آیا می‌دانید گیاهان می‌توانند ایرادات ژنتیکی خود را برطرف کنند؟

آیا می‌دانید گیاهان می‌توانند ایرادات ژنتیکی خود را برطرف کنند؟  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
گیاهان رازهای ذخیره شده در اطلاعات ژنتیکی در اجداد خود که مدتها پیش از بین رفته اند را به ارث میبرد و می توانند از آنها برای صحیح کردن اشتباهات ژنهای خود استفاده کنند . توانایی DNA به منظور تصحیح و تعمیر خود توسط مدرن ژنتیک کاملا غیر قابل پیش بینی بود.دانشمندان پیش بینی کردند که توسط تحت کنترل در اوردن این مکانیسم اعجاب انگیز می توانند بیماری های گیاهان را تحت کنترل در آوردن و محصولات جدیدی را تولید کنند ، حتی می تواند روش خوبی را به منظور درست کردن ایرادات ژنتیکی که ممکن است به سرطان و بیماری های دیگر منجر شود ارائه دهد. این فرضیه ی جدید به گیاهان این امکان را می دهد که کپیی از ژنهای نسل های گذشته را داشته باشند . این عمل باعث می شود که گیاهانی گه در معرض آسیبهای محیطی و یا جهش های ناگهانی باشند ، بتوانند به زندگی خود ادامه دهند (با استفاده از روشهای سازشی)
 
 
 
  آموزش و پرورش استان خراسان

بیماری پوسیدگی ریشه بنفشه افریقایی

بیماری پوسیدگی ریشه بنفشه افریقایی  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
این بیماری كه بوسیله قارچnicotian Var.parasiti Phytophthora ایجادمی شود،یك بیماری مخرب درمراكز پرورش بنفشه افریقایی Saintpaulia ionantha به شمار می رود.علائم بیماری در قسمتهای هوایی گیاه بصورت توقف رشد،پژمردگی و پوسیدگی نرمی به رنگ قهوه ای متمایل به سیاه در ناحیه طوقه و همچنین در قسمت ریشه مشاهده می شود،این علائم به تدریج به سمت دمبرگ و برگ انتقال می باید.
اولین تحقیق جامع برروی این بیماری درسال ۱۹۷۳درآلمان توسط Plate و Kroberانجام شد. درایالات كالیفرنیا، فلوریدا و كلرادوی آمریكا نیزبرای پرورش این گیاه مشكلات بسیاری وجود دارد.
این بیماری درایران برای اولین باردرسال ۱۳۷۰،درمراكزپرورش بنفشه افریقایی تهران،با خسارت فراوان مشاهده گردید و عامل بیماری نیزازمراكزمختلف به طور مكررتوسط نگارنده گزارش شد.كولتیوارهای بنفشه افریقایی نسبت به پوسیدگی فیتوفترایی دارای حساسیتهای بسیار متفاوت می باشند و براین اساس به چهار گروه،بسیارمقاوم،مقاوم،حساس و بسیارحساس تقسیم می شوند.
مبارزه با بیماری ابتدا براساس رعایت بهداشت و بكاربردن ریشه های عاری ازآلودگی صورت گرفت، بعدها تحقیقات وسیعی درمورد استفاده ازقارچ كشها بمنظورمبارزه با بیماری انجام پذیرفت.از بین سموم مورد آزمایش اتریدیازول(Truban ۳۰ wp) و پراكسی كلر(Nurelle ۷.۲ EC) همراه با آبیاری و همچنین محلول پاشی قسمتهای هوایی گیاه با استفاده ازpyroxyclor بهترین نتایج را ازخود نشان داد.محلول پاشی قسمتهای هوایی به منظور حفاظت گیاهان با استفاده ازقارچ كشهای كاپتان (Captan ۵۰ wp)،كلروتالونیل(Daconil ۲۷۸۷ ۷۵ wp) ومانكوزب(Dithane M-۴۵ ۸۰wp) نیزنتیجه بسیارعالی درمبارزه داشته است.
با توجه به نایابی پیروكسی كلرمی توان ازمتالاكسیل(Subdue ۲ E) وفوزتیل آلومینیوم(Aliette) كه اثر مشابهی برضد بیماریهای فیتوفترایی دارند،استفاده نمود.
 
 
 
  سازمان پارک ها و فضای سبز شهر تهران

بیماری پوسیدگی ریشه بنفشه افریقایی

مطالعه سیستماتیك گونه‌های سرده Cirsium  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
سرده ( جنس‌ ) Cirsium Adans یكی از سرده های خانواده كاسنی (Asteraceae) و متعلق به تبار Cynareae است و تاكنون ۲۵۰-۳۰۰ گونه آن از سراسر دنیا گزارش شده است. بر اساس فلورا ایرانیكا (۱۰) این سرده دارای ۵ بخشه، ۷ زیر بخشه، ۲۸ گونه و ۱۰ رقم ( واریته ) در ایران می‌باشد كه از میان آنها ۷ گونه بومی ایران است. با بررسی‌های به عمل آمده مشخص شد كه این سرده در خراسان ۱۰ گونه دارد كه در این قاله ۸ گونه آن مورد بررسی قرار گرفتند بشرح زیر : 
Cirsium congestum Fisch .& C.A.Mey.,C. Bornmulleri Sint. Ex Bornm., C. strigosum (M.B.)M.B.,
C. osseticum (Adams) Petrak., C. turkestanicum (Regel) Petrak., C. vulgare (Savi) Ten.,
C.rhizocephalum C.A. Mey., C. arvense (L) Scop. 
پس از مطالعات ریخت شناسی، شكل كلی گیاه و طرح اجزاء گل رسم شده و كلید گونه‌ها و نقش پراكنش آنها تهیه گردید. و در نهایت نمونه‌های مورد مطالعه با نرم افزار‌،SPSS و از طریق تجزیه خوشه‌ای به روش Ward تجزیه و تحلیل شدند. 
با مطالعات انجام شده مشخص شد كه گونه های سردهCirsium در صفات ریخت شناسی برگ، شكل كپه ( كاپیتول ) و شكل اندازه‌ای برگهای گریبان تفوت بیشتری نشان می‌دهد تا ساختار گلچه‌ها، نوع كرك و وضع تراكم متفاوت آنها در دو سطح فوقانی و تحتانی برگ از ویژگی های بارز جدا كننده گونه‌ها است. نتایج حاصل از مطالعات آرایه‌شناسی (تاكسونومی) عددی طبقه‌بندی كلاسیك ( رده‌ای ) را مورد تایید قرار می‌دهد. بعنوان مثال بر اساس این نتایج گونه‌های C. osseticum و C. strigosum بیشترین درصد نزدیكی و قرابت را به یكدیگر نشان می‌دهند و هر دو متعلق به بخش Sect, Epitrachys هستند، در حالی كه گونه C. arvense كه متعلق به Sect Cephalonoplos است و گونه Sect. Pseudepitrachy می‌باشد، بیشترین اختلاف را با یكدیگر نشان می‌دهند كه متعلق به دو بخش جداگانه و دور از هم می‌باشند.
 
 
 
  مجله زیست‌شناسی ایران