عوامل مخرب درونی در پارک چیتگر

عوامل مخرب درونی در پارک چیتگر  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
● عوامل محیطی و خاکی 
شرایط نامساعد جوی مثل سرمای ناگهانی، گرمای شدید، کمی بارندگی و رطوبت هوا، کمبود آب و غیره تاثیرات سویی بر رشد و نمو درختان گذاشته و باعث نقصان رشد آنها می شود. بافت نامناسب خاک، کمبود مواد غذایی آلی، عمق کم خاک که بر روی لایه های رسوبی یا سیلابی مرکب از سنگ و سنگریزه قرار گفته اند، شیب نسبتاً تند منطقه و نفوذ پذیری زیاد لایه های رسوبی خاک و از دست رفتن سریع رطوبت، توسعه ریشه درختان و در نتیجه رشد درختان را در پارک محدود می کند. 
● عوامل مخرب زنده 
این عوامل عبارتند از ویروسها، باکتریها، قارچها، حشرات، نماتدها، کرمها، پرندگان، پستانداران و انسان. 
خطر عوامل مخرب زنده به اندازه سایر عوال در صدمه زدن به درختان اهمیت دارد که در این میان به برخی از آنها اشاره می شود : 
زبان گنجشک در معرض ابتلا به شانکر حاد می باشد که توسی باکتری سودوموناس بوجود می آید. 
اقاقیا به پوسیدگی ساقه در اثر حمله قاچ کلاهدار و پوسیدگی ریشه حساس است و ممکن است در اثر حمله لارو پروانه های مختلف در بهار برگها ریزش کنند که در تیرماه مجدداً می رویند. 
چنار به بیماری آنتراکنوز حساسیت دارد که موجب مرگ شاخه های نازک در حال نمو یا ترکه ها و خزان زودرس برگها در اول تابستان می شود. قارچ کلاهدار که از روی زخم های ناشی از هرس وارد می شود علت بیماری ساقه می باشد و حشرات نیز در روی تنه ظاهر می شوند. 
سروها نسبت به بیماری مرگ شاخه که در اثر قارچ سریدیوم کاردینال به وجود می اید حساس هستند که ممکن است درخت را به طور کامل از بین ببرد. روی سروهای نقره ای شپشک آرد آلو دیده شده است. 
افرا مشکل پژمردگی ناشی از قارچ خاکزی ورتیسلیوم در آنها پدید می اید. برگخواری افرای برگ چناری در پارک مشاهده گردیده است. 
کاج در برخی از سالها تغییر رنگ و ریزش سوزنهای دو ساله یا پیرتر ممکن است توسط تعداری از بیماریهای قارچی ایجاد شوند که اثر چندان مهمی در زنذدگی درخت ندارند. براساس مطالعاتی که بر روی درختان کاج تهران پارک جنگلی چیتگر به عمل آمده است عوامل زیر در وارد کردن آسیب به این گونه موثر بوده اند : 
سه گونه شته به نامهای Schizolachnus pinel , Fabnicus Eulachus tuberculostemmatas theobald , Eulachnus rileyi williams در این پارک و روی سوزنها وغنچه‌های کاج دیده شده است که با تغذیه از شیره گیاه، درخت را ضعیف می کنند. شته‌ها همچنین کرکهای سفیدی تولید می کنند که بر روی ساقه ها و ترکه ها دیده می شوند. 
شپشک سوزنهای کاج یا (Chonaspis pinifolia fitch Phenacapsis) است که با تغذیه از شیره گیاهی موجب ضعف درختان می شود و پوستخوار کاج یا (Orthotomicus eresus wallaston) است که در زیر پوست درختان دالانها به وجود می آورد و به آنها خسارت می زند .
بیماری پوسیدگی ریشه درختان کاج یا (Armillaria f۲ mellae vahelx) یکی از شایع ترین و مهمترین عامل بیماری درخت کاج است که بر اثر حمله آن به ریشه، درخت به تدریج دچار پوسیدگی و نابودی می شود و در نتیجه اندامهای هوایی نیز پژمرده می شوند که به خصوص در حاشیه اتوبان تعداد قابل ملاحظه ای از درختان دراثر حمله قارچی خشک شده اند. بیماری سیتوسپورا نیز دیده شده است. 
بر اساس این تحقیق، مشاهده شده است که علاوه بر آفات و بیماری های یاد شده تعدادی از جانوران مثل موش و خرگوش، پرندگان و برخی از پستانداران نیز به درختان پاک صدمه زنده اند که دارای اهمیت چندانی نیستند. عامل دیگری که باعث صدمه زدن به درختان می شود انسان است که با فشردگی خاک ( به وسیله رفت و‌آمد و یا اطراق ) و آسیب رساندن به شاخه و تنه درختان روشن کردن‌آتش و ازبین بردن نهالها موجب ضرر و زیان شده است. 
● آفات زیر نیز به طور پراکنده در پارک دیده شده اند :
▪ سوسک های پوستخوار و چوبخوار روی درختان نارون، تبریزی، افرا، اقاقیا و بلوط 
▪ شته گالی روی درختان تبریزی 
▪ بیماری مرگ نارون 
▪ کرم برگخوار نارون و زبان گنجشک 
▪ فتیله نارنجی در درختان تبریزی 
▪ پروانه جوانه خوار و پسیل زبان گنجشک 
▪ موریانه در انواع درختان از جمله زبان گنجشک و ارغوان
 
 
 
  کلوب

گل‌ها را به خانه بیاورید

گل‌ها را به خانه بیاورید  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
در نگهداری از گلها رعایت نکات زیر ضروری است. توجه کنید ریشه به همان نسبت که به آب احتیاج دارد به هوا هم نیازمند است. 
اگر پای بوته همیشه خیس و پرآب باشد، این به آن معناست که عمر ریشه به آخر رسیده، بنابراین مقدار آب و فاصله آبیاری بسیار مهم است.
هر گیاه احتیاج به یک دوره استراحت دارد و اگر این پدیده طبیعی را از او دریغ کنید در فصل بعد گیاهی بیمار و ضعیف خواهد شد. بعضی از گیاهان در فصل زمستان به حال خواب و استراحت در می‌آیند و بعضی دیگر در فصل تابستان و لازم است در فصل استراحت مقدار آب و کود آن را به 
یک پنجم معمول تقلیل داد و حتی‌المقدور محیط آن را به محیط طبیعت نزدیک‌تر کرد. همچنین سایر عوامل که در دوره استراحت گیاه سرنوشت‌ساز است، مورد توجه قرار گیرد.
بخاری و رادیاتور موجب خشک‌شدن هوای محیط و تقلیل رطوبت هوا می‌شود، به حدی که رطوبت داخل ساختمان از یک‌سوم میزان لازم هم پایین‌تر می‌رود. بنابراین باید امکانات تامین این کمبود رطوبت را فراهم کرد.
فیکوس، بنجامین و نخل مرداب پنجه کلاغی از پرطرفدارترین گیاهان خانگی هستند. نیاز‌های این گیاهان به نور، آب و نوع خاک را بررسی می‌کنیم.
فیکوس به نور کامل نیاز دارد ولی باید از تماس مستقیم با نور خورشید دور بماند. به خشکی مقاوم است و آب زیاد به آن آسیب می‌رساند. آبیاری هفته‌ای دو بار در تابستان و یک بار در زمستان برای فیکوس مناسب‌ترین نوع آبیاری است. بهترین خاک، نیز خاک لوم است که از مخلوط برگ پوسیده و کود حیوانی و خاک رس تهیه می‌شود. بنجامین به نور بیشتری نسبت به سایر گیاهان آپارتمانی نیازمند است اما تابش مستقیم آفتاب را تحمل نمی‌کند. معمولا بهترین نور حالتی است که گلدان در زیر سایبان جنوبی طوری قرار گیرد که آفتاب به گلدان گیاه برسد اما به برگ‌های گیاه آفتاب نتابد و برگ‌ها در سایه نور کامل باشند.
آبیاری بنجامین نیاز به توجه خاصی دارد. در بین دو آبیاری به خاک دست بزنید اگر خشک بود اقدام به آبیاری مجدد کنید در غیر این صورت از این کار صرف نظر کنید. معمولا در خانه‌ها به دلیل بی توجهی به این مساله گیاه از بین می‌رود. خاک برگ یا خاک لوم مناسب‌ترین خاک برای بنجامین است. نخل مرداب به آفتاب کامل نیاز دارد البته در نیم سایه‌ای که نور داشته باشد هم رشد می‌کند. در بهار و تابستان بیشتر از فصول دیگر به آب نیاز دارد و لازم است روزی یک بار آبیاری شود. نخل مرداب حساس‌ترین گیاهان آپارتمانی است . پس از ۳ ، ۴ بار آبیاری با کود مایع تقویت و ساقه‌های قهوه‌ای را قطع کنید. در زمستان‌ها ریشه‌ها را در خاک نگه دارید یا گیاه را به درون ساختمان ببرید.
 
 
 
  روزنامه تهران امروز

کامپانولا در سبدهای آویزان

کامپانولا در سبدهای آویزان  
 
     
 
 
 
 
 
 
 
   
   
 
کامپانولا از خانواد‌ه کامپانولاسه و زاد‌گاه اصلی آن مناطق معتد‌ل ایتالیا است. این گیاه د‌ارای گل‌های زنگوله‌ای است که بنام گل استکانی نیز مشهور است.
ازگونه‌های قد‌یمی آن، کامپانولا ایزوفیلا است که گل‌های پرپشت آن اوایل بهار ظاهر می‌‌شود‌، شاخه‌های گیاه آویزان است و به طرف گلد‌ان پخش می‌‌شود‌ و تا آخر تابستان گل آن د‌وام د‌ارد‌. برای سبد‌های آویزان بسیار مناسب است و تقریباً گل‌های بنفش و آبی بی‌رنگ آن تمام گلد‌ان و سبد‌ آویزان را می‌‌پوشاند‌ و می‌‌توان د‌ر فصل تابستان آن را د‌ر فضای آزاد‌ پرورش د‌اد‌. ساقه‌های آن سیمی‌شکل و به رنگ سبز مایل به خاکستری است.
گل‌های آن د‌ارای پنج گلبرگ منظم است که مجموعاً به شکل ستاره خود‌نمایی می‌‌کند‌. این گل را به نام گل زنگوله‌ای ایتالیایی نیز نامگذاری کرد‌ه‌اند‌.
باید‌ به طور مرتب گل‌های پژمرد‌ه شد‌ه را حذف کرد‌ تا شکوفه‌های آن د‌رشت‌تر و براق‌تر شوند‌. نوع د‌یگری به نام کامیانولا ایزوفیلا البا که د‌ارای گل‌های سفید‌ است، خیلی حساس بود‌ه و نگهد‌اری آن مشکل‌تر است.
این گیاه احتیاج به محل پرنور و خنک د‌ارد‌ و پس از اتمام گل‌های هر شاخه، باید‌ سعی کرد‌ تا آن شاخه قطع شود‌.بهتر است د‌ر فصل زمستان از آبیاری زیاد‌ آن خود‌د‌اری کنید‌ و خاک گلد‌ان بین د‌و آبیاری باید‌ کاملاً خشک شود‌ و د‌رجه حرارت بین ۷ـ۹ د‌رجه باشد‌. علاوه‌ براین، هراز چند‌ مد‌ت لازم‌است سرشاخه‌ها قطع شوند‌ تا بوته، شاخه‌های جوان تولید‌ کند‌ و گیاه شاد‌اب‌تر به نظر برسد‌.
▪ نگهد‌اری
ـ کامپانولا د‌ر زمستان برای استراحت به محل خنک احتیاج د‌ارد‌، د‌ر هر صورت نباید‌ د‌مای محیط آن از ۷ د‌رجه سانتیگراد‌ کمتر باشد‌.
ـ محل‌های پرنور ساختمان مناسب این گیاه است، و باید‌ از تابش شد‌ید‌ آفتاب د‌ر فصل تابستان محفوظ بماند‌.
ـ خاک سطح گلد‌ان د‌ر فصل بهار و تابستان باید‌ همیشه مرطوب باشد‌ و د‌ر زمستان هفته‌ای یک تا د‌و مرتبه آبیاری کافی ا‌ست.
ـ هر سال د‌ر فصل بهار باید‌ گلد‌ان عوض شود‌.
ـ سرشاخه‌هایی که د‌ر موقع تغییر گلد‌ان هرس می‌‌کنند‌، برای قلمه‌زد‌ن با استفاد‌ه از بیوروت بسیار مناسب است. همچنین می‌‌توان تعد‌اد‌ی از گلد‌ان‌ها را تقسیم کرد‌ه و د‌ر چند‌ گلد‌ان د‌یگر کاشت.
روش د‌یگر، کاشت بذر د‌ر فصل بهار د‌ر بستر گرم و ماسه شسته همراه با خاک برگ پوسید‌ه است که نشای آن را د‌و تا سه ماه بعد‌ به گلد‌ان‌های استکانی انتقال می‌‌د‌هند‌.
 
 
 
  روزنامه اطلاعات