مارچوبه

مارچوبه  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
مارچوبه ، گیاهیست دائمی . قسمت خوراکی این گیاه ساقه های خیلی جوان آن می باشند که هنوز از زیر خاک خارج نشده اند و به همین دلیل رنگ انها سفید است.
اگر این ساقه های جوان که در زیر خاک قرار دارند از خاک خارج شوند رنگ آنها تغییر نموده و سبز رنگ می شوند و حتی به ارتفاع ۱۰۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر نیز می رسند لکن قابل مصرف نخواهند بود .
● آب و هوا و خاک :
این گیاه در هر آب و هوا و خاکی به عمل می آید ولی بهترین خاک برای این گیاه زمین های شنی و هموسی قابل نفوذ به آب می باشند که رطوبت کافی داشته باشند.
برای برداشت محصول خوب بایستی زمین مورد استفاده برای کشت را از نظر کود فسفر تقویت نمود و از کشت مارچوبه در زمین های رُسی مرطوب پرهیز کرد . مگر آن که آن زمین را قبلا اصلاح کرده باشند و یا آن که زهکشی شده باشد.
● روش کاشت :
این گیاه را وسیله بذر تکثیر می کنند .بذر آن سیاه رنگ و نسبتا درشت است . به این معنی که در هریک کیلوگرم بطور متوسط ۵۰ عدد بذر یافت می شود .بذر مارچوبه ، مدت ۵ تا ۸ سال قدرت رویش خود را حفظ می کند (قوه نامیه ) و پس از کاشت حدود یک ماه طول می کشد تا دانه ها سبز شوند .
برای کشت بذر ابتداء محل مناسبی را برای خزانه نمودن این گیاه در نظر می گیرند و آن را آماده می سازند . به ترتیبی که زمین خزانه کاملا پوک ( قوی و سبک ) باشد .
در پائیز بذر را به صورت خطی در زمین خزانه می کارند و پس از سبز شدن گیاه مرتبا آبیاری و وجین می کنند .
در بهار سال بعد در فروردین ماه تا اواخر اردیبهشت ماه نهال ها را به زمین اصلی که از قبل اماده شده است منتقل می سازند و روی خطوط به فاصله ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتر از هر طرف می کارند .
در صورتی که بخواهند این گیاه را مستقیما در زمین اصلی بکارند ، در فروردین ماه و یا اردیبهشت ماه بذر را به فاصله ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر از هرطرف در زمین اصلی کاشته و زمین را آبیاری می کنند .
کشت مارچوبه ، در مزارع بسیار آسان است و در گذشته این گیاه را در فاصله بین درختان می کاشتند و از ساقه های جوان آن که در زیر خاک قرار دارند برای مصرف خوراکی استفاده می کردند .
ساقه های جوان و سفید رنگ را که از زیر خاک خارج می سازند دسته دسته کرده برای فروش به بازار فروش می فرستند .
زمین محل کشت مارچوبه، نیاز به تقویت دارد و بایبستی از نظر مواد غذائی غنی باشد تا محصول پُربار بدهد .
لازم به تذکر است که مارچوبه در واقع در ایران یک نوع سبزی اشرافی میباشد و عموم مردم علاقه ای به استفاده از آن از خود نشان نمیدهند .
 
 
 
  گل و گیاه

باغ چین و ژاپن

باغ چین و ژاپن  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
سبك باغ سازی خاور دور ( چین و ژاپن ) یكی از سبكهای معروف باغ سازی در جهان می باشد كه همانند سبك باغ سازی ایران در شكل گیری سبكهای باغ سازی سایر دوره ها (خصوصا" اروپا) نقش قابل توجهی داشته است. سبك باغ سازی خاوردور (چین وژاپن ) به دلیل جمعیت زیاد وكمبود اراضی همواره بر اساس فضاهای كوچك وطرح های مینیاتوری شكل گرفته است .درطراحی این باغها همواره سعی شده است كه ازطبیعت تقلید شود و توپوگرافی وجنگلكاری طوری انجام شودكه شبیه به یك منظره طبیعی درمقیاس كوچكتر باشد. 
در این قطعه با الگو گیری و استفاده از ویژگیهای خاص این سبك باغ سازی، طرح باغ چین وژاپن(خاور دور ) در زمینی به مساحت ۳/۲ هكتار به اجرا در آمده است . 
به منظور طراحی این قطعه ابتدا لیستی مركب از ۱۶۰ گونه از درختان و درختچه های مربوطه تهیه گردید. سپس جهت تامین گیاهان لیست مربوطه از داخل وخارج، با رعایت اصول طراحی فضای سبز (محور، فرم ، بافت، مقیاس ، رنگ ، تكرار، تنوع وتعادل ) و ویژگیهای خاص باغهای خاوردور (چین وژاپن ) اقدام لازم به عمل آمد. درطراحی سایت سعی شده است از سه عنصر سنگ ، آب وگیاه تا حد مطلوب استفاده گردد. 
الف) سنگ 
دراستفاده از این عنصرطبیعی، دقت لازم به منظور حفظ ویژگیهای كاربردی آن درفضاهای مختلف اعم ازچشمه ، نهر، آبشار، حاشیه دریاچه وپراكنش آن درباغچه ها صورت گرفته است . بدین ترتیب تمام مسیرجریان آب ازمحل چشمه تا رسیدن نهر به دریاچه ، پیاده رو و حاشیه آن از سنگهای صخره ا ی موجود با شكلهای طبیعی پهن ،گرد، عمودی و… استفاده شده است ودرجاگذاری این سنگها برای ایجاد مناظر زیبا درتركیب با دوعنصرآب وگیاه دقت لازم به عمل آمده است . 
ب ) آب 
ازآنجایی كه كاربرد صحیح عنصرآب در فضای سبز باعث افزایش زیبایی فضاهای مربوطه می گردد. با پیش بینی یك دریاچه نسبتا" بزرگ در طرح با سیستم گردش آب از چشمه ایجاد شده بر روی تپه در قسمت شمال شرقی دریاچه وجریان آب از طریق نهرساخته شده سعی شده است ازعنصرآب علاوه بر ایجاد مناظر زیبا، برای تلطیف هوا نیز بهره برداری گردد. 
ج ) گیاه 
همانطوركه می دانیم گیاه اصلی ترین عنصركاربردی در باغهای گیاهشناسی محسوب می گردد. نظربه اینكه گیاهان دارای ویژگیهای متعدد و قابل توجه می باشند با استفاده صحیح از این عنصرمی توان تمام اصول طراحی را دریك فضای سبز به نمایش گذاشت.
ازآنجایی كه درباغهای خاوردور (چین وژاپن) از زیبایی رنگ برگ درختان و همچنین گل درختچه های دائمی برای ایجاد مناظرزیبا استفاده می شود درطراحی این قطعه نیز سعی شده است باكاربردگیاهان هم به صورت انفرادی وهم به صورت توده ای از ویژگیهای آنها استفاده لازم به عمل آید تا چشم اندازهای زیبا وقابل توجهی ایجاد شود. تركیب گیاهان با حفظ مركزیت دریاچه ، با افزایش ارتفاع از دریاچه به سمت بیرون از ویژگیهای طراحی این سایت می باشد.
استفاده از گونه های سوزنی برگ, همیشه سبز, زیبا وخوش شكل ، وهمچنین گونه های درختی خزان شونده با رنگهای متنوع پائیزی و درختان و درختچه های گلدار به طوری كه در تمامی فصول زیبایی گل وجود داشته باشد وكاربرد درختان كوتاه و درختچه ها دركنار سنگهای صخره ا ی بطور انفرادی ازدیگر ویژگیهای این قطعه می باشد. 
از گونه های گیاهی موجود در قطعه می توان موارد زیر را نام برد: 
▪ Crvptomeria japonica 
▪ Ginkgo biloba 
▪ Sophora japonica 
▪ Diospyros kaki 
▪ lotus 
▪ Jasminum nudiflorum 
▪ Chaenomeles japonica 
▪ Morus cathayana 
▪ malus floribunda 
▪ Aucuba japonica
 
 
 
  باغ گیاه شناسی ملی ایران

تعیین مقدار ماده موثر گیاه شاتره گل‌ریز

تعیین مقدار ماده موثر گیاه شاتره گل‌ریز  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
در ایران ۷ گونه گیاه علفی یك‌ساله از جنس شاتره (Fumaria L.) موجود می‌باشد. گونه دارویی این گیاه در دنیاFumaria officinalis می‌باشد كه دارای خاصیت صفرابر است. گونه دارویی شاتره (Fumaria officinalis) در ایران موجود نمی‌باشد و گونه‌ای از آن كه در طب سنتی ایران مورد استفاده قرار می‌گیرد و خواص درمانی مشابهی با گونه دارویی آن دارد، گونه F. parviflora است. خواص درمانی كه از این گونه ذكر شده است عبارتند از: اثر خلط‌آور، مدر، معرق، مقوی معده، تصفیه‌كننده خون، اشتهاآور، ملین، سمیت زدا، قابض، آرام‌بخش و موثر در رفع بیماری‌های پوستی. 
▪ هدف:
در این مطالعه مقدار ماده موثره (فوماریك اسید) گیاه شاتره گل‌ریز(Fumaria parviflora) تعیین گردید.
▪ روش بررسی: 
بخش دارویی گیاه شاتره را اندام هوایی تشكیل می‌دهد. قسمت‌های هوایی گیاه در مرحله گلدهی در تیر‌ماه ۱۳۸۲ از مزرعه نمونه گیاهان دارویی پژوهشكده جهاددانشگاهی واقع در هلجرد جمع‌آوری گردید. گیاه پودر شده توسط دستگاه سوكسله و به ترتیب با استفاده از حلال‌های اتردوپترول، كلروفرم، استون و متانول عصاره‌گیری شد. فوماریك اسید عصاره با روش كروماتوگرافی مایع با كارآیی بالا (HPLC) تعیین مقدار گردید.
 
 
 
  شبکه کشاورزی و منابع طبیعی ایران