هندوانه ابوجهل

هندوانه ابوجهل  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
ـ نام علمی: Cirisum arvense
ـ دیگر نام های فارسی: حنظل، هنچل، فنک، شری، خربزه روباه
ـ نام انگلیسی: Colocynth – colocynth gourd – bitter cucumber – bitter apple
هندوانه ابوجهل گیاهی علفی، چند ساله و دارای ساقه های خوابیده یا پیچکدار و بالا رونده و پوشیده از تار است. برگهای آن متناوب، منقسم به لوبهای متعدد دندانه دار، پوشیده از تار و دارای ظاهری به رنگ مایل به سفید در سطح تحتانی پهنک آن است و از کناره آنها پیچک هایی خارج می شود که موجب اتصال گیاه به تکیه گاه می شود.
گلهای آن نر و ماده جداگانه روی یک پایه و به رنگ زرد نارنجی است. میوه کروی بر رنگ زرد به بزرگی یک پرتغال با پوست نازک ولی سخت با مغز سفید و دانه های سفید و بیضی شکل است.
این گیاه در لرستان، خوزستان، فارس، کرمان، بندرعباس، بلوچستان، خراسان، تهران و یزد می روید.
میوه هندوانه ی ابوجهل حاوی گلیکوزیدی با طعم بسیار تلخ به نام کولوسینتین (Colocynthin) است. 
خوردن میوه این گیاه برای انسان موجب کولین حاد (Acute colitis) و اسهال خونی می شود. تجویز میوه ی گیاه به مقدار ۲۵۰ میلی گرم برای هر کیلو وزن بدن در گوسفند، حتی برای طولانی مدت هم ایجاد مسمومیت در این دام نمی کند اما مصرف توام برگ و میوه آن با دوز های بیشتر از ۲۵۰ میلی گرم در کیلو وزن بدن موجب پیدایش نشانه های اسهال، بی اشتهایی، دیس پنه، کاهش وزن و مرگ در عرض ۴ ساعت تا ۲۵ روز شده است. در این مورد افزایش اوره، کراتینین و پتاسیم سرم و کاهش کلسیم و پروتئین آن دیده شده است. 

سجاد جلال بدیعی
 
 
 
  مطالب ارسال شده به آفتاب

پرورش کلم قمری

پرورش کلم قمری  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
کلم قمری ( کلم سر) گیاهی است یک ساله . قسمت مصرفی این گیاه قسمتی از ساقه آن می باشد که به صورت کُرَوی شکل و گوشتی در روی خاک قرار می گیرد .
کلم قمری ،را به صورت پخته در غذاها مصرف می کنند . این گیاه که به نام های کلم سر ، کلم چهل روزه ،نیز مینامند و در ایران زیاد کشت میشود .
▪ اقسام مختلف کلم قمری عبارتند از :
۱) کلم قمری سفید .
۲) کلم قمری پیش رس .
۳) کلم قمری بنفش .
۴) کلم قمری بنفش پیش رس.
● روش کاشت :
معمولا بذر کلم قمری ، را از اوایل فروردین ماه تا پایان تیرماه بنا به شرایط آب و هوای محل میکارند .
انواع پیش رس آن را می توان تا پایان شهریور ماه نیز کاشت .
نحوه کاشت کلم قمری به این ترتیب است که بذر را در محل مناسبی خزانه می کنند و پس از رشد بوته ها ، زمانی که نهال ها چهار برگه شدند (حدود ۱ تا ۵/۱ ماه پس از کاشت ) از خزانه خارج کرده و به محل اصلی منتقل نموده نشاء می کنند .
خاک محل کشت کلم قمری ، بایستی قوی باشد و فاصله بوته ها از یکدیگر ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر مناسب است .
کلم قمری ، نیاز به آب فراوان دارد و حداقل هرچهار روز یک مرتبه آبیاری ضرورت دارد . آبیاری به موقع و کافی موجب خواهد شد که کلم ها خوش طعم و لطیف شوند .
معمولا برای برداشت کلم قمری ، سعی می شود که قبل از آنکه کلم ها به حداکثر رشد خود برسند بتدریج برداشت گردند .
برداشت کلم قمری ، حدود ۴۰ روز پس از انتقال بوته ها به محل اصلی آغاز می شود . ولی بهترین زمان برداشت ۲ ماه پس از نشاء کردن درمحل اصلی است.
مسلما نحوه کشت اگر به صورت خطی ( ردیفکاری ) و منظم باشد برداشت محصول و سایر عملیات کاشت ، داشت و برداشت آسان خواهد شد .
 
 
 
  گل و گیاه

امرودی كوچك

امرودی كوچك  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
امرودی كوچك از گیاهان بومی آمریكای شمالی است و سرخپوستان از آن برای تسكین درد و رفع تورم مفاصل استفاده می‌كنند. از برگ‌های این گیاه كه عطر جوهر نعنا را می‌دهند، چای تهیه می‌كنند و از جوشانده‌ی آن برای مداوای گلو درد استفاده می‌كنند. روغن این گیاه حاوی سالیسیلات – عامل تسكین درد – است و با مالیدن آن بر روی عضله‌ها و مفصل‌هایی كه در رفته‌اند، درد تسكین می‌یابد .
● زیستــــگاه طبیعی :
گیاه بومی آمریكای شمالی و كانادا است. امرودی در درخت‌زارهای تنك و در پای درخت‌ها می‌روید و در زمین‌های بایر، پوشش مناسبی فراهم می‌نماید. 
مشخصــــات ظاهری :
بوته‌ی همیشه سبزی است كه شاخه‌های آن سخت و خزنده هستند و ارتفاع آنها 
تا ۱۵ سانتی‌متر می‌رسد. بر روی این ساقه‌ها شرابه‌هایی از برگ‌های سبز روشن بیضی شكل براق می‌روید. بافت برگ‌ها مثل چرم و كناره‌ی آنها لبه‌دار است. گل‌های سفید كه به صورت آونگی در فضا حركت می‌كنند، در اواسط تابستان ظاهر و بعد به میوه‌های گرد قرمز رنگی تبدیل می‌شوند .
 
 
 
  مطالب ارسال شده به آفتاب