آموزش یوگا - آموزش كلاسیك آسانا های یوگا

آموزش كلاسیك آسانا های یوگا

تنظیم قند خون با ماتسیا آسانا Matsya Asana

ماتسیا Matsya در زبان سانسكریت به معنی ماهی است، از این رو ماتسیا آسانا را حركت ماهی نیز می نامند. اما به خلاف بسیاری از حركات یوگا، كه به دلیل شباهت به حالت های حیوانات گوناگون به اسامی آنها خوانده می شوند، بدن انسان در این وضعیت در واقع شباهت چندانی به ماهی ندارد. اما از سویی گفته می شود كه اگر بتوانید این حركت را در آب انجام دهید خواهید توانست همانند ماهی در آب غوطه ور شوید.

آموزش حركت در سطح مبتدی:

  • روی زمین به پشت دراز بكشید. پاها را جفت كنید و كف هر دو پا را عمود بر زمین قرار دهید.

  • دقت كنید كه دستها نزدیك به بدن و كف آنها روی زمین باشد.

  • ابتدا دست ها را مانند تصویر شماره 1 زیر بدن خود قرار دهید.

  • از آرنج ها به عنوان اهرم بهره گیرید و بالا تنه را از روی زمین بلند كنید.

  • سپس آهسته سر را به سمت عقب رها كنید و تاج سر را روی زمین بگذارید.

  • در همین وضعیت سعی كنید قفسه سینه تا حد امكان به سمت بالا منبسط شود و كمر به شكل كمان درآید.

  • دقت داشته باشید كه وزن بدن باید روی آرنج ها تقسیم شود و به تاج سر هیچ گونه فشاری وارد نشود.

  • در این وضعیت حتماً باید چشمان شما باز و فك پایین رها باشد( تصویر شماره 2). در این حالت به مدت 15 تا 30 ثانیه با تنفس عادی باقی بمانید.

  • در پایان این مدت توقف به آهستگی سر را از روی زمین بلند كنید و به حالت اولیه برگردید.

آموزش حركت در سطح پیشرفته:

  • در حالت دو زانو طوری روی زمین بنشینید كه زانو ها به یكدیگر نزدیك باشند و باسن روی زمین و كف هر دو پا كنار باسن قرار گیرد.

  • انگشتان هر دو پا به طور كامل كشیده و روی زمین باشند. دقت كنید كه پاشنه ها در امتداد انگشتان پاها قرار گیرد.

  • ابتدا دست راست را روی انگشتان پای راست و دست چپ را روی انگشتان پای چپ قرار دهید و سپس آرنج ها را یكی پس از دیگری روی زمین بگذارید و به كمك آنها به آرامی بالا تنه را به سمت عقب متمایل كنید(تصویر شماره 3).

  • دقت داشته باشید كه بازوها، آرنج ها و ساعد ها در موازات یكدیگر قرار گیرند.

  • آهسته سر را به سمت عقب رها كنید و تاج سر را روی زمین بگذارید.

  • در این وضعیت دو كتف خود را به یكدیگر نزدیك و قفسه سینه را تا حد امكان منبسط كنید.

  • در حالت كامل این حركت كمر، پشت و گردن به شكل یك كمان در می آیند.

  • چشمان خود را باز و فك پایین را آزاد كنید و از راه دهان نفس بكشید.

  • در این وضعیت به مدت 15 تا 30 ثانیه با تنفس های آرام قرار گیرید و سپس سر را از روی زمین بلند و وزن بدن را روی آرنج دست راست منتقل كنید. در مرحله بعد كف دست چپ را روی زمین قرار دهید و آن را اهرم كنید. سپس به آهستگی بالا تنه را بلند كنید و به حالت اولیه برگردید.

 

 

آموزش تكنیك پیشرفته كامل:

  • در وضعیت لوتوس یا پادماسانا قرار گیرید(تصویر شماره 4).

  • آرنج ها را به سمت پشت روی زمین قرار دهید و به كمك آنها همانگونه كه در وضعیت لوتوس هستید روی زمین به پشت دراز بكشید.

  • با هر دو دست انگشتان شست پاها را بگیرید و به كمك آرنج ها كمر و پشت خود را از روی زمین بلند كنید. در این وضعیت بازو و آرنج ها می بایست به موازات یكدیگر قرار گیرند.

  • سپس تاج سر را آهسته روی زمین بگذارید و دقت كنید كه كمر، پشت و گردن به شكل كمان در آید.

  • با چشمانی باز و تنفس آرام در این وضعیت به مدت 15 تا 30 ثانیه باقی بمانید. سپس سر را از روی زمین بلند كنید و مانند روش پیشرفته كه در بالا توضیح داده شد، به كمك آرنج و كف دست به حالت اولیه برگردید.

 

سودمندی ها و خواص این حركت:

  • این حركت برای تنظیم غده تیروئید بسیار سودمند است، به ویژه اگر به دنبال حركت سارونگ آسانا آنجام شود. انقباض ماهیچه های مرتبط با غده تیروئید در سارونگ آسانا و كشش این عضلات و اعصاب مربوط به آنها در ماتسیا آسانا، كاركرد بهتر غده تیروئید را در پی خواهد داشت.

  • ترشحات گوارش مربوط به هضم غذا را تنظیم می كند.

  • كاركرد غده پانكراس یا لوزالمعده را بهبود می بخشد و از این رو، برای تنظیم ترشحات آن از جمله انسولین بسیار مفید است و به همین دلیل انجام این حركت به افراد مبتلا به بیماری قند یا دیابت توصیه می شود.

  • جریان خون احشای شكمی و سینه ای را بهبود می بخشد و به كاركرد بهتر آنها كمك می كند.

  • با بهبود روند تنفس، در درمان بیماری هایی مانند آسم و برونشیت موثر است.

  • در درمان ناتوانی جنسی و سردی مزاج موثر است.

  • در متون باستانی این حركت را بر طرف كننده تمامی بیماری ها خوانده اند.

محدودیت ها:

افراد مبتلا به آرتروز شدید مفاصل زانو یا كسانی كه به آسیب های شدید ناحیه شكم دچار شده اند و نیز افراد مبتلا به بیماری های قلبی باید از انجام این حركت خودداری كنند.

مایا

  1. 0 / 5
  2.   2 نظرات
  3.   1561 بازدید
  تعبیر خواب (آرشیو) — سلام. میشه یه باشگاه یوگا غرب تهران معرفی کنین؟...
  تعبیر خواب (آرشیو) — B) بسیار خوبه اگه ممکنه مراحل 8گانه روهم توضیح بدین ----------------------- پاسخ : مراحل هشت گانه هم در این مجموعه کامل تشریح شده است...

آموزش یوگا - یوگا و درمان سردرد

بسیاری از بیماران مبتلا به سردرد پس از مراجعه به پزشكان متعدد و مصرف داروهای گوناگون و شكست تمامی روش های درمانی موجود دچار افسردگی می شوند. اغلب این افراد، نیمه شب با دردی كه تیر می كشد در ناحیه گردن خود از خواب بر می خیزند و اندكی بعد، دچار سردردی شدید و ضربان دار می شوند. این افراد به پزشكان گوناگون ازجمله متخصصان نورولوژی (داخلی اعصاب) مراجعه می كنند و روش های درمانی گوناگونی مانند: بهره گیری از داروهای شل كننده عضلانی، داروهای ضد افسردگی، داروهای مسكن و حتی استفاده از كپسول اكسیژن را می آزمایند. اما، هیچ یك از این روش های درمانی در تسكین دراز مدت درد آنان موثر نیست و اغلب تنها عوارض جانبی این داروها از جمله خواب آلودگی برایشان باقی می ماند.

به عقیده برخی دانشمندان 75 درصد موارد سردرد از گرفتگی های عضلات خلف گردن، به ویژه، ماهیچه ای موسوم به سمی اسپینالیس كپیتیس Semispinalis Capitis ناشی می شوند. این گرفتگی ها اغلب بر اثر وضعیت های نا مناسب بدن در هنگام كارهای روزمره ایجاد می شوند.

به عقیده گروهی از دانشمندان علوم پزشكی، سردرد تنها به گونه انسان اختصاص دارد و در هیچ یك از جانوران دیده نمی شود. انسان همواره می بایست سر خود را در وضعیت مستقیم و رو به بالا نگاه دارد. انسان برای بسته نگاه داشتن دهان و راست گرفتن سر خود از ماهیچه هایی موسوم به تمپورالیس و سمی اسپینالیس كپیتیس بهره می گیرد. این ماهیچه ها را می توان در واقع ماهیچه های سردرد نامید. چرا كه سردرد در واقع از خستگی همین عضلات ناشی می شود. درد ناشی از انقباضات نابجای این عضلات بر اثر قرار گرفتن در وضعیت های بدنی نامناسب به نقاط دیگری از بدن نیز انتشار می یابد. مثلاً، می توان از انتشار درد ناحیه گردن به پشت چشم اشاره كرد. انقباض نابجای ماهیچه های مذكور با علایم دیگری از جمله: حالت تهوع ، خستگی عمومی بدن، ناتوانی در تمركز فكر و ناهنجاری های بینایی نیز همراه خواهد بود.

گودی شانه ها و انحنای بیش از حد بخش فوقانی پشت و تمایل سر به سمت جلو در برخی افراد باعث انقباض مزمن ماهیچه های سردرد می شود. هر اندازه سر جلوتر از تنه قرار گیرد فشار وارد بر این ماهیچه ها بیشتر خواهد بود. این فشار بیش از حد باعث خستگی مفرط و گرفتگی ماهیچه ها خواهد شد. از این رو، برای تسكین سردرد ناشی از این گرفتگی های عضلانی، می بایست این ماهیچه ها را كشش دهیم. برای این كار می بایست قفسه سینه را رو به جلو باز كنیم و شانه ها را به عقب و پایین بكشیم و سر را در خط میانه و مستقیم نگه داریم.

اگر از بدن خود آگاهی داشته باشیم می توانیم به محض شروع نخستین نشانه های سردرد از آن مطلع شویم و از بروز آن در مراحل اولیه پیشگیری كنیم. نخستین نشانه های بروز سردرد، با سفت شدن عضلات شانه و گردن (Semispinalis capitis & Trapezius) آشكار می شوند. این انقباضات خسته كننده ماهیچه های مذكور به كاهش جریان خون عروق جمجمه می انجامند. انقباض این ماهیچه ها از طریق یك بازتاب عصبی ویژه فعالیت اعصاب سمپاتیك (بخشی از سلسله اعصاب نباتی بدن كه در جریان استرس فعال می شوند) را افزایش می دهد و خون از بافت های اطراف به سوی ماهیچه ها سرازیر می شود. از این رو، در صورتی كه انقباض ماهیچه پایان نپذیرد و عضله رها نشود، افزایش فشار داخل ماهیچه مانع رسیدن اكسیژن خون به سلول های نیازمند اكسیژن در درون عضله خواهد شد. اگر این حلقه معیوب همچنان ادامه یابد نوعی ماده شیمیایی در خون آزاد می شود كه عروق ناحیه جمجمه را به انبساط اجباری وادار می كند و سردرد به صورت ناگهانی شدت می یابد. كه این حالت را میگرن می نامند. به عقیده دانشمندان اغلب موارد، سردرد میگرنی ناشی از فعالیت همین بازتاب حفاظتی به منظور پیشگیری از مرگ سلول های عضلانی بر اثر نبودن جریان خون كافی است.

سردرد شدید، حالت تهوع و حساسیت به نور، بیماران مبتلا به میگرن را به ناچار به گوشه ای ساكت و تاریك برای استراحت می راند. در این حالت، بیمار می بایست در جایی ساكت و تاریك روی زمین دراز بكشد و از هرگونه فعالیت و تحریك پرهیز كند. در این حالت، فرد می بایست به خواب عمیقی كه در آن امواج مغزی نوع دلتا تولید شوند، فرو رود تا بدن وی به حالت استراحت مطلق برسد و عضلات گرفته رها شوند و جریان خون طبیعی به ماهیچه ها بار دیگر برقرار شود. در مرحله خواب عمیق نوع دلتا، تمامی عضلات بدن به طور كامل رها می شوند و مواد غذایی مورد نیاز به درون ماهیچه ها راه می یابد. افرادی كه از خواب كافی برخوردار نیستند یا ناگهان از خواب بر می خیزند برای استراحت ماهیچه های خود وقت كافی ندارند.

با توجه به مطالب بالا، بدیهی است كه چگونگی نشستن، راه رفتن و كاركردن ما در بروز سردرد نقش موثری خواهد داشت. ناگفته پیداست كارمندی كه بخش عمده ای از روز خود را به نشستن پشت میز رایانه می گذراند بسیار مستعد ابتلا به گرفتگی های ماهیچه ای خواهد بود. اغلب، افراد صفحه نمایشگر رایانه خود را به گونه ای تنظیم می كنند كه برای دیدن آن ناگزیرند سرشان را به جلو خم و به گردن خود فشار بیش از حد وارد كنند. در اینجا، قرار دادن صفحه نمایشگر در سطحی پایین تر نسبت به چشم، به كاهش فشار وارد بر گردن كمك خواهد كرد. همچنین، كار نشسته باعث شلی ماهیچه های شكم می شود و این امر، به نوبه خود، فرد را از قرار دادن ستون فقرات در وضعیت خنثی ناتوان

می كند. برای پیشگیری از بروز سردرد هم چنین توجه به وضعیت خوابیدن نیز بسیار ضروری است. انتخاب بالش مناسب، پرهیز از خوابیدن روی بازو یا دست به جا‌ی بالش و نیز خودداری از دراز كشیدن روی شكم و چرخاندن سر اهمیت فراوانی دارد.

با وجودی كه اكثریت موارد سردرد، همان گونه كه یادآور شدیم از تنش های ماهیچه ای ناشی می شوند، مراجعه به پزشك در تمامی موارد سردرد به منظور كنارگذاشتن احتمال بیماری های وخیمی مانند تومورهای مغزی و یا موارد شایع تری مانند عفونت سینوس ها و حساسیت های غذایی ضروری است.

افزون بر وضعیت قرار گرفتن بدن چگونگی تنفس نیز در پیدایش سردرد موثر است. تنفس های عمیق شكمی به رهایی انقباضات نیمه فوقانی تنه كمك خواهد كرد.

برخی از پژوهشگران علوم پزشكی، بر این باورند كه افراد مبتلا به سردرد اغلب در سرشان زندگی می كنند و به تنه خود هیچ توجهی ندارند. این دانشمندان به بیماران مبتلا به سردرد توصیه می كنند كه میان جنبه های ذهنی و جسمی زندگی خود تعادلی منطقی برقرار كنند.

بر پایه پژوهش های پروفسور ریچارد میلر تمرین های تنفسی پرانایاما، در پیشگیری از بروز سردرد و درمان آن بسیار مؤثراند.

بسیاری از تمرین های پرانایاما برای افراد مبتلا به انواع مختلف سردرد مؤثراند. برای درمان سردرد در هر بیمار نوع ویژه ای از تمرین های پرانایاما داده می شود. اولین و ساده ترین تمرین توجه به دم و بازدم است.

هر یك از تمرین های پرانایاما بر اساس اثر آن بر میزان انرژی جسمی و ذهنی فرد تقسیم بندی می شود. مثلاً، تنفس سیتالی Sitali تركیبی است از یك بازدم طولانی از مجرای سمت چپ بینی همراه با دم خنك كننده از طریق زبان لوله شده یا لب های باز و حركات آرامش بخش سر.

تمرین تنفسی دیگری كه برای اغلب افراد مبتلا به سردردهای تنشی توصیه می شود، نادی شودان (Nadi Shodhana)ا است. افراد مبتلا به سردرد می توانند تنفس نادی شودان را در حالت شاواسانا نیز انجام دهند. به این صورت كه در حالت دراز كش بالشی زیر قفسه سینه و بازوهایشان در طرفین قرار دهند. در این صورت، می توان دم و بازدم را به طور متناوب از سمت راست و چپ بینی انجام داد، بدون آنكه نیازی به مسدود كردن مجرای بینی با انگشت وجود داشته باشد.

برخی افراد به دلیل ویژگی های ژنی یا شرایط دوران كودكی خود استعداد بیشتری برای ابتلا به گرفتگی های عضلانی، به ویژه در نواحی سر، گردن، پشت و ماهیچه های چشم از خود نشان می دهند. بدیهی است كه رها سازی تنش های روحی در این افراد بخش عمده ای از درمان سردرد را به خود اختصاص می دهد كه بدون توجه به آن همواره با عود سردرد رو به رو خواهیم شد. از این روی رهاسازی تنش های جسمی و روحی با كمك آسانا و پرانایاما جزءِ اساسی درمان این گروه از مبتلایان به سردرد خواهد بود.

برگردان به فارسی: گروه مترجمان پیام مهر

منابع:

  • Back Care Basics by Mary Pullig Schatz, M.D. (Rodmell press, 2002)

  • How to use Yoga by Mira Mehta (Rodmell press, 2001)

  • Relax and Renew: Restful Yoga for Stressful Times by Judith Laseter, Ph.D (Rodmell press, 1999)

  • Yoga Remedies for Natural Healing (Hery Holt, 1996)

  1. 0 / 5
  2.   2 نظرات
  3.   1533 بازدید
  سیدمهدی — سلام قناری من در22تخم کردن ودر24سومین تخم راگذاشت الان که 10اسفندهست تخمش درنیمده صبرکنم یاتخماش روبردارم...

آموزش یوگا - درمان با طب فشاری

درمان با طب فشاری

مقدمه:
در ادامه مقاله شماره پیشین مربوط به طب فشاری براساس واكنش های بدن و ارائه تكنیك های مختلف جهت درمان و آرامش بخشیدن به بدن به معرفی چند تكنیك دیگر می‌پردازیم. در این راستا، ابتدا با تكنیك «ماساژ با فشار شست» (Thumb Walking) آشنا خواهیم شدكه از نظر ساختار با روش و «قلاب كردن شست» (Thumb Hooking) شباهت بسیاری دارد.

 

ماساژ با فشار شست (Thumb Walking)

این نوع ماساژ اصلی ترین تكنیك برای نواحی وسیع و گسترده است. این تكنیك دقیقاً مانند تكنیك «قلاب كردن شست» (Thumb Hooking) آغاز شده و سپس گوشه خارجی شست خم شده به آرامی پیش می‌رود. فشار بایستی مداوم بوده و عاری از حركات منقطع باشد. در ادامه شست را در طول خط دیافراگم - در زیر برجستگی پا- فشار داده و ناحیه نخاعی را در امتداد قوس اصلی پا، از پاشنه تا شست بزرگ تحریك كنید.

 

راه بردن انگشتان (Finger Walking)

این روش برای ماساژ قسمت رویی پا به كار گرفته می شود. اصول كار همانند روش (Thumb Walking) است. «خم كردن مفصل اولین انگشت و حركت به جلو» با استفاده از دست ثابت، شست پاها را نگه داشته و از انگشتان دیگر فاصله دهید و با فشار شست عامل بر روی برجستگی كف پا اهرمی ایجاد كرده و سپس عمل راه بردن انگشت را از مبداء كوچكترین انگشت تا مچ پا آغاز كنید. در حركات بعدی عمل راه بردن انگشت را از فاصله میان سایر انگشتان پا به سمت داخلی پا تكرار كنید.

این روش، تنش در ناحیه سینه و ریه، نواحی مربوط به مجاری لنفاوی و تارهای صوتی را بین شست و انگشت دوم در رویه پا قراردارند، كاهش داده و آرامش را در این نواحی به ارمغان می‌آورد.

 

 

مالیدن پاها (Stroking the feet)

با تعویض دست‌ها، پا را به آرامی از مچ تا انگشتان پا مالش دهید به گونه‌ای كه موجب آرامش در تمام قسمت های پا گردد.

ایجاد آرامش توام با لذت با استفاده از ماساژ پاها (Dessert Stroke)

ابتدا، پا را در هر دو دست گرفته و از بالا تا پائین به نرمی نوازش كنید. این روش بسیار لذت بخش بوده و در سراسر مدت درمان می‌توان از آن پس از كار برروی انعكاس‌های حسی به منظور ایجاد آرامش و تسكین در فرد مقابل بهره گرفت. همواره جلسات درمان را جهت تعادل دوباره تمام پا، با این روش ختم كنید.

 

برای حصول درمانی موثر:

  • پا را با لبه خارجی شست دست و ناخن آن معاینه كنید ولی كاملاً مراقب باشید كه ناخن شما خراشی برروی پوست ایجاد نكند.

  • با فرد مقابل تماس چشمی منظم داشته باشید تا پاسخ های وی را به فشار های معینی كه وارد می‌كنید دریافت كرده و بتوانید نواحی دردناك یا حساس را تشخیص دهید.

  • به نواحی حساس كه ممكن است به صورت دانه - دانه حس شوند توجه بیشتری داشته باشید چرا كه این نواحی عموماً با تراكم مواد آهكی و یا تجمع مایه لنف مربوط می‌باشند. با این نواحی به صورت مستمر كار كنید تا باعث تفرق مواد رسوب كننده شده و انرژی نهفته آزاد گردد.

  • برروی هر ناحیه پا، چندین بار تمرین را انجام دهید و مطمئن شوید كه هیچ ناحیه ای را فراموش نكرده‌اید.

  • برروی هر پا، برای بار اول تمرین را به منظور یافتن نوحی حساس انجام داده و سپس برای دومین بار روی پا و كل بدن تمرین را تجدید و تكمیل كنید.

  • تحركات هر پا را با انجام تمرین ماساژ لذت بخش (Dessert Stroke) به قسمت های پا ربط دهید.

  • همیشه حداقل با یك دست پاها را لمس كنید.

  • استفاده و به كارگیری تمام انگشتان می تواند نواحی عمده‌ای از پا را پوشش دهد.

جهت رویت تصویر به اندازه اصلی روی هر کدام از آنها کلیک نمایید.

 مترجم :‌ فرزاد بوالحسنی