مشيري

فریدون مشیری از شاعران نوپرداز ایرانی یكی از بزرگان عرصه ی شعر و ادب معاصر ایران و یكی از مفاخر ادب پارسی است كه بی شك از رده ی بزرگان میباشد. كه جانشین ناپذیرند فریدون مشیری در سی ام شهریور ۱۳۰۵ خورشیدی در تهران محله ی عین الدوله یسابق یا خیابان ایران فعلی چشم به جهان گشود .

 تحصیلات ابتدائی را در تهران و سپس در مشهد ادامه داده و سرانجام دوران پایان دبیرستان خود را در تهران به اتمام رساند . پس از اخذ دیپلم در رشته ی زبان وادبیات فارسی دانشگاه تهران پذیرفته شد اما پس از چندی درس دانشگاهی را نیمه كاره رها كرد .

 او ازنوجوانی به خاطر ذوق ادبی خود شروع به سرودن شعر كرد و در پانزده یا شانزده سالگی شعر زیر سرود . در امد از در خندان مب و گشاده مبین كناره من بنشست و غبار غم بنشاند فشرده حافظ محبوب را به سینه خویش دلم به سینه فرو ریضت تا چه خواهد خواند به ناز چشم غروبست و صفحه ای بگشو

د ز فرط شادی كوبیده پای و دست افشاند مرا فشرده در اغوش و خنده ای رو گفت رسید مژده كه ایام غم نخواهد ماند از سن ۱۸ سالگی شعرهایش را به طور پراكنده در روزنامه ها به چاپ میرساند . در ۱۹ سالگی مادر خود را از دست داد و این حادثه تاثیر بسیار عمیق و عظیم بر روان احساس و عاطفه ی او نهاد .


در سال ۱۳۲۴ و پس از مرگ مادر در وزارت پست و تلگراف استخدام شد و در سال ۱۳۵۰ بر شركت مخابرات انتقال یافت . در سال ۱۳۳۳ در سن ۲۸ سالگی ازدواج كرد كه حاصل ان یك دختر بنام بهار و یك پسر بنام بابك بوده است .

 در سال ۱۳۳۴ اولین مجموعه ی شعرش را به عنوان تشنه ی طوفان منتشر شد . همچنین به علت علاقه ی فراوانی كه به حرفه ی روزنامه نگاری داشت به عنوان خبر نگار و سپس نویسنده ی مطبوعات بیش از ۳۰ سال به قلم زنی پرداخت او سالها در مجلات سخن سپید و سیاه و روشنفكر عضو هیئت تحریر به و مسئول صفحات ادبی و فرهنگی بود .
 
  ضمنا او در عرصه ی ترانه سرایی نیز فعالیت داشت . در سال ۱۳۵۷ با تقاضای شخصی از وزارت پست و تلگراف بازنشسته شد . پس از نیم قرن فعالیت موثر در حوزه ی ادبیات معاصر و شعر پارسی سرانجام بامداد سه شنبه ۳/۸/۱۳۷۹ در سن ۷۴ سالگی به علت بیماری سرطان در بیمارستان كیلینیك تهران قلبش از تپش بارفاند و صدایش خاموش شد .

جنازه ی او را روز جمعه ۶/۸/۱۳۷۹ از مقابل تالار وحدت رودكی تشییع و در قطعه ی ۸۰۸ گورستان بهشت زهرا س در قطعه ی هنرمندان بخاك سپرد .

 در مراسم تشییع و تدفین ووداع جاودانه ی مشیری فرهیختگانی چون دكتر برومند محمد رضا شجریان نصرت كریمی فرهاد فخرالدینی دكتر ماخوری دكتر محمود بختیاری و بسیاری از شاعران و نویسندگان و هنرمندان اعضای كانونی نویسندگان اساتید دانشگاه دانش اموزان و دانشجویان دوستداران و خوانندگان اثارش و... حضور داشت .


استاد شجریان نیز با اوازه ی سوزناك كه درروز تشییع پیكر فریدون مشیری خواند تلخی از دست دادن مشیری را تلخ تر نمود . وزیر فرهیخته و فرهنگ دوست سابق كشورمان جناب دكتر مهاجرانی نیز در پیام تسلیت خود چنین عنوان نمود كه .

  در گذشت تاثر انگیز شاعر نامدار معاصر فریدون مشیری را به همه ی شاعران پژوهشگران فرهیختگان و همه اهالی قلمرو فرهنگ و اندیشه تسلیت میگویم . بدون تردید نام مشیری در عرصه ی هنر و زبان و ادبیات فاخر فارسی ماندگار خواهد بود

 برای ان مر حوم رحمت و غفران الهی و برای خانواده و خاندان گرامی ایشان شكیبایی امیدوارم درود و ثنای ما بدرقه راهش یاد كه همیشه جنگینت خور از عشق ندانم نتوانم سفر از پیش تو هرگز نتوانم نتوانم مشخصات شعری و اندیشه ها ی فریدون مشیری بگذار

 تا ببوسمت ای نوشخند صبح بگذار تا بنوشمت ای چشمه ی شراب بیمار خنده های توام بیشتر بخند خورشید ارزوی منی گرم تر بتاب شعر مشیری بازتاب زیبای ها و پاكی ها بود او ستایشگر خوبی ها و بیانگر عواطف پاك انسانی بود او صنادی و عروج عشق و محبت و احساسات و عواطف مقدس انسانی بود

 زبان ساده روان بودن كلام شعری سود جستن از مفاهیم واقعی و ساده سادگی و صداقت نهفته در شعرها ستایش زیباییو پاكی ...و...همه وهمه در جهت تكریم افرینش و حقیقت مطلق شعر مشیری را دلنشین و ارام بخش می نمود .

 كاربرد كلمات در شعری مشیری برای انتقال حس ارمان خواهی و برای درك مفاهیم انسانی زیبای ها یطبیعت را دو چندان مینمود .


شعر مشیری شعر مخمیلن تعبیر میكردند و كلامش را همچون حریر لطیف و نرم ودلنشین تعریف میكنند . شعر مشیری بی پیرایه ساده وروان قابل درك برای همه ی مردم از هر جنس و سطح فكری بود .



مشیری نسل خود و بعد خود را كه با خاطره ی كوچه او عشق های افلاطونی خود را ازموده و می اموزند بررابطوری ناگسستنی و جاودانه با خود شیوه ی ادبی خود و به ادبیات معاصر ایران فراخواند . زبان شعری مشیری زبانی ساده و عین سادگی بر نحو بسیار بارزی زبانی فاخر و به دور از ابتذال بود .

مشیری شخصیت شعری و ادبی محترمی داشت زیرا روش او وارستگی وصنش او ازادگی بود او را وی قصه های یكرنگی بود و مسافر كوچه عشق . خصایص انسانی و وجوه اخلاقی شخصیت مشیری در ابعاد گوناگون سر مشقی برای نسل امروز ایرانی است .

 شعرهای مشیری باعث گرایش فراوان نسل جوان به ادبیات معاصر و شعر امروز ایران شده بود . مشیری نقشی واسط یا صیانجی بین ادبیات كلاسیك و ادبیات معاصر را ایفا نمود . شعرهای مشیری نه در محدوده ی ننگ وسنت گرایی اسیر ماند و نهدر خود باختگی افراطی نوپردازان زندانی .

او ضمن شكستن قالب های عروصی وهمچنین تغییر در مقدار بلندی و كوتاهی مصرع ها سبك مختص برخود را بنیان نهاد كه از این رو شعرهای مشیری را به شعر میانه تعبیر میكنند .


او از ادامه دهندگان بحر نیمایی بود كه شعرهای او و شهراب سپهری باعث ذتوجه گرایش علاقه ی نسل جوان به شعر امروز شد . شعر مشیری رابطه بین سنت و مدر نسیم ادبی ایران بود . او رابطه میان شعر مدرن پس از نیما و شعر كلاسیك قدمایی بود .

 او مردم شعر دوست و شعر خوان معاصر را كه با سبك كلاسیك ارتباط صمیمانه ای نداشته بدون انكه انها را به دام ابتذال بنیدارد مستقیما به شعر روز متصل كرد . واین زحمات و تلاش و نقش تاریخی ادبی مشیری بود كه به ادبیات معاصر ایرانی خدمت نمود .

شعر مشیری دارای بیان ساده و موزون و اهنگین است . شعر مشیری دارای زیباترین تعابیر انسانی است . شعر مشیری سخن عشق و محبت و مهربانی است . سرانجام انكه بخاطر نازك اندیشه ها و ظرافت و نكته سنجی و لطافت كلام در شعر مشیری بعضی او را هم ردیف حافظ در روزگار ما دانسته اند . در شعر های مشیری احساسات و عواطف انسانی موج میزند .


ویژگی مهم شعر مشیری پرهیز از ابتذال بوده است . مشیری در اشعار خود سعی میكرد كه ضمن نقب رون به نازك ترین و زوایای پیچیده ی پنهانی رو ح انسانی ها به درون ادمی راه بیابد پیچیدگی های و خود را به زبان ساده بیان نماید .

 تلاش مشیری بازتاباندن دردها رنجها و ارام و عواطف انسانی بوده است در حسیر این ارمان و هدف هیچ گاه از جاده ی اعتدال دور نیفتاده نه بی درد را برگزید ونه شعار سرایی و شعار گرایی را مشیری ادامه دهنده ی تفكرات انسان سخن سعدی علیه الرحمه بود

 كه بنی ادم اعضای یك دیگرند كه در افرینش زیك گوهرند تو كز محنت دیگران بی غمی نشاید كه یافت نهند ادمی مشیری منادی عشق بود و محبت ورزیدن او عشق و محبت را دشمن مغصلات اجتماعی و تبر كاریها و سیركاریها فریب ها و دوروی هاو كینه قوزی ها میدانست .

مشیرییكی از رهگذران نجیب و یكی از اهلی زیبای كوچهی ادبیات و شعر ایرانی بود . مشیری با زبانی ساده تر او شات اندیشه های خود را بیان مینمود تفكرات مشیری ریشه در احساسات وعاطفه های مردمی داشت مشیری بیشتر شعرهایش را اهنگین و فورون میسرود

و میانه ی چندان خوبی با شعر سپید شعر بی وزن نداشت فریدون مشیری شاعر كوچه ی خاطره ها /تدوین بهروز صاحب اختیاری حمید رضا باقرزاده مشیری از نگاه دیگران همچنین عشق به حقیقت و همین علاقه به ایران و فرهنگ ایرانی است كه من فریدون را مخصوصا در این سالها اخیر هرروز بیش از پیش در خور افرین یافته ام

اكنون نزدیك نیم قرن است كه شعر دوستان ایرانی وفارسی زبانان بیرون از مرز های ایران با شعر مشیری زیسته اند و گریسته اند و شاد شده اند و هنر او را كه در گفتار و رفتار یكی از نگاهبانان حرمت پارسی و ارزش های قلمی هاست تحسین كرده اند

فریدون مشیری خودش از اشعارش لطیف تر و ظریف تر است صمیمیت او نرمی و گرمی گفتار و رفتار او وقت شناسی و خودش قولی او درویشی و خالی كه بودن ولی چشم واشتی او در پاسخ به دوستیهای بی دریغش او را از همگان مستثنی و شاخص كرده است .


مشیری مثل شعرش حساس انسان گرا راستگو و دلسوز بود مشیری كسی بود كه مردم را با شعرنو اشتی داد مشیری هرچند شعر اجتماعی نیز سروده است اشعارش به طور كلی بیشتر روح و سخن غنایی دارد

 در اینجا ان كیفیت به اقتضای حال اهنگی دلسوز به خود گرفته است دفاتر شعر فریدون مشیری اوراق عشق و ارزومندی تموجات روح انسانی است كه نقش از انسان كامل غر الدین نسفی را نشان میدهد فریدون مشیری شاعر عشق های سه نسل از جوانان پریروز و دیروز و امروز این ملك بود گفت وگوی و مصاحبه با فریدون مشیری نام .

 فریدون نام خانوادگی .مشیری شغل . بازنشسته شركت مخابرات تحصیلات. دوره لیسانس ادبیات فارسی رادر دانشگاه تهران ناتمامگذاشتم شغل پدر .پدر وپدر بزرگم هر دو در وزارت پست و تلگراف بوده اند و جدا به درجه مخابراتی هستم نظرتان راجع به شعر سپید .

نكته منظورتان شعری است كه وزن و قافیه ومعنی نداشته باشد یا شعری كه پاك وتمیز باشد چرا شعر بی تو مهتاب شبی ...مشهور است . از دیگران بپرسید من شعری گفته ام و شهرتش در ایران و خارج از ایران حیرت اور شده است و اگر از خودتان بپرسم .


شاید دلیلش صمیمیت ان باشد فرزندانتان با شغل شما موافقند .شاعر ی شغل من نیست اما بله هنر با نظم سازگار تر است یا بی نظمی بعضی هابی نضمی رایك از خصوصیات هنرمندان می دانند در حالیكه اینطور نیست همه ی كسانی كه كاری را روی اصولی انجام دهند نتایج بهترین خواهند گرفت بهترین ساعت كار هنری .پنج صبح بهترین

تفریح .مطالعه درچاپمصاحبه تان از چه رنگی استفاده كنیم .سبز با استفاده از نشریات عصر وادب شعر سیاسی و اجتماعی هر چند اشعار فریدون مشیری را اشعاری لطیف زیبا عاشقانه عاطفی توام با احساسات شدید انسانی و..و..و..توصیف و محسوب میكنند

 اما نا گفته نماند كهجوهره ی ارمان خواهی و مضمون اجتماعی را میتوان از درون استعارت و ایمانهای نهفته در اثار موزون مشیری جست زیرا ارمان گرایی و مردم دوستی در اندیشه های شاعر روزگار ما او را وادار میسازد كه از جهان پیرامون خود مردم و اجتماعیش پیوند نزدیك تری یابد و با انها ملموسانهتر برخورد

 كند تا بلكه بتواند افكار و اندیشه ی خود را ابراز نماید بدین ترتیب شاعر روزگار ما نه به گونه ای شعار ی بلكه به دور از اغراظ و تفریط معمول در جامعه توانسته امال و ارزوی نهانی و نیات خیر خواهانه و مصلحانه ی خود را به خواننده ی اثارش انتقال دهد نازترین شعر اجتماعی مشیریدر كتب اه باران .


شب شده است در زیر نمونه ای از اشعار اجتماعی شاعر را مرور میكنیم لبخند مبارك مسیحا هان ای شب بی ستاره فردایی نیست فریدون مشیری شاعر كوچه ی خاطره ها/تدوین /بهروز صاحب اختیاری حمید رضا باقرزاده خورشید

 بلند عالم ارای نیست جان داروی كشتگان این دشت غریب لبخند مبارك مسیحیانی نیست از خون جوانان وطن چون اتش و خون سرخ بر امد خورشید شرمنده شد از خون جوانان رسید

Imageچون لاله فرو شكست و پژمرده كه دید از هر قطره هزار خورشید دمید مشیری در یك در نگاه پیشرفت هنر و نمومریصه ی شما نسبت به این مدت ناچیز حقا سایه ی اعجاب و شگفتگی است انچه نزد شماست هنر واقعی و از هر تعریف و توصیفی بی نیاز است من هم انچه می نویسم

اظهار نظر صادقانه ای بیش نیست من وقتی شعر خوبی را می خوانم بنظرم می اید كه كلمات به شكل مرغان زیبا وتمیز بالی پرباركرده معالی و مفاهیم را در اغوش میگیرند . از تماشای این تابلو كه هرچه شعر بلندتر باشد روشنتر ووسیعتر است حالتی كه گوینده در حین سرودن شعر در من هم خوانندهی ان اثر هستم بیدار میشوند

 هرچه این حالت عمیق تر و پاك تر و زلال تر باشد مقام شعر در نظر من بالاتر میرود این كیفیت رادر اثار شما كاملا درك میكنم مخصوصا لفظ و در حكم و سائل مخابراتی شعر است و هم اوست كه در و هله ی اول باید از خواننده جلب نظر كند در اثار شما بسیار محكم وحسابی است چشم انداز شعر امروز .


گریزده اشعار فریدون مشیری فریدون مشیری شاعر ی است كه نام بلند عشق را فریاد كرد كه همین مساله باعث جاودانه شدن شخصیت او شد مشیری كسی است كه تاریخ ادبیات ایران فراموشش نخواهد كرد ودر سال های اینده اثارش بیش از پیش خواهید

 درخشید او با تمام تلخیها ولی امیدی ها در شعرش از شادی و امید گفت چون او رسالت توقف رخانش را نداشت و باید جامعه اش را پیش میمرد زبان شعر مشیری فاخر ودر عین حال ساده بود واین شكل در شعر و زندگی اوپیدا بود فریدون مشیری كسی بود كه بیش از هر كسی با شعرش زندگی میكرد

 به یاد مشیری فریدون مشیریمردی از تبار نور و بلور ستاینده ی عشق چه خوش سرود بجان دوست كه غم خوار دشمن ام با عشق او همچنین سیمرغ خیال مجذوب از حلاوت رهای ازاد تیزبان سبك روح و سرمست

در اسمان بی كرانه ی مهر پروبال گشود نبض او هم چون نبض پاینده ی هستی در گندم رار تا ابد به عشق بشر خواهند نواخت و طنین این نو ا كه پیام اور صلح و مهر است در گوش جهانیان تابی نهایت زمزمه خواهندشد و مناجاتش هم چون مناجات درختان با صبح بشر را اسلیم اعجاز عشق خواهند نمود

 و در برابر دوستی به سجده خواهند اورد او مردمی بود كه ازاین تاریك راگشوده به دوده به پرستو به گل و سبزه درود فرستادهواز شكستن پر پاك پرندگان برگشت و كشتن یك مرغ به دست بشر را افسوس خورد او از عمق هیاهوی توپها و مسلسل های در خمیان ندای خسته و خونین بشریت راشنید و سرود.

نظرات (0)

هیچ نظری در اینجا وجود ندارد

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر بعنوان یک مهمان
پیوست ها (0 / 3)
مکان خود را به اشتراک بگذارید