گلدانی با رنگ‌های شاد

گلدانی با رنگ‌های شاد  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
شما می‌توانید با استفاده از شمعدانی قرمز، شاه پسند، گل بیدن و گل هلی کریسوم (گل جاوید) گلدانی رنگارنگ و زیبا داشته باشید. 
▪ مواد لازم: 
ـ گلدان مناسب سفالی به‌طول حدود ۷۶ سانتی‌متر
ـ کمپوست 
ـ کود دیر جذب شیمیائی
▪ گیاه لازم: 
ـ دو عدد گلدان شاه‌پسند 
ـ دو عدد گلدان بیدن
ـ دو عدد گلدان هلی‌کریسوم
ـ سه عدد گلدان شمعدانی قرمز
۱) اگر گلدان شما بدون زهکش است با دریل چند سوراخ نزدیک به هم در آن ایجاد کنید.
۲) نصف گلدان را از کمپوست حاوی ۲ استکان کود شیمیائی دیر جذب پرکنید. 
۳) شمعدانی‌های قمرز را از گلدان و در وسط طولی گلدان اصلی بکارید. 
۴) سپس نوبت گل‌های بیدن است. گل‌های بیدن را در حاشیه طولی اضلاع گلدان اصلی بکارید تا خودشان را به پائین آویزان کنند. 
۵) گل‌های شاه‌پسند را جلو و عقب گل‌های شمعدانی بکارید. 
۶) هلی‌کریسوم‌ها را در گوشه و وسط ضلع بزرگ‌تر بکارید. سپس گلدان را آبیاری نموده و در مکانی آفتاب‌گیر قرار دهید.
● گل‌های تابستانی شیرین رایحه 
در این نمونه شمعدانی‌های معطر و گل شاپسند برای ساختن گلدانی معطر و زیبا، با گل همیشه بهار و اطلسی ترکیب شده‌اند. 
▪ مواد لازم:
ـ گلدان سفالی به اندازه ۱۶٭۴۰ سانتی‌متر
ـ تکه‌های سفال برای زهکشی 
ـ کمپوست 
ـ کود دیر جذب شیمیائی
▪ گیاه لازم: 
ـ یک عدد گلدان شمعدانی عطری 
ـ سه عدد گلدان اطلسی
ـ یک عدد گلدان همیشه بهار 
ـ دو عدد گلدان شاپسند صورتی
● نکات باغبانی: 
در پایان تابستان شمعدانی‌ها را می‌توان در گلدان و در شرایط گلخانه‌ای در طول زمستان نگهداری کرد. طول گیاه را به نصف کاهش دهید، به زودی شاخه‌هائی تولید خواهد کرد که بهتر است در پایان بهار و یا اوایل تابستان کاشت شوند.
۱) کف گلدان را با تکه‌های سفال بپوشانید و بقیه را با کمپوست همراه با ۲ قاشق چای‌خوری کود دیر جذب شیمیائی پر کنید. شمعدانی‌ها را سمت راست از مرکز و در انتهای گلدان بکارید. 
۲) گل‌های اطلسی را در اطراف گذاشته و یک گل نیز در وسط گلدان بگذارید. 
۳) گل شاپسند را پشت گل‌های همیشه بهار و دیگری را در جلوی شمعدانی‌ها بگذارید. خوب آبیاری کنید و در محلی آفتابی قرار دهید.
● میوه‌های تابستانی 
سرخی توت‌فرنگ‌هائی رسیده با قرمزی پر تلالو گل‌های شمعدانی مطابقت دارد. بوته‌های توت‌فرنگی کوهی تضاد خوبی را با شکنندگی میوه‌ها و پیچش آن‌ها دارد. 
▪ مواد لازم:
ـ سبد آویز با قطر ۳۶ سانتی‌متر
ـ خزه اسفاگنوم
ـ کمپوست 
ـ کود دیر جذب شیمیائی 
▪ گیاه لازم: 
ـ سه عدد گلدان توت‌فرنگی
ـ یک عدد گلدان شمعدانی 
ـ سه عدد گلدان توت‌فرنگی کوهی 
● نکات باغبانی: 
بعد از آن‌که توت‌فرنگی‌های بزرگ برداشت شد، دنباله شاخه آن را در عقب ببرید به این ترتیب فرم گرفتن گل‌ها به حدی ترغیب می‌شود. شمعدانی و توت‌فرنگی کوهی از ایجاد ظاهر خیلی خالی و سخت سبد در زمانی که شاخه‌های جوان در حال رشد هستند، جلوگیری خواهند کرد.
 
 
 
  فصلنامه جهان گل

گل استکانی

گل استکانی  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
گل‌های ستاره‌ای شکل آبی رنگ استکانی در تابستان گرم تأثیر خنک کننده‌ای دارند. این گل‌های درخشان از اواسط تابستان تا اوایل پائیز می‌شفکند، برگ‌های سبز قلمی شکل با بافت نرم و قطر ۱ سانتی‌متر بر روی ساقه‌های دنباله‌دار این گیاه قرار گرفته‌اند. گل استکانی با ارتفاع حدود ۱۰ سانتی‌متر می‌تواند همچون یک گیاه یک ساله مورد استفاده قرار گیرد. توجه نمائید که باید هر دنباله‌ای را در صورت شکستن یا زرد شدن قطع نمائید. گل استکانی را به دو روش تقسیم بوته مادری و قلمه‌هائی انتهائی ساقه تکثیر می‌کنند. البته تکثیر از طریق تقسیم بوته مادری آسان‌تراست ضمن اینکه دقت زیادی لازم است چون ممن است به ریشه‌ها و یا شاخ و برگ لطیف و شکننده گیاه آسیب وارد شود. برای گاهش میزان آسیب، ابتدا خاک را خیس کنید سپس با دقت گیاه را از هم باز کرده و به قسمت‌های منظم تقسیم نمائید. سپس هر قسمت را در گلدانی با قطر دهانه ۱۳-۱۱ سانتی‌متر حاوی کمپوست گلدانی با پایه پیت قرار دهید. بهتر است مقداری از خاک گلدان گیاه مادری را به خاک جدید اضافه کنید این عمل سرعت رشد ریشه‌های جدید را بالا می‌برد. ضمناً خاک را خیلی فشرده نکنید زیرا ممکن است ریشه آسیب ببیند. در روش قلمه‌گیری می‌توانید در فصل بهار قلمه‌های انتهائی ساقه به اندازه ۵/۷ـ۵ سانتی‌متر را با استفاده از قیچی باغبانی از گیاه مادر جدا کنید سپس انتهای آنها را در پودر هورمون ریشه‌زائی فرو برده و با استفاده از یک چوب کوچک سوراخی در خاک گلدان ایجاد نمایید سپس قلمه‌ها را درآن قرار داده و به آرامی در جای خود محکم کنید. سعی کنید از گرفتن ساقه خودداری نموده و به‌وسیله برگ‌ها قلمه را جا‌به‌جا کنید. قلمه‌ها را می‌توانی به‌صورت سه‌تائی در گلدانی با قطر دهانه ۹ سانتی‌متر ویا ۵ تائی در گلدانی به قطر دهانه ۱۳ - ۱۱ سانتی‌متر حاوی کمپوست مخصوص بذر و قلمه بکارید. این گیاه بیشتر کمپوست‌ها را تحمل می‌کند. تا هنگام ریشه‌دهی که معمولاً تا یک ماه طول می‌کشد آن‌ها را در دمای ۲۰-۱۸ درجه سانتی‌گراد نور مناسب و کافی نگه دارید. پس از این مدت به‌تدریج کیسه پلاستیکی را بردارید تا قلمه‌ها در معرض سرما و شرایط نامساعد قرار گرفته و با محیط آشنا شوند. اگر آن‌ها را به‌طور منظم با کود مایع تغذیه نمائید، می‌توانند در همان گلدان تکثیر باقی مانده و یا می‌توانید آن‌ها را به گلدانی حاوی کمپوست گلدانی با پایه پیت منتقل نمائید.
 
 
 
  فصلنامه جهان گل

گلی که دوازده سال به خواب می‌رود!

گلی که دوازده سال به خواب می‌رود!  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
یکی از شگفتی‌های طبیعت، گلی است که هر دوازده سال یک بار خود را به دنیا عرضه می‌کند. این گل زیبا که نیلاکو رونجی (Neela ku runji) نام دارد برای شکفتن دوباره دوازده سال منتظر می‌ماند و وقتی که شکوفه کرد سراسر پارک ملی اراویکولام (Eravikulam) در کشور نیجریه را غرق گل می‌کند. این پدیده نادر هزاران توریست را از نقاط مختلف دنیا به سمت کشور نیجریه جلب می‌کند. آن‌ها برای دیدن این گل زیبا کوه‌های صعب‌العبور تا ارتفاع ۷۰۰۰ پا را باید بپیمایند. هنوز راز این گل برای دانشمندان کشف نشده است که به چه علت ۱۲ سال در حال استراحت و خاموشی است و در ماه سپتامبر پس از طی این مدت دوباره شکوفه می‌دهد و در ماه نوامبر می‌میرد. دفعه بعدی که این پدیده شگفت‌انگیز روی می‌دهد در سال ۲۰۱۸ میلادی است، که البته ارزش صبر کردن را نیز دارد.
فرستنده: مهندس مریم ابوترابی گودرزی
 
 
 
  فصلنامه جهان گل