آنچه مي‌خواهيد درباره كنسروها بدانيد

اگر به فروشگاه‌هاي عرضه مواد غذايي سر بزنيد تا قبل از اين كنسرو لوبيا، ذرت و... را پيدا مي‌كرديد ولي اين روزها بيشتر خورش‌ها هم به صورت كنسرو در بازار وجود دارند كه شما مي‌توانيد يك ميز ناهار را تدارك ببينيد، ولي قبل از اينكه لباستان را بپوشيد و به سوپرماركت سر خيابانتان سر بزنيد و يك كنسرو براي ناهار بخريد، توصيه‌هاي ما را بخوانيد تا انتخاب سالمي داشته باشيد:
***
از تن ماهي تا كنسرو خورش‌ها 
در شهرهاي سواحل جنوبي و شمالي كشورمان كارخانه‌هاي توليد تن ماهي زيادي مشغول به فعاليت هستند. اگر شما مي‌خواهيد تن ماهي را براي ناهار ميل كنيد و رژيم هم داريد بايد روغن اضافي آن را از محتويات داخل قوطي جدا كنيد تا دچار اضافه وزن نشويد. كنسروهاي لوبياچيتي را نيز مي‌توانيد به عنوان يك غذاي سريع و بدون زحمت ميل كنيد. در كنسروهاي لوبيا از لوبياي خشك استفاده مي‌شود و با رب گوجه‌فرنگي طعم‌دار مي‌شود. خورش‌هاي قورمه‌سبزي، قيمه و... هم از جمله كنسروهايي است كه اين روزها طرفداران زيادي پيدا كرده است ولي بهتر است اگر مي‌توانيد و وقت داريد خودتان اين خورش‌ها را در منزل با مواد اوليه تازه تهيه كنيد اين كنسروها به هر حال داراي مواد افزودني رنگ‌هاي خوراكي و نمك هستند كه مي‌توانند در صورت استفاده طولاني‌مدت براي سلامت شما مضر باشند.
از كارخانه تا روي ميز شام 
شايد شما به صورت خانگي كنسرو و كمپوت تهيه كنيد ولي معمولاً اين محصولات را وقتي ديگر فكرتان به جايي قد نمي‌دهد كه براي ناهار يا شام چه غذايي ميل كنيد، از سوپرماركت سر خيابان خريداري مي كنيد. در كارخانجات صنايع غذايي كنسرو و كمپوت به صورت عمده و بهداشتي تهيه مي‌شوند. در ابتدا ماده غذايي مانند لوبيا و يا ميوه‌ها آماده مي‌شوند و سپس قوطي‌ها از مواد غذايي آماده پر مي‌شوند. در اين مرحله مواد افزودني براي نگهداري به آن اضافه مي‌شود. در كارخانه، 5/1-1 سانتيمتر فضاي خالي بالاي قوطي باقي مي‌ماند. هواگيري يكي از مهم‌ترين مراحل بهداشتي تهيه يك كنسرو است. بايد هواي درون قوطي كنسرو يا كمپوت كاملا تخليه شود تا در اثر تغييرات جزئي دما يا فشار در حين نگهداري كنسرو، قوطي كنسرو متورم نشود. اكسيژن موجود در هوا جدار فلزي داخل قوطي را زنگ زده نكند و از اكسيداسيون مواد غذايي درون كنسرو و فاسد شدن آن جلوگيري خواهد شد. پس از بستن در قوطي براي 
نابود كردن ميكروارگانيسم‌هايي كه ممكن است همراه مواد غذايي وارد قوطي شده باشند با دادن حرارت لازم، استريليزاسيون مواد غذايي درون قوطي كنسرو انجام مي‌گيرد.
هشدار اول، باد كردن قوطي كنسرو
اگر از شما بخواهند يك علامت براي كنسروهايي را كه نمي‌خواهيد بخريد نام ببريد باد كرده بودن قوطي آن است. اين نشانه اين است كه كنسروتان ممكن است فاسد باشد. اين تورم به صورت هاي گوناگون خود را در قوطي كنسرو نشان مي‌دهد. قوطي كنسرو ممكن است از هر دو طرف متورم شده باشد يا اينكه فقط درب و يا كف قوطي باد كرده باشد. حتي ممكن است در اثر حمل و نقل از كارخانه به كاميون‌هاي حمل مواد غذايي و يا از كاميون به فروشگاه، جدار قوطي كنسرو ضربه ديده باشد و در محل ورود ضربه، فرورفتگي ايجاد شده باشد. گاهي قوطي كنسرو بيش از حد لازم از مواد غذايي پر شده است. براي پي بردن به اين مطلب در ديواره قوطي سوراخي ايجاد كنيد. اگر گاز از آن خارج شد، اين قوطي كنسرو فاسد است و تورم آن به دليل پر بودن زياد آن نيست. اگر شما قوطي كنسروتان را براي مصرف غذايي همراه خود به ارتفاعات بالاي كوهستان ببريد اندكي هواي بالاي آن باعث مي‌شود قوطي كنسرو اندكي باد كند كه اين هم دليلي بر فاسد بودن محتويات درون قوطي نيست چون در ارتفاعات فشار هوا كمتر است. فشار هواي بيشتر درون قوطي آن را متورم خواهد كرد.ساكنان جنوب ايران مثل كيش و قشم و اهواز هم بايد نيم‌نگاهي خاص به كنسروها داشته باشند. گاهي درجه حرارت بالاي محيط نگهداري كنسرو باعث باد كردن قوطي آن مي‌شود.
كنسروهايي كه سر و ته آن متورم شده است غيرمجاز است و از مصرف آن خودداري كنيد. البته اگر سر و ته قوطي باد نكرده باشد دليل بر سالم بودن كنسرو نخواهد بود. چرا كه ممكن است بعضي از قوطي‌ها به علت داشتن منفذ سر و ته‌شان باد نكرده باشند از طرف ديگر عوامل خطرناك مثل كلستريديوم بوتولينيوم گاز توليد نمي‌كند كه قوطي باد كند ولي محتويات قوطي سمي و كشنده است. 
توصيه‌هاي كنسروي:
1ـ از مصرف كنسروها و كمپوت‌هاي بادكرده و زنگ‌خورده (زده) خودداري كنيد.
2ـ از خريد كنسروهايي كه فاقد شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت، تاريخ توليد و انقضا باشند خودداري كنيد.
3ـ از مصرف كنسرو‌هايي كه تغيير رنگ و طعم و بو داده‌اند خودداري كنيد.
4ـ از نگهداري قوطي كنسرو در يخچال و محيط‌هاي مرطوب خودداري كنيد.
5ـ غذاهاي كنسروشده را قبل از مصرف 20 دقيقه بجوشانيد. اين كار سم‌كشنده بوتوليسم را درون كنسرو از بين مي‌برد.
6ـ قوطي كنسرو را براي گرم كردن مستقيم روي شعله چراغ گاز نگذاريد. در اثر شعله مستقيم، لحيم جداره قوطي ذوب مي‌شود و ذرات فلز وارد ماده غذايي مي‌شود.
7ـ پس از باز كردن قوطي كنسرو، محتويات داخل آن را درون ظرف ديگري بريزيد. زيرا مواد غذايي پس از
باز شدن در قوطي كنسرو در مجاورت اكسيژن هوا با جدار داخلي قوطي واكنش نشان مي‌دهند. ظرف شيشه‌اي براي نگهداري اين مواد مناسب‌ترين انتخاب است.
8ـ فراموش نكنيد بهترين زمان براي مصرف كنسرو دو سال پس از تاريخ توليد است. بنابراين كنسروهايي را كه سال‌ها در انبار مغازه‌ها مانده‌اند، نخريد. اين كنسروها مزه تندي دارند و بوي كهنگي مي‌دهند.
9ـ قوطي‌هاي زنگ‌زده كنسرو و كمپوت را كنار بگذاريد. اگر ديواره‌هاي خارجي قوطي زنگ‌زده است احتمال سوراخ شدن ديواره و فساد محتويات آن وجود دارد. اين كنسروها را مصرف نكنيد. اگر ديواره داخلي قوطي هم زنگ زده است نشانه غيرقابل مصرف بودن كنسرو است چون زنگ در تماس با مواد بوده و از طرف ديگر احتمال سوراخ بودن بدنه و باز شدن درزها در منطقه زنگ‌زدگي وجود دارد.
10ـ كنسروهايي كه مواد غذايي از آن بيرون زده است را نخريد. اگر در طي حمل و نقل و جابه‌جايي قوطي‌هاي كنسرو ضربه‌اي به بدنه آن وارد شود، محتويات آن از سوراخي بيرون مي‌زند. اين كنسروها هم غيرقابل مصرف‌اند. چون مواد خوراكي درون آن با هواي خارج تماس پيدا كرده و در نتيجه مواد درون آن فاسد و سمي هستند.

نظرات (0)

هیچ نظری در اینجا وجود ندارد

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر بعنوان یک مهمان
پیوست ها (0 / 3)
مکان خود را به اشتراک بگذارید

مطالب مشابه

insert_link

local_library نکاتي درباره رژ لب

insert_link

local_library آيا پينت بال يک ورزش است ؟ (همه چیز دربا

insert_link

local_library درباره پینت بال

insert_link

local_library نكته هاى مفید درباره پرده