کنف

کنف  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
● خصوصیات گیاهی: کنف از گیاهان لیفی است که در نواحی گرم و مرطوب و اساساً برای استخراج فیبر نرم از پوست ساقه جهت تهیه الیافت کشت می گردد ، هر چند که دانه کنف نیز جهت روغن گیری قابل استفاده است . 
کنف با نام علمی Hibiscus cannabinus L. گیاهی است یکساله از تیره پنیرک (Malvaceae) 
میوه کنف بصورت کپسول است . 
سازگاری: کنف از محصولات نواحی گرم و مرطوب است . به یخبندان حساب و به یک فصل رشد بدون یخبندان حداقل ۲۰۰ روزه نیاز دارد . 
کنف ما هیتا گیاهی کوتاه روز است ولی حساسیت آن به طول روز کمتر از لوبیا روغنی است . 
نیاز کنف به آب زیاد است . 
کنف به شوری خاک نسبتاً مقاوم است . 
● تناوب زراعی: کنف از گیاهانی است که حاصلخیزی خاک را به شدت مورد استفاده قرار داده و خاک را ضعیف می سازد . 
● از تناوبهای مناسب کنف می توان به تناوبهای زیر اشاره نمود : 
▪ شبدر ـ ذرت ـ کنف ـ آیش 
▪ شبدر ـ کنف ـ گندم 
▪ کنف ـ نخود یا لوبیا ـ ذرت یا برنج ـ آیش 
● کود شیمیایی: حدود ۹۰ کیلو ازت ، ۱۴۰ تا ۱۸۰ کیلوگرم اکسید فسفر و در صورت ضرورت ۱۰۰ کیلوگرم اکسید پتاسیم برای هر هکتار مناسب است . بهتر است ثلث تا نیمی از کل ازت را قبل از کاشت و بقیه را بصورت سرک و ۱ تا ۵/۱ ماه بعد از سبز شدن به خاک داد . 
● تاریخ کاشت: حداقل حرارت برای جوانه زدن بذر کنف حدود ۱۳ درجه سانتیگراد است . 
عامل دیگری را که می بایستی در انتخاب تاریخ کاشت در نظر گرفت جلوگیری از برخورد تاریخ برداشت با هوای خشک در اول پائیز است . 
● آفات و امراض: آفتی اختصاصی برای کنف در ایران شناسائی نشده است . ولی بطور کلی آفات کنف با پنبه مشترک است
 
 
 
  کشاورزی

هلو،سوغاتی از چین

هلو،سوغاتی از چین  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
هلو ریشه ایرانی ندارد بلکه از چین کهن آمده و تنها در قرون وسطا از هلو در کتاب های فرانسه نام برده شده است. فرانسوی ها آب هلو را با عسل می جوشاندند و پس از افزودن شیرین بیان به آن سر می کشیدند تا نفس مطبوعی پیدا کنند.
▪ هلو چه دارد؟ 
مانند تمام میوه ها ملین است و به دلیل هضم آسان آن، معده به راحتی آن را تحمل می کند. مقدار زیادی از ویتامین ها مانند ب، ث و آ در پوست این میوه جمع شده است بنابراین باید مانند لویی چهاردهم هلو را با پوست خورد! البته این نحوه خوردن به افرادی که روده ضعیف دارند توصیه نمی شود و بهتر است افراد دیابتی هم از خوردن هلو چشم پوشی کنند.صد گرم هلو بیش از ۶۰ کالری حرارت ندارد. خوردن این میوه به مبتلایان به امراض کلیوی و یا رماتیسم قویا توصیه می شود. از نظر طب قدیم ایران، هلو سرد و تر است و بیشتر به مذاق گرم مزاجان خوش می نشیند. اگر رژیم لاغری دارید هلو بخورید. چنانچه طبعتان سرد است هلو را با عسل و یا زنجبیل نوش جان کنید. به احتمال زیاد هلو برای عده ای نفاخ است بنابراین بهتر است نیم ساعت پیش از غذا آن را بخورید.
▪ موارد مختلف مصرف: 
هلو، شفتالو و شلیل تقریبا خواص مشابهی دارند اما هلوهایی که سفت هستند برای کمپوت کردن مناسبند. هلوی له شده به چهره شما سلامت و شادابی دیگری می بخشد کافی است ۲۰ دقیقه روی صورت بماند و سپس با آب معدنی صورتتان را بشویید.
 
 
 
  روزنامه جوان

کتان

کتان  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
● خصوصیات گیاهی: کتان از اولین گیاهانی است که اهلی شده و تاریخ کاشت آن به حدود ۵۰۰ سال پیش در مصر می رسد . 
بزرک یا کتان با نام علمی Linum ustatissimum گیاهی است یکساله از تیره کتان (Linaceae) که بصورت بوته ای ایستاده رشد می کند . 
ریشه مستقیم بزرک و کتان نفوذ عمقی به داخل خاک نداشته و بیشتر در لایه فوقانی خاک پراکنده است . 
میوه بزرک و کتان بصورت کپسول یا غوزه کوچکی است . 
● سازگاری: بزرک و کتان محصولی است سرمادوست که همانند گندم در بهار و نیز در پائیز ( بسته به سرمای زمستان ) کاشته می شود . گیاهچه سرمای زیر صفر ( ۴- تا ۶- درجه سانتیگراد ) و بوته های استقرار یافته سرمای نسبتاً شدید ( تا ۱۰- درجه سانتی گراد ) را بخوبی تحمل می کند . اما گیاه بعد از گلدهی به سرما حساس می شود .
بزرک و کتان ماهیتا بلند روز می باشد.
● کود شیمیایی: مقدار ۴۵ الی ۶۰ کیلوگرم ازت و ۳۵ تا ۴۵ کیلوگرم اکسید فسفر برای هر هکتار زمین بزرک مناسب می باشد . 
تولید هر تن الیاف به حدود ۸۰ کیلوگرم ازت ، ۷۰ کیلوگرم اکسید پتاسیم و ۴۰ کیلوگرم اکسید فسفر نیاز دارد . 
● تاریخ کاشت: تاریخ کاشت بزرک و کتان تحت تأثیر دو عامل سرما و زمان توسعه علهای هرز قرار دارد 
● کنترل علفهای هرز: کنترل علفهای هرز بزرک و کتان با عملیات تهیه بستر ، تناوب زراعی با محصولات وجینی ، تراکم بالای بوته و استفاده از علف کشها انجام می شود . علف کشهائی مانند MCPA , Diallate , TCA , Diuron بصورت قبل از سبز شدن قابل استفاده است . علف کشهائی مانند DNOC , MCPA را می توان برای کنترل علفهای هرز مزرعه تا قبل از شروع رشد جوانه گلها استفاده نمود . 
● آفات و امراض: آفت اختصاصی بزرک با خسارت اقتصادی در ایران گزارش نشده است . از بیماریهای مهم بزرک در ایران زنگ کتان است . عامل بیماری قارچی است به نام علمی Melampsora lini که بخصوص در نواحی مرطوب خسارت زیادی وارد می سازد . علائم اولیه بیماری بصورت لکه های نارنجی رنگی از اسپور قارچ بر روی ساقه ها ، برگها و گلها می باش د. این اسپورها توسط باد انتشار می یابد . در اواخر فصل ، لکه های سیاه رنگی در محل لکه های نارنجی پدیدار می شود . لکه های سیاه در حقیقت اسپورهائی است که همراه با بقایای گیاهی از سالی به سال دیگر انتقال می یابد . 
● برداشت: بزرک را هنگامی برداشت می کنند که بیش از ۷۵ درصد کپسولها رسیده باشد کپسول و دانه رسیده قهوه ای رنگ بوده و دانه در کپسول بحالت آزاد تکان می خورد . بزرک را می توان به کمباین غلات برداشت نمود .
 
 
 
  کشاورزی