي عرضه اي ، فاتحه خواندن بر صميميت است. تو بي عرضه اي يعني فرو ريختن مرد. يعني به دست خود خانه را خراب كردن. هر مفهوم مشابه " تو بي عرضهاي " فاتحه اي بر صميميت و عشق متقابل مرد است.

4- شوهر خود را حلال مشكلات بدانيد. مشكل را به او بگوييد و از او بخواهيد آن را حل كند.و تاييد كنيد كه تنها او قادر به حل اين مسئله است.

5- به مردان اندرز ندهيد.مردان دوست دارند كه مشكلات را به تنهايي حل كنند.و اگر به شما چيزي نميگوينديعني به تنهايي قادر است موضوع را حل كند.و در صورت لزوم با شما در ميان ميگذارند.با نصيحت نكردن زندگي خود را عاشقانه كنيد.

6- سكوت مردان را نشكنيداين اشتباه خانمهاست كه وقتي مرد ساكت است مدام به سمت آنها ميروند و با آنها حرف ميزنند.اگر او ساكت است به سكوت نيازمند است.و احترام به اين سكوت يعني صميميت بيشتر. سكوت طولاني در زنان ممكن است به معني آزرده خاطر بودن باشد اما در مردها اين طور نيست.

7- به مردان فضا بدهيد گاهي او را رها كنيدتا با خود خلوت كندبا دوستان به ورزش برود و به خانواده خود تنها سر بزند.مدام دنبال او نباشد. فضاي رها شدن! اين چيزي است كه مردان گاهي به آن نياز دارند. اگر به انها اين فضا را هديه بدهيد. انها نيز به شما عشق ميورزند.

8- مرد دوست دارد كه از او قدر داني شود. تشكر به مرد قدرت پرواز ميدهد.از هر كار كوچكي كه براي شما انجام ميدهدتشكر و قدر داني كنيد.تا او نيز بي حساب به شما عشق بورزد.

9- مرد بايد تاييد شود.تواناييهاي مرد را تاييد كنيدو تاكيد كنيد او صاحب بهترين تواناييها و شايسته ترين همسر( شوهر) است.

10- بايد مورد اطمينان باشد. به او اعتماد كنيدبا اطمينان خاط از اينكه او ميتواند ، شما ميتوانيد به راحتي بسياري از كارها را به بسپاريد.

11- مردها را تشويق كنيدمرد عاشق تشويق است.كف زدن ها را فراموش نميكند.. مرد، افرين شما را تا عمر دارد به خاطر ميسپارد.

من نيز لبخند شما را بعد از اجراي اين قوانين طلايي براي هميشه به خاطر دارم.

نكاتي كه در بالا ذكر شد شايد در نگاه اول بسيار ساده و سطحي و بي اهميت جلوه كند ولي باور كنيد كه با رعايت همين نكات ساده ( و البته بي هزينه ) بسياري از مشكلات مربوط به نبود صميميت بين همسران حل مي شود.

موارد بالا براي خانمها است . به همين صورت نكاتي هم وجود دارد كه اقايان بايد رعايت كنند كه با رعايت انها از سوي اقايان و رعايت نكات بالا از سوي خانمها قطعا" صميميت در زندگي پر رنگ تر خواهد شد .آري صميميتي كه اگر در خانه حاكم باشد همه مشكلات كم رنگ ميشوند و حاضر نخواهيد بود كه انرا با دنيا عوض كنيد.

مگر ما از زندگي چيزي جز صميميت و يكدلي و فضايي با عشق و محبت ميخواهيم؟ مگر نه اينست كه حتي ان كسي كه بدنبال كسب ثروت است هدفش رسيدن به آرامش است؟

درباره عطر بيشتر بدانيم

قرن ها پيش از اين، عطر به عنوان ماده اي براي خوشبو كردن محيط در مراسم مذهبي مصريان سوزانده مي شد. در آن زمان استفاده از اين مواد خوشبو تنها به آيين ها و تشريفات مذهبي اختصاص داشتند اما به تدريج از اين مواد براي ساختن پماد جهت تسكين و درمان زخم هاي پوستي نيز استفاده شد. 


در طول قرن هفدهم، استفاده از بوي خوش و عطر كاملا در بين مردم رايج شد. دستكش هاي معطر در فرانسه به بازار آمد و در سال 1656 بود كه اولين صنف سازندگان عطر تاسيس شد. 

استفاده از عطر در كشور فرانسه بيش از ساير نقاط جهان به سرعت افزايش پيدا كرد. 

در قرن 18 با ساخت ادكلن (Eau de cologne) انقلابي در صنعت عطر سازي به وقوع پيوست. ادكلن كه در آن زمان تركيبي بود از گياهان رزماري، نارنج و ليمو موارد استفاده فراواني داشت، از آنجمله مي توان به استفاده از آن براي خوشبو كردن آب حمام ، خوشبو كردن نوشيدني ها و شكر، بعنوان شستشو دهنده و خوشبو كننده دهان، جزئي از مواد سازنده پمادها و ... اشاره كرد. 

براي اولين بار در قرن هجدهم، در فرانسه عطر به صورت مايعي درون بطري هاي شيشه اي تزييني به بازار آمد و شيشه هاي عطر كم كم بين مردم محبوبيت پيدا كردند. 

در قرن نوزدهم، انقلاب فرانسه ناخواسته باعث شد تا شور و شوق مردم اين كشور براي استفاده از عطر كم شود. اما بعد از گذشت چند سال مردم مجددآ جرات پيدا كردند كه ميل شديدشان را براي استفاده از كالاهاي لوكس، از جمله عطر ابراز كنند. 

از آن زمان تا كنون بوهاي جديد در شيشه هاي مخصوص عطر با طرح ها و بسته بندي هاي متنوع به بازار عرضه مي شود. 

نكاتي در ارتباط با عطر و استفاده از آن 
فرق بين عطر، ادو پرفوم، ادو توالت و ادو كلن در چيست؟ 

فرق اين محصولات تنها در ميزان غلظت عصاره روغني سازنده بوهاي مختلف است. بديهي است هر قدر غلظت عصاره روغني در يك بو بيشتر باشد، ماندگاري اش بيشتر خواهد بود. 


غليظ ترين عصاره، عطر يا perfume نام دارد با غلظتي بين 40-15% خالصترين و ماندگارترين بوهاست و در عين حال گرانترين نوع عطر است. 

و بعد از آن به ترتيب، 


Eau de Perfume با غلظتي در حدود 15-7% رايج ترين نوع عطر است كه ماندگاري مناسبي دارد و به گراني عطر هم نيست. 

ادو توالت (Eau de Toilette) در حدود 6-1% غلظت داشته بوي ملايمي دارد كه ماندگاري زيادي هم ندارد و براي تميديد بوي آن بايد چندين بار در طول روز از آن استفاده شود. 

و آخر از همه ادوكلن (Eau de Cologne) است كه در واقع همان ادو توالت (Eau de Toilette) است، بويي ملايم دارد و ماندگاري اش نيز همان اندازه است. 

در After Shave هاي مخصوص آقايان كمترين مقدار عصاره روغني بكار مي رود به همين دليل دوام بويش از بقيه كم تر است. 

چرا بعضي از بوها نسبت به بقيه ماندگاري بيشتري دارند؟
اشخاصي كه پوستي چرب دارند معمولا بوي عطرشان نسبت به افرادي كه پوست خشك دارند، ماندگاري بيشتري دارد. زيرا پوست چرب به طور طبيعي مرطوب است و رطوبت باعث نگهداري و ماندگاري بوي عطر مي شود. 

چه كنيم تا بوي عطرمان بيشتر بماند؟
همانطور كه گفته شد ماندگاري بوي عطر بسته به خشك يا چرب بودن پوست، اش در افراد مختلف متفاوت است. در صورت امكان در طول روز، عطر خود را تجديد كنيد. 

متخصصين توليد محصولات بهداشتي توصيه مي كنند كه عطر را به پشت گوش ها و گردن خود بزنيد و مقدار كمي را هم بر روي پوست بدنتان استفاده كنيد. با اين كار بوي عطر شما پخش مي شود و سريع از بين نمي رود. يك اسپري كوچك روي موها باعث مي شود بوي عطر شما در تمام روز باقي بماند. 

چرا همه عطرها الكل دارند؟
زيرا الكل باعث مي شود بو روي پوستتان نمانده و از پوست شما متصاعد شود. بدون وجود الكل در عطر، شما تنها كسي خواهيد بود كه متوجه مي شويد عطر زده ايد. 

فرق بين لوسيون و ژل After Shave چيست؟
لوسيون After Shave پوست را مي سوزاند و به بسته شدن منافذ پوست بعد از اصلاح صورت كمك مي كند اما ژل After Shave تنها خنك كننده و تسكين دهنده پوست صورت است. 

ژل حمام چيست ؟
ژل حمام در واقع همان صابون است كه هم براي استفاده خانم ها و هم آقايان ساخته مي شود، به خوبي كف مي كند و بوي مطبوعي روي پوست شما باقي مي گذارد. 

چه كنيم كه عطرمان ديرتر فاسد شود ؟
شيشه عطر را در محل خشك، خنك و به دور از پنجره و نور خورشيد نگه داريد؛ زيرا نور خورشيد باعث بروز اختلالاتي در مواد تشكيل دهنده عطر شده و آن را از بين مي برد. به طور كلي براي اينكه شيشه عطر عمر بيشتري داشته باشد، پيشنهاد مي شود آن را هميشه درون جعبه اش نگه داريد.

راندمان آموزشي بالاتر در ساعات آغازين صبح

تغيير ساعت شروع مدارس در يكي از دبستان هاي اسكاتلند، مسئولان آموزش و پرورش را به اين نتيجه رساند كه در ساعات آغازين صبح قدرت تمركز دانش آموزان بيشتر از اواسط روز است و زودتر شروع كردن كلاس باعث بالا رفتن راندمان آموزشي كودكان مقطع ابتدايي است. 

پس از تعطيلات تابستان، دانش آموزان دبستاني در شهر آبردين اسكاتلند، كلاس درس خود را كه پيش از اين در 9 صبح بود، ساعت 8:40 شروع خواهند كرد. 

در اظهارات سخنگوي شوراي اين شهر آمده است : 

"راندمان دانش آموزان در ساعات بعد از ظهر به علت خستگي كاهش پيدا مي كند، بنابراين بهترين اقدام در اين زمينه استفاده بيشتر از انرژي ساعات آغازين روز در دانش آموزان است. با شروع زودتر كلاس ها، ساعات قبل از ظهر – كه معمولا كودكان در اين زمان با انرژي و نشاط بيشتر به درس توجه مي كنند- طولاني تر و ساعات كسالت آور بعد از ظهر كوتاه تر خواهد شد." 

او افزود : "اين تغيير نه تنها باعث خواهد شد كه قدرت تمركز دانش آموزان در كلاس هاي درس افزايش يابد، بلكه براي والدين شاغل نيز تنظيم ساعت رفت و آمد فرزندانشان آسانتر خواهد بود. با همه پرسي هاي انجام شده كليه والدين، معلمان و كاركنان مدارس از اين طرح استقبال كرده اند. اگر اين تجربه با موفقيت روبرو شود، طرح مزبور در تمامي مدارس كشور به اجرا گذارده مي شود." 

پول خوشبختي نمي خرد

اگر در هواي گرم تابستان به بچه كوچكي يك عدد بستني داده شود، مراكز لذت در مغز او همانطور فعال مي شود كه به پدر او در پايان ماه يك صدهزار تومان پادادش داده شود. اما براي بسياري از افراد، اين هجوم اوليه احساس لذت و ترشح هورمونها به معناي لذتي طولاني نيست. 


تحقيقات نشان داده اند كه سطح خوشبختي در بوميان قبايل ماسايي در آفريقاي شرقي و ثروتمندترين افراد جهان، از حداكثر يكساني برخوردار است. برندگان بخت آزمايي پس از پنج سال به حالت عادي باز ميگردند و همانقدر احساس خوشبختي و رضايت ميكنند كه قبل از برنده شدن حس ميكردند. 

به نظر نميرسد كه تنها بالا رفتن درآمد موجب خوشحالي بيشتر مردم شود و از طرفي، منفي ترين تجربيات زندگي، تنها تاثير اندكي بر احساس رضايت طولاني مدت افراد خواهند داشت. 

پيتر اوبل (Peter Ubel)، پروفسور پزشكي در دانشگاه ميشيگان ميگويد: " ارتباط بين پول و خوشبختي بسيار اندك است." 

البته اين حرف به اين معنا نيست كه بالا رفتن درآمد اهميتي ندارد. با توجه به راي موافق 1% از افراد شركت كننده در آمارگيري، در اين ميان يك همبستگي بسيار كوچك ميان ثروت و خوشبختي وجود دارد. 

براي عده اي اين همبستگي ميتواند بيشتر باشد، افرادي كه بسيار تهي دست هستند هنگام بهتر شدن وضع اقتصادي خود خوشحالترند و افراد بسيار بيمار يا معلول نيز ميتوانند با داشتن پول بيشتر، آسايش و خوشي بيشتري كسب نمايند. 

به قول اوبل، در چنين مواردي افراد با داشتن نقدينگي بيشتر ميتوانند در مقابل موقعيتهاي منفي از خود دفاع كنند. احتمال ديگر ميتواند اين باشد كه پول با بالا بردن موقعيت و جايگاه فرد، ميتواند براحساس رضايت او تاثير گذار باشد. 

اما چرا ثروت با خود احساس شادي دائمي همراه نمي آورد؟ 
جورج لونشتاين (George Loewenstein)، اقتصاد دان دانشگاه كارنگي ملون (Carnegie Mellon) ميگويد: "بخشي از علت موضوع اين است كه مردم در تعيين راه مناسبي براي خرج كردن پول خود چندان موفق نيستند." 

مردم معمولا در برآورد مقدار لذت حاصل از موضوعي مشخص غلو ميكنند.
لونشتاين اضافه ميكند: گاهي شكل خرج كردن پول دليل اصلي عدم رضايت افراد است. براي مثال، انسان از تاثير متقابل معاشرت با ديگران لذت ميبرد، اما معمولا برندگان بخت آزمايي، بلافاصله كار خود را ترك ميكنند و در جايي دور از معاشرين معمول خود مسكن گرفته و پس از مدتي احساس بي كسي و افسردگي ميكنند. 

در اين صورت خريدنيهاي ديگر پول هم تاثيري كه از آن انتظار ميرود را نخواهد داشت، براي مثال مرد جوان مجردي كه يك اتوموبيل فراري دارد، اما كسي را ندارد تا با او به گردش برود و از تحسين او برخوردار شود، از اين اتوموبيل لذتي نخواهد برد. 

مغز انسان به تجارب خوب عادت مي كند
مشكل اصلي اين است كه مغز انسان نسبت به تجارب مثبت شرطي ميشود. به دست آوردن ناگهاني مقدار زيادي پول در ابتدا چيز خوبي به نظر ميرسد، اما با گذشت زمان اين عكس العمل ضعيف ميشود. 

فيش حقوقي با مبلغ مشخص، هيچ نقطه لذت آوري را در مغز فعال نميكند و در احساس كلي خوشحالي، تاثيري ندارد. انسان ميتواند به هر چيزي - چه آويخته شدن از پا باشد چه درآمد يك ميليون دلار در روز- عادت كند. 

حال و هواي شخص بيش از هرچيز به عوامل ارثي بستگي دارد. تحقيق بر روي دوقلوها نشان داده است كه حداقل نيمي از ميزان احساس خوشبختي افراد، توسط ژنهايي مشخص ميشود كه نقش اصلي را در شكل گيري شخصيت او داشته اند. 

اين مطلب پرسش ديگري را به ميان مي آورد. اصولا خوشحالي و خوشنودي چقدر اهميت دارد؟ اشخاصي با بيماريهاي مزمن خود را خوشبخت توصيف ميكنند، اما در عين حال مقادير فراواني پول خرج ميكنند تا از سلامت بيشتري برخوردار باشند و با وجود اينكه افراد سالم چندان از افراد فلج خوشبخت تر نيستند، اما آنها پول زيادي براي قابل استفاده كردن عضلات خود خرج ميكنند. 

بسياري از تجربيات بسيار ارضا كننده زندگي، با خود خوشحالي نمي آورند. براي مثال داشتن فرزند در واقع موجب ميشود كه افراد در كوتاه مدت كمتر احساس شادي كنند- اما اين احساس به اين معنا نيست ما بايد از بچه دار شدن دست برداريم. 

به گفته لونشتاين : "من فكر ميكنم كه در اندازه گيري اهميت خوشحالي هم غلو شده است. بخشي از معناي زندگي گذراندن فراز و نشيبها است. يك زندگي سراسر خوشي، نميتواند چندان زندگي خوبي باشد." 

با اين وجود، لا اقل يك رابطه بسيار مهم بين پول و خوشبختي وجود دارد، به اين ترتيب كه افراد خوشنود و رضامند، بيشتر مستعد اين هستند كه در آينده به درآمد بيشتري دست يابند. پس، در عين اينكه پول نميتواند مردم را خوشبخت كند، اما احساس خوشبختي ميتواند به پول بيشتر ختم شود.